Περιβάλλον

Ποιο είναι το πιο δημοφιλές κατοικίδιο στον κόσμο - Γάτα ή σκύλος;

Αποτελούν σημαντικό μέρος της καθημερινότητας όλων των ανθρώπων, είτε μιλάμε για αδέσποτα, είτε για ζώα συντροφιάς, είτε για ζώα παραγωγής είτε για ζώα που ζουν στην άγρια φύση.

Αν μιλήσουμε όμως μόνο για κατοικίδια, μπορούμε να πούμε ότι τα τελευταία χρόνια ο αριθμός τους έχει αυξηθεί, καθώς έχουμε καταλάβει τα οφέλη που έχουν τόσο για την σωματική όσο και για την ψυχική μας υγεία.

Αν τώρα αναφερθούμε και στην αιώνια κόντρα γατόφιλων και σκυλόφιλων, θα δυσκολευτούμε να απαντήσουμε στο ερώτημα «σκύλος ή γάτα». Και για να μην αδικήσουμε κανέναν: «γάτα ή σκύλος;».

Ότι και από τα δύο να απαντήσετε εμείς δεν θα σας κρίνουμε. Κάποιοι λατρεύουν τις γάτες και θα μπορούσαν να αφιερώσουν τη ζωή τους στο αιλουροειδές κατοικίδιο και ας είναι λίγο σνομπ. Και κάποιοι άλλοι λατρεύουν τα σκυλάκια και εκτιμούν την ανιδιοτελή και άνευ όρων αγάπη που προσφέρουν και ας χρειάζονται αρκετή φροντίδα.

Υπάρχουν βέβαια και αρκετοί που δεν μπορούν να ξεχωρίσουν αυτά τα υπέροχα πλάσματα και αν έπρεπε να διαλέξουν ποιο ζωάκι θα υιοθετούσαν, θα έφερναν στο σπίτι τους και μια φουντωτή γατούλα και ένα πιστό κουτάβι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θέλετε να μιλήσουμε όμως με αριθμούς; Ποιο είναι το πιο δημοφιλές κατοικίδιο;

Γάτα ή σκύλος; Σκύλος ή γάτα;

Κατά καιρούς έχουν διεξαχθεί διάφορες έρευνες που αποκαλύπτουν τον πληθυσμό των γατών και των σκύλων. Εμείς τις ψάξαμε και σας παραθέτουμε τα στοιχεία τους παρακάτω.

Σύμφωνα, με την Statista Global Consumer Survey, οι σκύλοι είναι το πιο δημοφιλές κατοικίδιο σε σύγκριση με τις γάτες, αφού ο πληθυσμός των πρώτων ανέρχεται περίπου στα 471 εκατομμύρια ενώ των δεύτερων ανέρχεται περίπου στα 371 εκατομμύρια.

Μάλιστα, ένα διάγραμμα που έχει αναρτηθεί στο site τους, μας παρουσιάζει τα ποσοστά από κάποιες χώρες του κόσμου.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες το 74% των κηδεμόνων κατοικιδίων έχει σκύλο, στην Κίνα το ποσοστό αυτό είναι 68%, στο Ηνωμένο Βασίλειο 61%, στη Γερμανία 51% και στην Ιαπωνία 48%.

Στην Ελλάδα οι σκύλοι συντροφιάς φαίνεται να φτάνουν τις 660.000 ενώ οι γάτες συντροφιάς είναι περίπου 590.000. Μπορεί να σας εκπλήξει ότι ο σκύλος και η γάτα δεν είναι το νούμερο ένα κατοικίδιο στην Ελλάδα, αλλά είναι τα πτηνά, με τον πληθυσμό τους να αγγίζει το 1.000.000. Πιο κάτω στη λίστα είναι τα κουνέλια (417.000), μετά είναι τα ψάρια ενυδρείου (90.000) και πολύ πιο κάτω είναι οι χελώνες (9.500).

Παρόμοια είναι και η λίστα των κατοικιδίων σε όλο τον κόσμο, με των πληθυσμό των ψαριών, των ερπετών, των κουνελιών και των πτηνών να διαφέρει ανάλογα την χώρα.

Εσείς τι προτιμάτε;

Γάτα;

Είναι ανεξάρτητη, εντυπωσιακή, ντίβα, η βασίλισσα του ζωικού βασιλείου, κρατάει το σπίτι απαλλαγμένο από ζωύφια, δεν χρειάζεται τόσο περιποίηση όσο ο σκύλος και αγαπάει βαθιά αλλά δεν το δείχνει.

Σκύλο;

Είναι ο πιο πιστός φίλος του ανθρώπου, χαριτωμένος, συμπονετικός, παιχνιδιάρης, αν εκπαιδευτεί μπορεί να ανιχνεύσει διάφορες ασθένειες όπως ο καρκίνος, χρειάζεται σίγουρα περισσότερη περιποίηση από ότι μια γάτα, αλλά θα σας αγαπήσει όσο κανένας άλλος στον κόσμο και θα το δείξει.

Ότι και από τα δύο αυτά υπέροχα πλάσματα κι αν έχετε επιλέξει, είτε έχετε κατοικίδιο είτε όχι, είναι σίγουρο ότι θα δείτε οφέλη σωματικά και ψυχικά που δεν μπορείτε να φανταστείτε. Αρκεί να του φέρεστε πάντα με αγάπη και σεβασμό, όπως ακριβώς αξίζει σε όλα τα ζώα, ανθρώπινα ή μη.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ