Πατριαρχεία

Σύναξη Αμμάν-Οι Ρώσοι ζήτησαν να ελέγχεται ο Οικουμενικός Πατριάρχης

Δυστυχώς επιβεβαιώνεται η χθεσινή ανάλυση του ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ πως μετά την Σύναξη στο Αμμάν έχουμε πλέον δύο Ορθοδοξίες! Τα ρεπορτάζ που προκύπτουν από τα...απόνερα της συνάντησης είναι άκρως αποκαλυπτικά για όσα ειπώθηκαν πίσω από τις κλειστές πόρτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, λοιπόν, ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος ανήγγειλε την ανάγκη για μια πανορθόδοξη συζήτηση για το πρόβλημα της «κατανόησης της πρωτοκαθεδρίας στην Εκκλησία» και «της διεκδίκησης της παγκόσμιας υπεροχής» (πρωτείου) και πρότεινε την ανάπτυξη ενός «συστήματος συγκυριακού ελέγχου» πάνω στις πράξεις της Κωνσταντινούπολης.Πολλάκις ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει κατηγορηθεί πως κάνει κατάχρηση την πρωτοκαθεδρίας του και δεν είναι λίγοι εκείνοι που ισχυρίστηκαν πως θέλει να γίνει “πάπας της Ανατολής”.

Στο Αμμάν ο Ρώσος προκαθήμενος είπε μεταξύ άλλων: "Πρώτον, αυτό είναι το πρόβλημα της κατανόησης της πρωτοκαθεδρίας στην Εκκλησία. Προσπαθεί να δικαιολογήσει ισχυρισμούς για την οικουμενική ηγεσία με τη βοήθεια ειδικά δημιουργημένων θεολογικών επιχειρημάτων, την απουσία ενός συστήματος συλλογικού ελέγχου των ενεργειών του προέδρου, την άρνηση να καταλάβει της ανάγκης για συναίνεση στη λήψη αποφάσεων πανορθόδοξης κλίμακας ". Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, το δεύτερο πρόβλημα που πρέπει να συζητηθεί σε ολόκληρο τον ορθόδοξο κόσμο είναι «απειλή για τον θεσμό της αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία, απουσία ενός παγκοσμίως αναγνωρισμένου και αδιαμφισβήτητου μηχανισμού για την παροχή αυτοκεφαλίας για όλους»,ενώ έκανε λόγο για προσπάθεια εισαγωγής ανισότητας μεταξύ των «παλαιότερων» και των «νεότερων» αυτοκέφαλων Εκκλησιών. Επίσης ο Ρώσος προκαθήμενος δήλωσε πεπεισμένος πως οι ισχυρισμοί του Οικουμενικού Πατριαρχείου σχετικά με το δικαίωμα να δέχεται εκκλήσεις οποιασδήποτε Εκκλησίας και την απειλή χρήσης των εν λόγω εκκλήσεων ως ένα εργαλείο παρέμβασης στην εσωτερική ζωή άλλων τοπικών Εκκλησιών, απαιτούν προβληματισμό και συζήτηση . Σύμφωνα με τον ίδιο, μια «ανώμαλη κατάσταση» αναπτύσσεται όταν ο ηγετικός ιεράρχης, αντίθετα με τις βασικές αρχές του κανόνα δικαίου, ενεργεί ως δικαστής. Ένα άλλο πρόβλημα σύμφωνα με τον Κύριλλο είναι οι “σταυροπηγιακές” (μονές, εκπροσώπηση γραφείων κλπ)). “Στα εδάφη άλλων τοπικών εκκλησιών χωρίς τη συγκατάθεσή τους ή ενάντια στη θέλησή τους”, είπε χαρακτηριστικά ο Ρώσος Πατριάρχης.

Το Ρωσικό Πατριαρχείο σχολιάζει το τελικό ανακοινωθέν της συνάντησης του Αμμάν

 

Από την πλευρά του Μητροπολίτης Ιλαρίωνας αναλύοντας όσα ειπώθηκαν στο Αμμάν είναι σίγουρος ότι θα συνεχιστούν συναντήσεις όπως αυτή που έλαβε χώρα στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας. Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Ιλαρίωνα «το κύριο αποτέλεσμα της συνάντησης ήταν η συμφωνία των Εκκλησιών να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις και την αλληλεπίδραση μεταξύ τους και εκφράστηκε η επιθυμία εκφράστηκε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος να συμμετάσχει στην επόμενη τέτοια συνάντηση». Εξηγώντας τη διατύπωση του ανακοινωθέντος σχετικά με την πανορθόδοξη συναίνεση για τη χορήγηση αυτοκεφαλίας ο Ρώσος Ιεράρχης σημείωσε ότι «ιστορικώς η αυτοκεφαλία χορηγήθηκε με πολύ διαφορετικούς τρόπους και δεν υπάρχει ενιαία, γενικά αποδεκτή διαδικασία στην Ορθόδοξη Εκκλησία». Είπε ότι «όταν υπήρχε προετοιμασία για την Πανορθόδοξη Σύνοδο το θέμα συζητήθηκε, ήταν στην ημερήσια διάταξη. Και συμφωνήθηκε ότι στο μέλλον όλες οι αυτοκεφαλίες θα δοθούν, πρώτα απ 'όλα, με πρωτοβουλία της Μητέρας Εκκλησίας, δηλαδή της Εκκλησίας, η οποία περιλαμβάνει μια συγκεκριμένη Εκκλησία που ζητά την αυτοκεφαλία και με πανορθόδοξη συναίνεση ». Ο Μητροπολίτης Ιλαρίων υπενθύμισε ότι επετεύχθη θεμελιώδης συμφωνία μεταξύ των Εκκλησιών για το θέμα αυτό, αλλά δεν επικυρώθηκε. Στη συνέχεια, το θέμα της αυτοκεφαλίας απομακρύνθηκε από την ημερήσια διάταξη της Συνόδου (Κολυμπάρι) και ως εκ τούτου δεν λήφθηκε καμία απόφαση. Σύμφωνα με τον Νο2 του Πατριαρχείου Μόσχας «μετά την πραγματοποίηση της Συνόδου της Κρήτης, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος δήλωσε στην πραγματικότητα όλες αυτές τις συμφωνίες άκυρες και άρχισε μονομερώς να χορηγεί αυτοκεφαλία». Ο Ιλαρίων δήλωσε σίγουρος ότι ακόμη και αν ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος αρνείται και πάλι να συμμετάσχει σε συναντήσεις με τη μορφή αυτής του Αμμάν, «οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν ούτως ή άλλως» και στο «ανακοινωθέν είναι γραμμένο ότι είναι επιθυμητό να συναντηθούμε πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους», . Υπογράμμισε δε ότι ο Πατριάρχης Θεόφιλος κάλεσε τις Τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες για συζήτηση και προσευχή στην Εκκλησία της Αναστάσεως του Χριστού στην Ιερουσαλήμ. Όταν ρωτήθηκε εάν συζητήθηκε η κανονική κοινωνία των τοπικών Εκκλησιών που ήταν παρούσες στη συνάντηση στο Αμμάν με την ουκρανική εκκλησία ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας απάντησε αρνητικά.

Μητροπολίτης Ονούφριος

Η χορήγηση αυτοκέφαλου καθεστώτος στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας δεν θα λύσει το πρόβλημα της διάσπασης στην Ουκρανία και η UOC έχει ήδη πλήρη ανεξαρτησία στη διοίκηση, δήλωσε ο επικεφαλής της κανονικής εκκλησίας της Ουκρανίας μετά την συνάντηση στο Αμμάν .

“Κάποιοι σχισματικοί μπορεί να επιστρέψουν στην πτυχή της κανονικής Εκκλησίας, αλλά όχι όλοι.Η αυτοκεφαλία δεν εγγυάται απόλυτη ενότητα. Και οι αυτοκέφαλες Εκκλησίες που υπάρχουν στον κόσμο έχουν τους δικούς τους διαχωρισμούς” είπε ο Μητροπολίτης Ονούφριος.

"Σήμερα έχουμε de facto πραγματική αυτοκεφαλία, έχουμε την Ιερά Σύνοδο, έχουμε το Συμβούλιο των Επισκόπων, έχουμε ένα ανεξάρτητο εκκλησιαστικό δικαστήριο, ανεξάρτητα εκλέγουμεΕπισκόπους, ανοίγουμε νέες έδρες, έχουμε δικά μας θρησκευτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, διάφορα συνοδικά ιδρύματα αλληλεπίδρασης με τον έξω κόσμο κλπ” δήλωσε ο επικεφαλής της UOC.

Μιλώντας για τις ενέργειες του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Ουκρανία, σημείωσε ότι παραβιάζουν τους κανόνες της Εκκλησίας. Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Ονούφριο, η λύση στην κρίση στην Ουκρανική Ορθοδοξία θα μπορούσε να είναι η εξάλειψη αυτών των παραβιάσεων.

"Μπορούμε να επιλύσουμε με επιτυχία αυτό το πρόβλημα μόνο όταν εγκαταλείψουμε τις προσωπικές φιλοδοξίες μας και ενεργούμε με το πνεύμα της Θείας ταπείνωσης και της αδελφικής αγάπης", είπε.

Ο Πατριάρχης Σερβίας καλεί για Πανορθόδοξη

Τέλος ο επικεφαλής της Σερβικής Εκκλησίας πιστεύει ότι η μόνη σωστή απόφαση για την επίλυση όλων των ζητημάτων που προέκυψαν μεταξύ των Τοπικών Εκκλησιών είναι η σύγκληση μιας Πανορθόδοξης Συνόδου. Κατά τη διάρκεια της Συνάντησης των Ορθοδόξων Εκκλησιών στην Ιορδανία, ο Προκαθήμενος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Πατριάρχης Ειρηναίος, δήλωσε την ανάγκη να αγωνιστούν για την ενότητα της παγκόσμιας Ορθοδοξίας. "Σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το καθήκον να αγωνιστούμε για την ενότητα όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, την ενότητα μεταξύ μας", δήλωσε ο Πατριάρχης Σερβίας. «Η μόνη σωστή απόφαση είναι να συγκεντρωθεί η Σύνοδος, να πούμε ότι πρέπει να ειπωθεί και να επιλύσει ζητήματα στο πνεύμα της Ορθοδοξίας». Δήλωσε δε κατηγορηματικά ότι η Σερβική Εκκλησία αντιπροσωπεύει τη διατήρηση των κανονικών αρχών και της χριστιανικής κληρονομιάς. "Ο Θεός να μας βοηθήσει και να φέρει ενότητα στην Εκκλησία μας. Επειδή το σχίσμα είναι μια τραγωδία για την Εκκλησία”

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ