Πατριαρχείο Αντιοχείας
Πατριαρχεία

Πατριαρχείο Αντιοχείας για εμβόλιο κορονοϊού: Είναι προσωπική απόφαση

Δαμασκός, 2021 Φεβρουαρίου 2021

Λαμβάνοντας υπόψη την εξάπλωση της πανδημίας Covid-19 μαστίζει τον κόσμο και τους ανθρώπους του σήμερα, και μετά την παραγωγή των εμβολίων της, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αντιόχειας, μετά από διαβούλευση μεταξύ του Beatitude και των Αντιοχεών Ιεραρχών, θα ήθελα να διευκρινίσω τα ακόλουθα στον πιστό σου:

1. Στον Ποιμαντικό Χάρτη που εκδόθηκε το 2019, η Εκκλησία επαναβεβαίωσε ′′ την ιερότητα της ζωής και την ανάγκη σεβασμού της μαζί με την διαφάνεια της στην επιστημονική πρόοδο ". Στο ίδιο πλαίσιο και πιστεύοντας στον θεμελιώδη ρόλο που έπαιξε ο επιστημονική πρόοδο ανά τους αιώνες, η Εκκλησία ενθαρρύνει επιστημονικές έρευνες και επιστήμονες, και ευλογεί κάθε σωστή πρωτοβουλία που συμβάλλει στην πρόοδο της ανθρωπότητας και στην απαλύνει την ανθρώπινη ταλαιπωρία. Γι ' αυτό, προσευχηθείτε για όλους εκείνους που εργάζονται για να προστατεύσουν και να υπηρετήσουν την ανθρώπινη ζωή, συμπεριλαμβανομένων των ερευνητών, των επιστημόνων, των γιατρών, των νοσηλευτών και όλων των υγειονομικών στα νοσοκομεία. Παρακαλεί για την προστασία της, ειδικά καθώς σε αυτή την πανδημία, έχουν επιδείξει μοναδική αφοσίωση, συνεχιζόμενη παρακολούθηση και ηρωική προσωπική θυσία. Ο Θεός να σας ενδυναμώσει με τη χάρη του. Ας είναι πιστοί δοσίλογοι του Χριστού του Θεού μας, Ιατρικοί των ψυχών και των σωμάτων μας. Η Εκκλησία προσφέρει επίσης τις προσευχές της για τη θεραπεία όλων των ασθενών, τη συντήρηση των οικογενειών τους, την άνεση των ταλαιπωρημένων, και την ανάπαυση των ψυχών όσων αναχώρησαν με την ελπίδα της ανάστασης και της αιώνιας ζωής.

2. Αφού οι επιστήμονες έχουν ετοιμάσει ένα σύνολο εμβολίων Covid-19 και επανεξετάζοντας διάφορες ιατρικές αναφορές και συμβουλευτικά με ειδικούς, η Εκκλησία θεωρεί ότι το αντικείμενο εμβολιασμού δεν είναι η ειδικότητα του πεδίου των θεολογικών μελετών και πνευματικών αλλά μάλλον συγκεκριμένων στον τομέα της ιατρικής επιστήμης και των αρχών της. Η απόφαση για τον εμβολιασμό είναι προσωπική απόφαση. Κάθε πιστός έχει το δικαίωμα να πάρει αυτή την απόφαση σε συνεννόηση με τον γιατρό του.

3. Αυτή η πανδημία συνεχίζει να αποτελεί απειλή για την ανθρώπινη ζωή, καθώς οι ειδικοί υγείας δεν έχουν βρει ακόμη θεραπεία για αυτήν παρά την ανοσία που παρέχει το εμβόλιο, το οποίο ελπίζουμε να είναι αποτελεσματικό. Έτσι, η Εκκλησία επισήμανε την προσοχή των πιστών της στη σημασία της συνέχισης της συμμόρφωσης με όλα τα υγειονομικά μέτρα που ζητούν οι αρμόδιες αρχές, είτε πριν είτε μετά τον εμβολιασμό, προκειμένου να διατηρηθεί περαιτέρω η ασφάλεια της κοινωνίας και η ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής. Παρατηρούμε επιπλέον ότι τα τρέχοντα εμβόλια πραγματοποιήθηκαν σε χρόνο ρεκόρ με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας, χάρη στη σύγχρονη ιατρική και τεχνολογική πρόοδο, συντονισμένες επιστημονικές προσπάθειες και τη λήψη των απαραίτητων πόρων.

4. Η Εκκλησία προειδοποιεί για οποιαδήποτε πολιτική ή εμπορική εκμετάλλευση του θέματος των εμβολίων, ειδικά κατά της άρνησης τους σε περιθωριοποιημένες ομάδες και της διανομής τους με τρόπο που αντιβαίνει στις αρχές της ισότητας, της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης μεταξύ όλων των ανθρώπων.

5. Η Εκκλησία καταλαβαίνει ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις που προκύπτουν από φόβους και ανησυχίες που κυκλοφορούν στα ΜΜΕ σε κλίμα φόβου, άγχους και εκφοβισμού. Το κλίμα αυτό προκαλεί ο τρόπος αντιμετώπισης του ζητήματος της δημόσιας υγείας και οι πολλαπλές πιέσεις που ήταν και συνεχίζουν να ασκούνται. Κάποιοι έχουν βάλει σκοπό να αντιμετωπίσουν αυτό το ζήτημα με βάση την επιθυμία τους να διατηρήσουν το δώρο της ζωής, αλλά χωρίς να παραμελούν την πίστη και το πνευματικό τους υπόβαθρο. Η Εκκλησία επιβεβαιώνει ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι, ανεξάρτητα από τις διαφορετικές γνώμες και θέσεις τους, εξακολουθούν να είναι παιδιά τους. Σας καλεί να διατηρήσετε το δέσιμο της ειρήνης, της ενότητας και της αγάπης που μας ενώνει στον Χριστό.

6. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλα τα προληπτικά υγειονομικά μέτρα και εμβόλια είναι ευεργετικά για τη σωματική μας ασφάλεια. Ωστόσο, δεν πρέπει να παραβλέπουμε τη σημασία της πνευματικής μας ασφάλειας, η οποία απαιτεί να στραφούμε σε εκείνη την ′′ ασφαλή απόσταση ′′ που εμείς, ως άνθρωποι, εξασκούμε μεταξύ μας και του Θεού, των συνομηλίκων μας και του φυσικού μας περιβάλλοντος. Ζούμε μακριά από τον Θεό, σε σύγκρουση με τον αδελφό μας, και σε μια επιδρομή στο ζωτικό μας περιβάλλον μέσω της ακόρεστης κατανάλωσης των πόρων του. Αυτή η κατάσταση αντιμετωπίζεται με την αλλαγή της συμπεριφοράς μας μέσω της ειλικρινούς μετάνοιας, στρέφοντας προς τον Θεό προσευχή και μια ζωή με υποτροφία και υπηρεσία. Πρέπει να εγκαταλείψουμε ό, τι βλάπτει τον εαυτό μας, τον αδερφό μας και το περιβάλλον μας. Καλούμαστε να ζήσουμε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, ευγνώμονες για τα δώρα και τα ελέη του Θεού, και να αναφλέξουμε την ελπίδα μας μέσω της ανάγνωσης των Αγίων Γραφών, της ζωής των αγίων και των διδασκαλιών τους. Μόνιμη υποτροφία με τον Θεό και όλους τους αγίους του υποκινεί την μαχητική εκκλησία να ενταχθεί στην θριαμβευτική εκκλησία καθώς η τελευταία ξεχύνεται στα παραπάνω, θεϊκές ευχαριστίες ειλικρινούς αγάπης, γενναίου πνεύματος και πραγματικής αλληλεγγύης στους συνομηλίκους μας.
7. Τέλος, η χαρά που αναβλύζει από την πεποίθησή μας ότι ο Χριστός είναι μαζί μας μέχρι το τέλος του χρόνου μας κάνει συντρόφους στο δρόμο των Πατέρων μας που ακολούθησαν τον δρόμο του αγώνα σε όλους τους χρόνους και τους τόπους. Αυτή η χαρά μας ενισχύει μπροστά σε όλα τα κακά και τις ανομίες, και μας κάνει να τους συμπαρασταθούμε, με τη χάρη του Θεού και με συντονισμένες προσπάθειες, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η πορεία μας, ώστε ο Θεός να δοξασθεί με τα λόγια και τις πράξεις μας ..

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ