Πατριαρχεία

Παρέμβαση του Πατριάρχη Μόσχας για την Σύναξη στην Ιορδανία

O Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών χαρακτήρισε τη συνάντηση των αρχηγών και των εκπροσώπων των τοπικών Εκκλησιών στο Αμμάν στα τέλη Φεβρουαρίου ως "την πρώτη απόπειρα μιας συνεννοητικής συζήτησης" για την κρίση στην παγκόσμια Ορθοδοξία σε σχέση με την ουκρανική διάσπαση. "Θα ήθελα ιδιαίτερα να σταθώ στη συνάντηση των αρχηγών και των εκπροσώπων των τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών στην Ιορδανία, αυτή ήταν η πρώτη προσπάθεια μιας συνεννοητικής συζήτησης για το πρόβλημα που προέκυψε στην παγκόσμια Ορθοδοξία σε σχέση με την ανάπτυξη των γεγονότων στην Ουκρανία", δήλωσε ο Κύριλλος, ανοίγοντας την Τετάρτη την πρώτη συνάντηση του Ιερού Συνόδου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Υπενθυμίζεται πως ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας έχει εκφράσει την άποψη πως θα συνεχιστεί η "μορφή διαβουλεύσεων του Αμμάν". Στην συνάντηση της Ιορδανίας οι Ρώσοι φέρονται να αμφισβήτησαν ανοιχτά τον κ. Βαρθολομαίο και ζήτησαν να ελέγχεται ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

 

Για τον κορωνοϊό

Η Ρωσική Σύνοδος έχει ως αντικείμενο και το θέμα του κορωνοϊού και ο επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας δήλωσε ότι θα παράσχει κάποιες πληροφορίες σχετικά με αυτό το γεγονός και οι συμμετέχοντες στη συνάντηση θα μπορούν να συζητήσουν αυτό το θέμα.

"Με το έλεος του Θεού δεν υπάρχει επί του παρόντος επιδημία, υπάρχουν μερικές μεμονωμένες περιπτώσεις, αλλά θα είναι χρήσιμο να συζητήσουμε μια πιθανή αντίδραση της Εκκλησίας μας, βέβαια, σε ένα μεταγενέστερο στάδιο αυτού του φαινομένου", δήλωσε ο Πατριάρχης στη συνάντηση. Ο Πατριάρχης είπε ακόμη ότι η ασθένεια είναι κακή, αλλά πρόσθεσε ότι η Εκκλησία έχει περάσει πολλές επιδημίες σε όλη την ιστορία της. "Μεταξύ άλλων, θυμάμαι την επιδημία χολέρας, η οποία προκάλεσε πολύ το λαό, το κοινό και τις αρχές", δήλωσε ο Πατριάρχης, προσθέτοντας ότι η Εκκλησία έχει εμπειρία να εργάζεται υπό τέτοιες συνθήκες.Τέλος ανέφερε ότι πιστεύει ότι έχουν ληφθεί καλά μέτρα στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη, συμπεριλαμβανομένου του διαλόγου με την Εκκλησία, για να αποφευχθεί η εξάπλωση αυτής της ασθένειας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ