Ενέργεια
Ενημερώθηκε στις:

Πετρέλαιο ή φυσικό αέριο; Η μεγάλη επιστροφή του "μαύρου χρυσού" με Νορβηγικό ρεκόρ και η γεωλογική μετατόπιση

Καθώς η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη βαθαίνει, τα έσοδα της Νορβηγίας από το πετρέλαιο έφτασαν σε ιστορικό υψηλό το 2021, χάρη στην αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων, την αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση και την υψηλή παραγωγή από 94 υπεράκτια κοιτάσματα, ανακοίνωσε την Πέμπτη η Νορβηγική Διεύθυνση Πετρελαίου (NPD).

Η σταθερή υψηλή παραγωγή από την υφαλοκρηπίδα της Νορβηγίας αναμένεται να συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια, δήλωσε η αρχή στην επισκόπηση του Shelf 2021 που εκδόθηκε σήμερα.

Το τέταρτο τρίμηνο του 2021, η αξία εξαγωγής του πετρελαίου και του φυσικού αερίου της Νορβηγίας ξεπέρασε τα 11,5 δισεκατομμύρια δολάρια (100 δισεκατομμύρια νορβηγικές κορώνες) σε κάθε έναν από τους μήνες, τρεις φορές την αξία των εξαγωγών την ίδια περίοδο του 2020, σύμφωνα με την παρουσίαση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πέρυσι, έγιναν 20 ανακαλύψεις στην υφαλοκρηπίδα, πέντε πεδία ενεργοποιήθηκαν παραγωγικά και οι φορείς εκμετάλλευσης υπέβαλαν οκτώ σχέδια ανάπτυξης στις αρχές. Φέτος αναμένεται να κατατεθούν δεκάδες αναπτυξιακά σχέδια, όπως αναφέρεται.

Η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου της Νορβηγίας ήταν ελαφρώς υψηλότερη το 2021 σε σύγκριση με το 2020 και ήταν κατά μέσο όρο 4 εκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου την ημέρα (boepd), προστίθεται.

«Πολλές νέες ανακαλύψεις, καθώς και αρκετές νέες εξελίξεις στον τομέα τα επόμενα χρόνια, σημαίνουν ότι η παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά μέχρι το 2024», λέει η γενική διευθύντρια του NPD, Ingrid Sølvberg.

Η αύξηση των πόρων που ανακαλύφθηκαν πέρυσι ήταν η υψηλότερη από το 2014, σημείωσε η διεύθυνση.

Στο μέλλον, η Νορβηγία θα συνεχίσει να αναπτύσσει τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου της υπό τη νέα κυβέρνηση μειοψηφίας υπό την ηγεσία του ηγέτη του Εργατικού Κόμματος Jonas Gahr Stoere.

Η Νορβηγία θα συνεχίσει να χορηγεί άδειες για εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στη νορβηγική υφαλοκρηπίδα και θα διατηρήσει το τρέχον σύστημα δημοπρασιών πετρελαίου, λέει η κυβέρνηση.

«Είμαστε ευχαριστημένοι που η νέα κυβέρνηση θα διατηρήσει τις επιτυχημένες πολιτικές στους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου της προηγούμενης κυβέρνησης», δήλωσε τον Οκτώβριο η Anniken Hauglie, Γενική Διευθύντρια της Νορβηγικής Ένωσης Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου, σχολιάζοντας την πλατφόρμα της νέας κυβέρνησης.

Η πρόσβαση σε έκταση και περισσότερες άδειες είναι το μοναδικό και το πιο σημαντικό μέσο που έχει η κυβέρνηση για να εξασφαλίσει όχι μόνο έσοδα από τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά και να χρηματοδοτήσει την ενεργειακή μετάβαση, είπε η Hauglie.

Rosgeo: Η απανθρακοποίηση μετατοπίζει το επίκεντρο της γεωλογικής εξερεύνησης στην αναζήτηση αερίου

Η εφαρμογή της πολιτικής απανθρακοποίησης τα επόμενα 20 χρόνια μπορεί να μετατοπίσει το επίκεντρο της βιομηχανίας γεωλογικής εξερεύνησης από την αναζήτηση κοιτασμάτων πετρελαίου στην αναζήτηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Rosgeo (JSC Rosgeologia) Σεργκέι Γκόρκοφ σε συνέντευξή του στο TASS στο περιθώριο του φόρουμ Gaidar.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Όσον αφορά τη γεωλογική εξερεύνηση, πιθανότατα θα χρειαστεί να εστιάσουμε περισσότερο στο φυσικό αέριο παρά στις έρευνες πετρελαίου, στο μέλλον, για παράδειγμα, στα επόμενα 20 χρόνια. Πιθανότατα αυτό είναι ο αντίκτυπος της απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές", είπε.

Ο Γκόρκοφ σημείωσε ότι η ίδια η εξερεύνηση έχει ελάχιστο αποτύπωμα άνθρακα.

"Το διοξείδιο του άνθρακα που εκπέμπουμε προέρχεται από αυτοκίνητα ή πλοία που επιχειρούν. Δεν έχουμε πλέον ειδικό εξοπλισμό. Δεν είμαστε παραγωγοί διοξειδίου του άνθρακα", εξήγησε ο Ρώσος επικεφαλής.

Η Rosgeo είναι μια ρωσική κρατική πολυεπιστημονική γεωλογική εταιρεία, η οποία παρέχει ένα πλήρες φάσμα υπηρεσιών γεωλογικής εξερεύνησης από περιφερειακές έρευνες έως στρωματογραφικές γεωτρήσεις και παρακολούθηση υπεδάφους. Η Rosgeo ανήκει κατά 100% στο κράτος.

Το Gaidar Forum είναι μια ετήσια διεθνής πλατφόρμα έρευνας και συζήτησης που επικεντρώνεται στην κυβέρνηση, την οικονομία και τις επιχειρήσεις και πραγματοποιείται τακτικά από το 2010. Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται παραδοσιακά από τη Ρωσική Προεδρική Ακαδημία Εθνικής Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης, το Gaidar Institute for Economic Policy και την Ένωση Καινοτόμων Περιφερειών της Ρωσίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

μάχες για το Βολτσάνκ
Ένοπλες Συρράξεις 0

Κόλαση επί της γης το Βολτσάνσκ-Ρώσος Ανταποκριτής: «Ουκρανοί και Ρώσοι πολεμάνε μέσα στα ίδια κτήρια-Χάος που θυμίζει Στάλινγκραντ»

Δεν υπάρχει ξεκάθαρα γραμμή επαφής στις ρωσο-ουκρανικές μάχες για την πόλη Βολτσάνκ του Χαρκόβου και ως αποτέλεσμα ο...