Εθνικά θέματα
Ενημερώθηκε στις:

Γίνεται ...της πενταετίας! Θα μπορέσει να κρατήσει η Ελλάδα δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη με ΗΠΑ & Ρωσία;

Παράλογο; Οι Αμερικανοί αλωνίζουν στην Ελλάδα και εμείς συνεχίζουμε τα deals με τους Ρώσους;

Σε προηγούμενο άρθρο γράφαμε πως μας ζητούν να βάλουμε “το δάκτυλο στην πρίζα” οι ΗΠΑ με στήριξη στον επερχόμενο οικονομικό "Αρμαγεδδώνα" κατά της Ρωσίας.

Γενικά οι ισορροπίες είναι πολύ λεπτές ιδίως μετά το ταξίδι Μητσοτάκη στο Σότσι και την ξεκάθαρη προειδοποίηση Πούτιν προς την χώρα μας.

Κι ενώ ο αμερικανικός παράγοντας απλώνεται στην χώρα μας και Αμερικανοί αξιωματούχοι επαναλαμβάνουν με κάθε ευκαιρία σε όλους τους τόνους πως η Ευρώπη και η Ελλάδα πρέπει να ανεξαρτητοποιηθούν από το τις ρωσικές ενεργειακές προμήθειες, η ελληνική πλευρά κάνει ακριβώς το αντίθετο και επεκτείνει την συνεργασία με την GAZPROM.

Ο ίδιος ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ προ μηνός δήλωνε: “Εν τω μεταξύ, συνεχίζουμε επίσης να υποστηρίζουμε όλα όσα κάνει η Ελλάδα για να μειώσει την εξάρτηση της νοτιοανατολικής Ευρώπης από τη Gazprom και να οικοδομήσει την περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια”

Όπως είναι αντιληπτό στον κοινό νου όλα αυτά δεν...κολλάνε!

Η ΔΕΠΑ Εμπορική και η ρωσική κρατική Gazprom κατέληξαν τη Δευτέρα σε συμφωνία, μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, σχετικά με την τιμή για την προμήθεια φυσικού αερίου με ευνοϊκούς όρους για την ελληνική αγορά, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η συμφωνία αποτελεί "προπύργιο για την προστασία των ελληνικών νοικοκυριών", δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.Ο ίδιος χαιρέτισε τη συμφωνία ως "εξαιρετικά σημαντική" για την Ελλάδα. "Τόσο το υπουργείο όσο και η κυβέρνηση υποστηρίζουν και αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για να διασφαλίσουν ανταγωνιστικές τιμές ενέργειας για την ελληνική αγορά", πρόσθεσε ο κ. Σκρέκας.

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Κωνσταντίνος Ξιφαράς, δήλωσε ότι η εταιρεία εργάζεται για τη διασφάλιση ανταγωνιστικών τιμών στην προμήθεια φυσικού αερίου με βάση το όφελος των οικιακών και βιομηχανικών καταναλωτών της χώρας.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της ΔΕΠΑ, «Η νέα συμφωνία, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο του υφιστάμενου συμβολαίου με την Gazprom, με ορίζοντα έως το 2026, εξασφαλίζει μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική τιμή για τη χώρα μας από το 2022 και εξής, σε σύγκριση με τα επίπεδα στα οποία κυμαίνονται σήμερα οι τιμές του φυσικού αερίου στην περιοχή μας αλλά και την Ευρώπη εν γένει. Σημειώνεται ότι στη συμφωνία ρυθμίζονται και επί μέρους θέματα, πέραν της τιμής του φυσικού αερίου, με όρους που καθιστούν ακόμη πιο ελκυστικό το εν λόγω συμβόλαιο για τα επόμενα χρόνια».

Μέχρι πρότινος όταν μιλούσαμε για 5ετή ανανέωση συνεργασίας εννοούσαμε την αμυντική συμφωνία που υπέγραψε ο κ. Δένδιας στην Ουάσινγκτον προ μηνών.

Τώρα βρισκόμαστε ενώπιον μια άλλης 5ετίας! Αφού η νέα συμφωνία με τον ρωσικό “γίγαντα” εντάσσεται στο πλαίσιο του υφιστάμενου συμβολαίου με την Gazprom, με ορίζοντα έως το 2026!

Η ΔΕΠΑ δεν παρείχε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Αξιωματούχος προσκείμενος στο ζήτημα της συμφωνίας δήλωσε ότι η συμφωνία προβλέπει ότι η τιμή του φυσικού αερίου για τη ΔΕΠΑ αναπροσαρμόζεται κατά 80% στην τιμή αναφοράς του ολλανδικού TTF, ενώ το υπόλοιπο θα αναπροσαρμόζεται στην τιμή του πετρελαίου για το 2022.

Η Gazprom θα συνεχίσει να προμηθεύει τη ΔΕΠΑ με δύο δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου ετησίως, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Η Ελλάδα δείχνει να παίζει σε διπλό ταμπλό... Ανάμεσα σε Μόσχα και Ουάσινγκτον

Ιδιαίτερη σημασία σε όλα αυτά έχει και το θέμα που αποκάλυψε το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ πριν από την επίσκεψη Μητσοτάκη στο Σότσι, κατά την υπογραφή της συμφωνίας του κ. Βαρβιτσιώτη με την ρωσική πλευρά. Υπενθυμίζεται πως στη 13η συνεδρίαση της Μικτής Ρωσοελληνικής Επιτροπής Οικονομικής, Βιομηχανικής, Επιστημονικής και Τεχνικής Συνεργασίας, υπογράφτηκε διμερής συμφωνία μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού άμυνας της Ρωσίας, Αντιστρατήγου Alexander Fomin και του ΥΦΕΞ της Ελλάδος Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Η συμφωνία αυτή τροποποιεί τη ρωσοελληνική διακυβερνητική συμφωνία για την πρόληψη πολεμικών επεισοδίων στη θάλασσα εκτός χωρικών υδάτων, και αφορά συμφωνία που συνήφθη στις 10 Απριλίου του τρέχοντος έτους.

 

Με τη Βουλγαρία και μέσω ΑζερμπαΪτζάν

 

Στο μεταξύ στα ενεργειακά της γειτονιάς μας αξίζει να αναφερθεί πως η βουλγαρική κρατική εταιρεία εισαγωγής φυσικού αερίου Bulgargaz έγραψε στην Κρατική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (DANS) για να αναφέρει ότι ανταγωνιστικά συμφέροντα επιδιώκουν να σαμποτάρουν θέτοντας σε κίνδυνο τη συμφωνία μεταξύ της Βουλγαρίας και του Αζερμπαϊτζάν για την εισαγωγή 1 δισεκατομμυρίου κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως.

Σύμφωνα με την επιστολή με ημερομηνία 21 Δεκεμβρίου, η Bulgargaz ενημερώνει την DANS για τους φόβους της ότι, κατά παράβαση των εμπορικών μυστικών, ενδιαφερόμενοι γνωστοποίησαν εμπιστευτικές πληροφορίες σχετικά με τη σύμβαση που υπέγραψε με την Εταιρεία Προμήθειας Αερίου του Αζερμπαϊτζάν (AGSC) από το 2013.

Αυτό, σύμφωνα με την Bulgargaz, δίνει το δικαίωμα στο Αζερμπαϊτζάν να καταγγείλει τις συμβάσεις του με την Bulgargaz. Η σύμβαση για την εισαγωγή 1 δισεκατομμυρίου κυβικών μέτρων αζέρικου φυσικού αερίου ετησίως, περίπου το ένα τρίτο της κατανάλωσης της χώρας, προσφέρει την πρώτη πραγματική εναλλακτική λύση στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου.

Το σχεδόν 100% ρωσικό μονοπώλιο στις εισαγωγές φυσικού αερίου της Βουλγαρίας θα διαβρωθεί πιθανότατα όταν ολοκληρωθεί η διασύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGBisbe) στα τέλη του 2022. Εν τω μεταξύ, το Αζερμπαϊτζάν έχει συμφωνήσει να πουλήσει στην Bulgargaz μικρότερες ποσότητες φυσικού αερίου, χρησιμοποιώντας τις υπάρχουσες συνδέσεις μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας.

Το παιχνίδι , δηλαδή. που παίζεται είναι τεράστιο και το ενεργειακό μπρα ντε φερ που μετεξελίσσεται σε γεωπολιτικό μπορεί να έχει απρόσμενες συνέπειες.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ