Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Πατριαρχεία
Ενημερώθηκε στις:

Μήνυμα Πατριάρχη Βαρθολομαίου για τα 80α γενέθλιά του

Την εγκάρδια ευγνωμοσύνη του προς τον Θεό για όλα όσα του προσέφερε κατά τα 80 έτη ζωής του εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος το Σάββατο, ημέρα της επετείου των γενεθλίων του, χοροστάτησε στον Μ. Εσπερινό της Κυριακής της Τυρινής, που τελέστηκε στον Πατριαρχικό Ναό.

«Χρόνια τώρα τα Σαββατόβραδα χοροστατούμεν εις τον πάνσεπτον Πατριαρχικόν Ναόν μας, το κέντρον του Ιερού μας Κέντρου, και εγκαινιάζομεν την Κυριακήν, την ημέραν της Αναστάσεως, από την οποίαν η Πασχάλιος χαρά διαχέεται διηνεκώς εις σύνολον την ζωήν της Εκκλησίας», είπε ο Παναγιώτατος, εμφανώς συγκινημένος, στην ομιλία του και συνέχισε:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Σήμερα όμως αυτός ο Μέγας Εσπερινός δεν είναι διά τον Πατριάρχην λειτουργικόν μόνον καθήκον, απαίτησις του Τυπικού της Μεγάλης Εκκλησίας, αλλά ανάγκη ψυχική. Χοροστατούμεν και προσευχόμεθα διά να ευχαριστήσουμε και να δοξολογήσουμε τον Κύριον και Πατέρα των Φώτων, εκ του Οποίου πάσα δόσις αγαθή και παν δώρημα τέλειον. Να Του προσφέρουμε τα ιδικά Του εκ των ιδικών Του. Διότι όλα είναι ιδικά Του: Το δώρον της ζωής πριν από 80 χρόνια. Η Ίμβρος ως γενέτειρα και ιδιαιτέρα πατρίς. Τα όμορφα παιδικά χρόνια εις την ερατεινήν νήσον. Τα πρώτα γράμματα εκεί και τα ύστερα εδώ εις την Πόλιν των πόλεων επί επταετίαν εις την Χαλκίτιδα Θεολογικήν Σχολήν, και επί πέντε έτη εις ευρωπαΐκά πανεπιστήμια. Οι σοφοί διδάσκαλοί μας. Οι χειροτονίες εις την Ίμβρον, εις την Χάλκην και εδώ εις το Φανάρι. Η πολυετής θητεία εις την Ιεράν Σύνοδον, εις αυτό το υπερπανεπιστήμιον, εις αυτήν την Ανωτάτην Ακαδημίαν. Ο στοργικός Γέροντας Μελίτων που παρέλαβε τον σήμερον εορτάζοντα εξ απαλών ονύχων εις την παιπαλόεσσαν και τον παρέδωσεν εις την Εκκλησίαν Μητροπολίτην Φιλαδελφείας. Όλα είναι δωρεές του Ουρανίου Πατρός. Όλα είναι ιδικά Του, δι' αυτό και ουδέποτε εκαυχήθη ο ομιλών ως "μη λαβών", γνωρίζων ότι ουδέν έχει ο ουκ έλαβε».

Στη συνέχεια ο Παναγιώτατος αναφέρθηκε στην ανάρρησή του στον Πατριαρχικό Θρόνο, το 1991, σε διαδοχή του μακαριστού προκατόχου του, Πατριάρχου Δημητρίου, και στους πιο σημαντικούς σταθμούς της Πατριαρχίας του.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην απονομή της Αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας και επισήμανε ότι θα συνεχίσει να εργάζεται και να προσφέρει στην Εκκλησία για όσο χρόνο θα ευδοκήσει ο Θεός.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχαρίστησε εγκαρδίως όλους όσοι προσήλθαν στο Σεπτό Κέντρο για να συμπροσευχηθούν μαζί του και να του εκφράσουν τις ευχές τους για την ημέρα αυτή.

Προηγουμένως τον Παναγιώτατο προσφώνησαν ο επίσκοπος Μαργκβέτι και Ουμπίσα Μελχισεδέκ, από το Πατριαρχείο Γεωργίας, μεταφέροντας τον αδελφικό χαιρετισμό και αναμνηστικό δώρο του Αρχιεπισκόπου Μετσχέτης και Τιφλίδος και Καθολικού Πατριάρχη πάσης Γεωργίας και μητροπολίτη Μπιτσβίνθας και Σουχουμίου-Αμπχαζίας Ηλία Β', καθώς και ο Αρχιεπίσκοπος Πολτάβας και Κρεμεντσούκ Θεόδωρος, επικεφαλής αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ουκρανίας, ο οποίος ανέγνωσε το ευχετήριο γράμμα του μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφανίου.

Μετά τον εσπερινό ο Οικουμενικός Πατριάρχης δέχθηκε σε ιδιαίτερη ακρόαση τους εκπροσώπους του Ουκρανού Προέδρου και του Κοινοβουλίου, οι οποίοι επέδωσαν θερμό ευχετήριο γράμμα του Προέδρου της Ουκρανίας, Volodymyr Zelenskyy, ενώ νωρίτερα το μεσημέρι είχε δεχθεί τις ευχές των εν Τουρκία Ιεραρχών του Θρόνου και, ακολούθως, των μελών της Πατριαρχικής Αυλής.

Τις εγκάρδιες συγχαρητήριες ευχές τους προς τον Παναγιώτατο εξέφρασαν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς και ο πρώην Πρόεδρος της Ουκρανίας, Petro Poroshenko.

Ευχετήριες επιστολές απέστειλαν ο Πάπας της Ρώμης Φραγκίσκος και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Frank-Walter Steinmeier.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ