Πατριαρχεία

Βράχοι απειλούν την Παναγία Σουμελά - Καθυστερούν τα αναστηλωτικά έργα

Η πρώτη φωτογραφία από το εσωτερικό της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο (φωτο) Τον περασμένο Ιούνιο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος δήλωσε πως τα εκτεταμένα σωστικά και αναστηλωτικά έργα στη Μονή της Παναγίας Σουμελά στη Ματσούκα της Τραπεζούντας δεν θα έχουν ολοκληρωθεί εγκαίρως μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο και ως εκ τούτου δεν θα μπορούσε να γίνει η Πατριαρχική Θεία Λειτουργία, εξανεμίζοντας έτσι τις ελάχιστες ελπίδες των Ποντίων για το άνοιγμα του ιστορικού ιερού συμβόλου.

Μέχρι τότε το θέμα είχε πολλές φορές επανέλθει στη δημοσιότητα, είτε από την πλευρά των τοπικών Αρχών για λόγους διαφήμισης είτε με τη μορφή πληροφοριών προς μέλη της διεθνούς ποντιακής κοινότητας. Μάλιστα πολλοί ήταν εκείνοι που θεωρούσαν δεδομένη την πραγματοποίηση της Θείας Λειτουργίας φέτος τον Δεκαπενταύγουστο, ειδικά μετά το άνοιγμα ενός τμήματος της μονής στις 25 Μαΐου. Μια φωτογραφία από το εσωτερικό της μονής, που κυκλοφορεί στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης και αποδίδεται σε τουρίστα, επιβεβαιώνει ότι η μέρα που θα ανοίξει η Παναγία Σουμελά είναι ακόμα μακριά.

Οι εργασίες ναι μεν συνεχίζονται πυρετωδώς, αλλά δεν πρόκειται για εύκολη υπόθεση. Το πρόβλημα των βράχων που θεωρούνται επικίνδυνοι και πρέπει να απομακρυνθούν έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στους υπεύθυνους καθώς μέχρι σήμερα πολλές εταιρείες έχουν αναλάβει τη δουλειά για να παραιτηθούν στη συνέχεια λόγω επικινδυνότητας του έργου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
Πλέον περισσότερες από μία εταιρείες το έχουν αναλάβει και εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξει νέο πρόβλημα. Όμως προς το παρόν δεν έχει δοθεί από πλευράς εταιρειών το χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμα του μοναστηριού. Επισήμως οι εργασίες που αφορούν και το καθολικό του μοναστηριού αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2020 και μάλλον προς τα τέλη εκείνης της χρονιάς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ