Ενέργεια

Το φυσικό αέριο τραβάει την ανηφόρα ακάθεκτο- Ποιος ο ρόλος των γεωοπολιτικών εξελίξεων

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του φυσικού αερίου στην Ευρώπη εκτινάχθηκαν για μια ακόμη φορά, καθώς οι έμποροι «ζυγίζουν» τον κίνδυνο νέων διεθνών κυρώσεων κατά της Ρωσίας σε περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία.

Οι σχετικές προειδοποιήσεις του Αμερικανού προέδρου Μπάιντεν προς τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν για νέες αυστηρές οικονομικές κυρώσεις, -συμπεριλαμβανομένων και τραπεζικών κυρώσεων-, για το θέμα της Ουκρανίας, ώθησαν το φυσικό αέριο στην αγορά της Ολλανδίας κατά 7,6%.

Η αυξημένη ένταση έρχεται να προστεθεί, όπως αναφέρει το Bloomberg, στις υπάρχουσες ανησυχίες για τις ρωσικές προμήθειες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες έχουν ήδη περιοριστεί δραστικά τους τελευταίους μήνες. Ο παγκόσμιος ανταγωνισμός για το καύσιμο αυξήθηκε περαιτέρω αφού η Royal Dutch Shell Plc ακύρωσε αρκετές αποστολές υγροποιημένου φυσικού αερίου λόγω διακοπής λειτουργίας στην Αυστραλία.

«Οι καταναλωτές της ΕΕ δεν έχουν κανένα διάλειμμα από τις τιμωρητικές τιμές του φυσικού αερίου», δήλωσε ο Ole Hansen, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στη Saxo Bank A/S. «Η αγορά έχει παγιδευτεί και πάλι στις γεωπολιτικές εξελίξεις με τις ανησυχίες στα σύνορα της Ουκρανίας να αυξάνουν την προοπτική για περισσότερες κυρώσεις στη Ρωσία», όπως είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ολλανδικό φυσικό αέριο διαπραγματευόταν χθες έως και 96,75 ευρώ ανά μεγαβατώρα έως τις 10:44 π.μ. στο Άμστερνταμ, ενώ το συμβόλαιο του Ηνωμένου Βασιλείου για τον επόμενο μήνα κέρδισε 7,1% στις 246,51 πένες. Οι τιμές έχουν υποχωρήσει από τα ρεκόρ του Οκτωβρίου, αλλά οι αναλυτές και οι έμποροι αναμένουν ότι τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης θα παραμείνουν υψηλά κατά τη διάρκεια του χειμώνα, καθώς τα αποθέματα φυσικού αερίου της Ευρώπης βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο σε περισσότερο από μια δεκαετία.

Οι χώροι αποθήκευσης είναι γεμάτοι μόνο κατά 66%, σε σύγκριση με τον μέσο όρο πενταετίας 82% για αυτήν την εποχή του χρόνου.

Η συνεχιζόμενη ρωσική επιθετικότητα θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει τη μοίρα του ολοκληρωμένου αλλά όχι ακόμη λειτουργικού αγωγού Nord Stream 2 προς τη Γερμανία, τον οποίο η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν προσπάθησε να σταματήσει παρόλο που αντιτίθεται στο έργο. Ωστόσο, η σύνδεση αντιμετωπίζει καθυστερήσεις ούτως ή άλλως αφού η Γερμανία διέκοψε τη διαδικασία έγκρισης για τον αγωγό τον περασμένο μήνα έως ότου ο ιδιοκτήτης του να αναδιαρθρώσει τις δραστηριότητές του.

Οι τιμές ανεβαίνουν, ακόμη, από τις μετεωρολογικές προβλέψεις που δείχνουν ψύχος τόσο στη Δ. Ευρώπη, όσο και στην Ρωσία σύμφωνα με την Engie EnergyScan.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Βίντεο του ΓΕΕΘΑ με τα “βατράχια μας” ως απάντηση στο παραμύθι των γειτόνων “θα έρθουμε ένα βράδυ ξαφνικά” και στους Τούρκους “ψαράδες” του Αιγαίου

Στις 18 Ιουλίου 2024 αναφέρθηκε η παρουσία Εξήντα Τούρκων ψαράδων στο Αιγαίο με 5 από αυτούς γύηρω από την Ζουράφα-Οι...