Εκκλησία της Ελλάδος

Πως άνοιξαν οι ναοί μετά τα νέα μέτρα-Μητροπολίτης Σύρου: Οι πιστοί έτρεξαν σαν διψασμένα ελάφια

Μετά από δυόμιση μήνες χωρίς την παρουσία πιστών στους Ιερούς Ναούς, χθες Κυριακή 24 Ιανουαρίου και σύμφωνα πάντα με την πιστή τήρηση των προβλεπομένων μέτρων προστασίας, η Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία τελέσθηκε με την φυσική παρουσία πιστών, έστω και περιορισμένου αριθμού.

Την στιγμή που στους εμπορικούς δρόμους επικρατούσε το αδιαχώρητο στους ναούς όλα τα μέτρα τηρήθηκαν με θρησκευτική ευλάβεια!

O Καθηγητής Εκκλησιαστικού Δικαίου κ.Γ. Ανδρουτσόπουλος μιλώντας στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ διεμήνυσε πως “δεν θέλουμε κολοβή θρησκευτική ελευθερία”

 

Οι περισσότεροι Ιεράρχες είχαν κάτι να πουν στα κηρύγματά τους.

 

Ο Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος ιερούργησε χθες το πρωί στο τιμώμενο επ` ονόματι της Οσίας Ξένης Μετόχιο της Ιεράς Μητροπόλεως, επί της οδού Αχαρνών, στην περιοχή Κάτω Πατησίων Αθηνών, όπου και η Φοιτητική Εστία της Ιεράς Μητροπόλεως, με την τήρηση όλων των μέτρων υγειονομικής προστασίας από τους παραστάντες πιστούς, οι οποίοι παρηκολούθησαν τη Θεία Λειτουργία με προσοχή και τάξη εντός και εκτός του Ναού. Στην ομιλία του προς το εκκλησίασμα, ανέφερε μεταξύ άλλων πως “διαπιστώθηκε τον τελευταίο καιρό, μετά την υποχρεωτική, λόγω της πανδημίας, απομάκρυνση των πιστών από τους Ναούς, όταν πάλι επετράπη η προσέλευσή τους, έτρεξαν σαν διψασμένα ελάφια στους Ναούς..”

Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος Συμεών από την πλευρά του ευχαρίστησε για άλλη μία φορά στο πρόσωπο του Πρωτοσυγκέλλου όλους τους Ιερείς της Μητροπόλεως για την ευσυνειδησία και υπευθυνότητα την οποία επέδειξαν κατά την δύσκολη νέα αυτή περίοδο εγκλεισμού, αλλά ο κ. Συμεών ευχαρίστησε και τους Αγίους Ιεροψάλτες, οι οποίοι καίτοι οι Ιερές Ακολουθίες τελούνταν κεκλεισμένων των θυρών, καίτοι οι Ιεροί Ναοί έχουν περιέλθει σε τεράστιες οικονομικές δυσκολίες, άπαντες με ιερό ζήλο και καρδιακή αγάπη, συνέχιζαν να ψάλλουν και να υμνούν τον Θεό.

Ο Μητροπολίτης Κερκύρας Νεκτάριος ανέφερε με νόημα: “Σήμερα είναι πολλοί οι άνθρωποι που δεν μπορούν να αναβλέψουν πνευματικά. Δεν μπορούν να διακρίνουν κάτι το υψηλότερο, αλλά αρέσκονται στο σκοτάδι της αμαρτίας, του πειρασμού, του διαβόλου. Οι άνθρωποι αναπαύονται στην πτώση, την αμαρτία, τον διάβολο, την φθορά και δεν θέλουν να δούνε το πνευματικό φως, τον ήλιο της δικαιοσύνης που είναι ο Χριστός. Ο τυφλός ήξερε πού να απευθυνθεί. Η πλειονότητα των ανθρώπων σήμερα αναζητεί υποκατάστατα ελπίδος, πίστεως, ακόμη και υποκατάστατα του ίδιου του Θεού. Είναι η ύλη, ο ορθολογισμός, η καλοπέραση”

Ο Μητροπολίτης Κορωνείας Παντελεήμων ήταν καυστικός: “Ορισμένοι μάλιστα νομίζουν ότι είναι κατώτερο της μορφωτικής τους στάθμης να αποδεχθούν τον λόγο της Εκκλησίας. Όμως συμβαίνει κάτι εντελώς παράδοξο. Οι ίδιοι άνθρωποι,συχνά,αποδεικνύονται μωρόπιστοι. Πιστεύουν σε ωροσκόπια, μελλοντολόγους, μαντείες,δεισιδαιμονίες και προλήψεις πάσης φύσεως. Και βλέπεις μορφωμένους ανθρώπους π.χ.να «κτυπάνε ξύλο»,όταν αναφέρουν κάτι κακό! Πώς εξηγείται αυτό;Η εξήγηση είναι απλή. Έστω και υποσυνείδητα γνωρίζουν ότι,αν δεχθούν,ως αξιόπιστο τον λόγο του Θεού,πρέπει τότε να συμμορφώσουν μ ´ αυτόν την ζωή τους. Και προκειμένου να καθησυχάσουν την συνείδησή τους,απορρίπτουν τον λόγο του Θεού. Έτσι νομίζουν ότι απαλλάσσονται από κάθε υποχρέωση έναντι ενός Θεού,που κατ ´αυτούς δεν υπάρχει. Και ησυχάζουν δηλ.υπνώτουν'


Ο Μητροπολίτης Κοζάνης Παύλος ήταν αποφασιστικός καλώντας: “Τηρήστε τα μέτρα γιατί τα “παπαγαλάκια” πάλι σε εμάς θα τα ρίξουν”

O Mητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος μίλησε για την διάκριση όχλου και λαού, λέγοντας πως ο όχλος συμπεριφέρεται χωρίς να γνωρίζει γιατί το κάνει προφανώς από συμφέροντα και πάθη. Ο λαός όμως τηρεί τις εντολές του Χριστού. Άρα το πρόβλημα είναι πως από όχλος θα γίνουμε λαός.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ