Ενέργεια

Φυσικό αέριο: «Καμπανάκι» από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας στην ΕΕ-Ελλείψεις το 2023

Η Ευρώπη πρέπει να δράσει τώρα για να αποφύγει την έλλειψη φυσικού αερίου το επόμενο έτος, δεδομένης της απώλειας της ρωσικής προσφοράς και των προσδοκιών ότι η κινεζική ζήτηση θα αυξηθεί, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA).

«Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου στην ΕΕ για το επόμενο έτος», είπε ο επικεφαλής του IEA Φατίχ Μπιρόλ στους δημοσιογράφους, κατά την παρουσίαση μιας έκθεσης για το ισοζύγιο προσφοράς-ζήτησης της Ευρώπης για το 2023/24.

Η έκθεση αναφέρει ότι η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει ένα κενό έως και 30 δισ. κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, που είναι ζωτικής σημασίας για την αναπλήρωση των χώρων αποθήκευσης αερίου της για το 2023.

Ένα τέτοιο κενό σημαίνει ότι ο επόμενος χειμώνας θα έβρισκε τις αποθήκες γεμάτες μόλις κατά 65%, αντί για 95%, που είναι ο στόχος, τόνισε ο Φατίχ Μπιρόλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε καταφέρει πληρότητα στις αποθήκες φυσικού αερίου κατά 95% πριν από τον φετινό χειμώνα, 5% πάνω από τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας, σύμφωνα με το Reuters.

Οι κυβερνήσεις έπρεπε να επιταχύνουν τις βελτιώσεις στην ενεργειακή απόδοση και την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αντλιών θερμότητας, μεταξύ άλλων μέτρων, είπε ο Μπιρόλ.

Ο εφοδιασμός, που έχει ήδη διαταραχθεί, θα μπορούσε να μειωθεί περαιτέρω το επόμενο έτος εάν σταματήσουν εντελώς οι ροές φυσικού αερίου από τον ρωσικό αγωγό, ενώ ο ανταγωνισμός για το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), στο οποίο η Ευρώπη έχει βασιστεί σε μεγάλο βαθμό φέτος, είναι πιθανό να αυξηθεί καθώς αυξάνεται η κινεζική ζήτηση, ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στρατός Ξηράς 0

Θα έρθουν νύχτα, θα την κάνουμε μέρα: Δοκιμάστηκαν στη Ρόδο οι αναβαθμισμένες ρουκέτες RM70-Παρθενική εμφάνιση του μετασκευασμένου M1117 (Βίντεο)

“Πήρε Φωτιά” η Κατταβιά από την “ΚΟΛΟΣΣΟΣ” του Στρατού- Παρθενική εμφάνιση του μετασκευασμένου Τροχοφόρου...