οσίου Σισώη
Πνευματικά ωφέλιμα

Μνήμη του οσίου Σισώη του Μεγάλου

Η αγία μας Εκκλησία τιμά σήμερα, 6 Ιουλίου, τη μνήμη του οσίου Σισώη του Μεγάλου (†429), του Ιερομάρτυρος Αστίου επισκόπου Δυρραχίου και των Μαρτύρων Φιλήμονος, Αρχίππου και Ονησίμου.

Ο Όσιος Σισώης έλαμψε με την αυθεντική πίστη στον Τριαδικό Θεό, την πνευματική σύνεση, την ταπεινοφροσύνη και τη φιλαδελφία του. Αναδείχτηκε ονομαστός και μέγας, κυριολεκτικά αθλητής της πρώτης γραμμής, τύπος εγκράτειας, αλλά και αγνή ψυχή που προσευχόταν για δικαίους και αδίκους, πλούσιους και φτωχούς, άρχοντες και ιδιώτες, κληρικούς και λαϊκούς και γενικά για όλο τον κόσμο, με διάκριση.

Αν και βρισκόταν στη γη, εντούτοις βίωσε την ουράνια ζωή και μακαριότητα. Και τούτο, γιατί αγωνιζόταν με τα πνευματικά όπλα κατά του διαβόλου, όπως γνωρίζουν να διακρίνουν οι έμπειροι στα πνευματικά, ευαίσθητοι και ενάρετοι άνθρωποι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ασκήθηκε με ταπείνωση στην εγκράτεια, τη νηστεία, την προσευχή και πάνω από όλα στην αγάπη, με διάκριση, φθάνοντας σε υψηλά επίπεδα απάθειας και  χαλιναγώγησης των σωματικών  αισθήσεων και κινήσεων. Αυτών των πνευματικών καταστάσεων αξιώθηκε με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος  και τη συχνή μετάληψη της θείας Κοινωνίας.

Μέρος της πνευματικής σοφίας και εμπειρίας του οσίου Σισώη παρατίθενται στο Γεροντικό, βιβλίο προσφιλές, τόσο στους μοναχούς όσο και στους λαϊκούς χριστιανούς, με πλούσια ψυχωφελή και διδακτικά αποφθέγματα γερόντων της ερήμου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ