Βιοηθική

Το τερμάτισαν! "Θα μιλάτε με τους νεκρούς συγγενείς σας"- Οι άνθρωποι θα μπορούν να "ανεβάζουν" νεκρούς σε υπολογιστή έως το 2024

Οι άνθρωποι μπορεί να είναι σε θέση να «ζουν για πάντα» με τα αγαπημένα τους πρόσωπα ακόμα και μετά τον θάνατο, χάρη σε μια νέα τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) που μπορεί να είναι διαθέσιμη μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ισχυρίστηκε επιστήμονας.

Ο Δρ Πράτικ Ντεσάι (Pratik Desai), ο οποίος είναι ειδικός στην τεχνητή νοημοσύνη και έχει ιδρύσει πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις, προτρέπει οποιονδήποτε να καταγράφει τακτικά τους γονείς, τους ηλικιωμένους και τα αγαπημένα του πρόσωπα. Πιστεύει ότι από τη στιγμή που είναι διαθέσιμα αρκετά δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων των εγγραφών φωνής και βίντεο, οι άνθρωποι μπορεί να μπορούν να τα ανεβάσουν σε έναν υπολογιστή και να τους αισθανθούν κοντά τους ακόμα και αφού φύγουν από το φυσικό τους σώμα.

Ο Δρ Ντεσάι έγραψε στο Twitter: «Ξεκινήστε να καταγράφετε τακτικά τους γονείς, τους ηλικιωμένους και τους αγαπημένους σας. Με αρκετά δεδομένα μεταγραφής, νέα φωνητική σύνθεση και μοντέλα βίντεο, υπάρχει 100% πιθανότητα να ζήσουν μαζί σας για πάντα αφού φύγουν από το φυσικό σώμα. Αυτό θα είναι ακόμη δυνατό μέχρι το τέλος του έτους».

Πέρυσι, ο Αρτούρ Σιτσόφ (Artur Sychov), Διευθύνων Σύμβουλος και ιδρυτής του Somnium Space, μιας έκδοσης του Metaverse, αποφάσισε να δημιουργήσει ένα νέο χαρακτηριστικό που ονομάζεται "Live Forever" mode μετά το θάνατο του πατέρα του. Η επερχόμενη λειτουργία επιτρέπει αποτελεσματικά στους ανθρώπους να αποθηκεύουν τις κινήσεις και τις συνομιλίες τους ως δεδομένα και στη συνέχεια να αντιγράφονται ως avatar που μπορεί να κινείται, να μιλάει και να ακούγεται σαν εσάς - κάτι που μπορεί να συνεχιστεί μετά τον θάνατο ενός ατόμου.

Ο εμπειρογνώμονας του Μetaverse είπε ότι το χαρακτηριστικό θα επιτρέπει στους ανθρώπους να μιλούν στα νεκρά αγαπημένα τους πρόσωπα όποτε θέλουν, ακόμη και μετά το θάνατό τους. Είπε στο VICE: «Κυριολεκτικά, αν πεθάνω - και έχω συλλέξει αυτά τα δεδομένα - οι άνθρωποι μπορούν να έρθουν ή τα παιδιά μου, μπορούν να μπουν και μπορούν να συνομιλήσουν με το avatar μου, με τις κινήσεις μου, με τη φωνή μου. Θα συναντήσετε το άτομο. Και ίσως για τα πρώτα 10 λεπτά ενώ μιλάτε με αυτό το άτομο, δεν θα ξέρατε ότι είναι στην πραγματικότητα AI. Αυτός είναι ο στόχος».

Και τον Ιούνιο του 2022, η Amazon είπε ότι η Alexa μπορεί να είναι σε θέση να μιμηθεί τη φωνή νεκρών συγγενών στα σχέδιά της «να κάνει τις αναμνήσεις να διαρκέσουν». Ο διαδικτυακός γίγαντας λιανικής έδειξε τη νέα τεχνολογία στο συνέδριο re:MARS στο Λας Βέγκας, το οποίο εξετάζει την τεχνητή νοημοσύνη για τη μηχανική μάθηση, τον αυτοματισμό, τη ρομποτική και το διάστημα.

Ο Ροχίτ Πρασάντ (Rohit Prasad), ανώτερος αντιπρόεδρος και επικεφαλής επιστήμονας της Alexa AI της Amazon, δήλωσε ότι ήταν ο τρόπος της Amazon να φέρει τους ανθρώπους πιο κοντά στους συγγενείς τους που χάθηκαν στην πανδημία του κορωνοϊού. Είπε ότι το σχέδιο ήταν να οικοδομηθεί μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις αλληλεπιδράσεις που έχουν οι χρήστες με την Alexa, θέτοντας περισσότερα «ανθρώπινα χαρακτηριστικά ενσυναίσθησης και συναισθήματος». «Αυτά τα χαρακτηριστικά έχουν γίνει ακόμη πιο σημαντικά κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης πανδημίας, όταν τόσοι πολλοί από εμάς έχουμε χάσει αυτά που αγαπάμε», πρόσθεσε.

Ο πρώην μηχανικός της Google, Ρέι Κουρβέιλ (Ray Kurzweil), 75 ετών, εργάζεται επίσης σε μια ψηφιακή μετά θάνατον ζωή για τους ανθρώπους σε μια προσπάθεια να αναστήσει τον πατέρα του. Είπε στο BBC το 2012: «Θα μπορώ να μιλήσω σε αυτήν την αναδημιουργία. Τελικά, θα είναι τόσο ρεαλιστικό που θα είναι σαν να μιλάω στον πατέρα μου».

Και πρόσθεσε: «Ένας πολύ καλός τρόπος για να εκφράσω όλη αυτή την τεκμηρίωση θα ήταν να δημιουργήσω ένα avatar που θα δημιουργούσε μια τεχνητή νοημοσύνη που θα έμοιαζε όσο το δυνατόν περισσότερο με τον πατέρα μου, δεδομένων των πληροφοριών που έχουμε για αυτόν, συμπεριλαμβανομένου πιθανώς του DNA του».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ