Περιβάλλον

Ελλάδα: Το καλοκαίρι των κλιματικών αλλαγών

Κατά το φετινό καλοκαίρι που πριν από λίγες ημέρες μας… αποχαιρέτησε καταγράφηκαν καιρικά ρεκόρ δεκαετίας και μάλιστα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, κάποια από αυτά ήταν αντιφατικά μεταξύ τους. Συγκεκριμένα, ο φετινός Ιούλιος ήταν ο δεύτερος πιο θερμός Ιούλιος από το 2010 για τη Δυτική Ελλάδα και ο τρίτος θερμότερος για την Πελοπόννησο.

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας η θερμοκρασία του Ιουλίου κυμάνθηκε σε φυσιολογικά επίπεδα, σε αντίθεση με τις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου, όπου καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις της μέγιστης θερμοκρασίας.

Είναι ενδεικτικό πως στην Κέρκυρα και τον Πύργο Ηλείας καταγράφηκαν οι περισσότερες ημέρες με θετικές αποκλίσεις της θερμοκρασίας, με 24 από τις 31 ημέρες του μήνα να είναι θερμότερες από τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Το φετινό καλοκαίρι δεν σημειώθηκαν ακραίες θερμοκρασίες και σίγουρα δεν ήταν σαν αυτό του 2021, όπου ήταν ακραία ζεστό. Ειδικότερα, τον περασμένο Ιούλιο είχαμε πολύ έντονο μελτέμι στο Αιγαίο. Είναι ενδεικτικό πως από τις 31 ημέρες τις 25 είχαμε ισχυρά μελτέμια, που σημειωτέον είναι η δεύτερη μεγαλύτερη τιμή μετά τις 26 ημέρες με έντονο μελτέμι που είχαμε καταγράψει τον Ιούνιο του 2020», σημειώνει στα «ΝΕΑ» ο μετεωρολόγος και διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος. Αλλά και ο περασμένος Ιούνιος κατάγραψε ζεστή… πρωτιά, κυρίως στις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας.

Σε 52 μετεωρολογικούς σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr τον πρώτο καλοκαιρινό μήνα καταγράφηκαν υψηλές για την εποχή τιμές μέγιστων θερμοκρασιών. Οπως έχουν υπογραμμίσει οι επιστήμονες, ήταν ο δεύτερος πιο θερμός Ιούνιος από το 2010 σε Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο και Κρήτη και ο τρίτος θερμότερος σε Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία: «Ιδιαίτερα στη Δυτική Ελλάδα, οι περισσότερες ημέρες ήταν θερμότερες από τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019, κυρίως την πρώτη και την τελευταία εβδομάδα του μήνα».

Με δύο… ταχύτητες

Δεν συνέβη το ίδιο, όμως, και τον Αύγουστο. Αντίθετα με ό,τι συνέβαινε τους καλοκαιρινούς μήνες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου ο φετινός Αύγουστος ήταν από τους πιο καυτούς – γεγονός που προβληματίζει και ανησυχεί ιδιαίτερα τους επιστήμονες για την επιτάχυνση της κλιματικής αλλαγής – στην Ανατολική Μεσόγειο και τη χώρα μας η μέση μέγιστη ημερήσια θερμοκρασία κυμάνθηκε χαμηλότερα από τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019.

Μάλιστα, βάσει των επιστημονικών δεδομένων, ο… ελληνικός Αύγουστος αποκτά τον τίτλο του δεύτερου πιο ψυχρού Αυγούστου τα τελευταία 12 χρόνια για τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο.

Στη Μακεδονία, τη Στερεά Ελλάδα και τα νησιά του Αιγαίου καταγράφηκαν έως και 27 ημέρες από τις συνολικά 31 με αρνητικές αποκλίσεις θερμοκρασίας. Στην Αθήνα, δε, ο μετεωρολογικός σταθμός του Εθνικού Αστεροσκοπείου στο Γκάζι κατέγραψε 25 ημέρες με μέγιστη θερμοκρασία χαμηλότερη από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και μέση μηνιαία απόκλιση -1,3 βαθμών Κελσίου.

Οπως εξηγεί ο Κώστας Λαγουβάρδος, στην Ανατολική Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής, ο περασμένος μήνας, ιδίως τις πρώτες ημέρες, ήταν αρκετά ζεστός. Το  δεύτερο μισό του, όμως, ήταν ιδιαίτερα ψυχρό και μάλιστα για τη Δυτική Ελλάδα και τα νησιά του Αιγαίου ήταν ο τρίτος ψυχρότερος Αύγουστος και ο πέμπτος για την Κρήτη.

Από τα μέσα του μήνα, δε, η εξασθένηση των βοριάδων είχε ως αποτέλεσμα την άνοδο της θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας. Σύμφωνα, με το meteo.gr, συγκρίνοντας τος δορυφορικές μετρήσεις στις 10 και στις 29 Αυγούστου παρουσιάστηκε αύξηση κατά δυόμισι βαθμούς Κελσίου σε Ανατολικό Αιγαίο και Κυκλάδες.

«Από τις 22 Αυγούστου, βέβαια, και μετά η κακοκαιρία που σημειώθηκε ήταν τόσο εκτεταμένη χωρικά και τόσο μεγάλης διάρκειας που ανάλογη κακοκαιρία καταγράφηκε το καλοκαίρι του 1975. Τότε, στα τέλη Ιουλίου ξεκίνησαν οι άσχημες καιρικές συνθήκες που διήρκησαν επτά ημέρες», καταλήγει ο μετεωρολόγος.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ