Αρχείο

Έρχονται εξελίξεις - Για πρώτη φορά Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών στέλνει τελεσίγραφο σε Βρετανία και στριμώχνει άγρια την Τουρκία - Τι είπε για τις δύο χώρες

Ερχονται εξελίξεις στο Κυπριακό με τον Ν.Κότζια να στέλνει τελεσίγραφο στη Βρετανία λέγοντας «Πρέπει οι Βρετανοί να θυμούνται πάντα ότι από τη στάση τους απέναντι στο Κυπριακό θα εξαρτηθούν και σε μεγάλο βαθμό οι ελληνικοί χειρισμοί σε ζητήματα μεγάλου δικού τους ενδιαφέροντος». 

Για την δε Τουρκία είπε "οι Κούρδοι να έχουν τα δικαιώματα που έχει την πρόθεση να αποδώσει η Κυπριακή Δημοκρατία στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. Γιατί κάποτε πρέπει να συγκρίνουμε τι διεκδικούν κάποιοι πάνω στην Μεγαλόνησο και τι είναι διατεθειμένοι να δώσουν σε πολύ μεγαλύτερες δικές τους κοινότητες στο εσωτερικό τους".

Πιο αναλυτικά, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών παραχώρησε συνέντευξη σήμερα το πρωί στο Ραδιόφωνο του «Alpha» από την Κοζάνη όπου βρίσκεται για να μιλήσει σε εκδήλωση του ΠΡΑΤΤΩ με θέμα «Η Ελλάδα στον σημερινό κόσμο».

Στο ερώτημα εάν θα δημιουργηθεί κουρδικό κράτος, με αφορμή και τη στάση των ΗΠΑ στο ζήτημα, διευκρίνισε ότι το κουρδικό ζήτημα έχει δύο συνιστώσες αυτή τη στιγμή.

Η μία είναι σύμφωνα με τον Νίκο Κοτζιά «το Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ, όπου η Ευρωπαϊκή Ένωση προσβλέπει στην ενότητα της χώρας, αλλά όπως ξέρετε, η ενότητα της χώρας πρέπει να αποτελεί επιθυμία των ίδιων των πολιτών της και όχι επιθυμία τρίτων. Θα το δούμε. Έχει προκηρυχθεί ένα δημοψήφισμα για τον Σεπτέμβριο φέτος στο νότιο Κουρδιστάν, δηλαδή στο βόρειο Ιράκ. Το δημοψήφισμα αυτό σας θυμίζω προβλεπόταν από την αρχική συνταγματική συμφωνία του Ιράκ, αλλά δεν τέθηκε ποτέ η επιλογή πρακτικής άσκησης αυτού του δικαιώματος».

Στη συνέχεια ο Έλληνας ΥΠΕΞ πέρασε στη δεύτερη συνιστώσα, δηλαδή στο ζήτημα της ζώνης των Κούρδων στη βόρεια Συρία, το οποίο αποτελεί όπως τόνισε ένα μεγάλο πρόβλημα για την ίδια την Τουρκία.

«Οι δυτικές χώρες δεν θέλουν να σπάσει η ενότητα της Συρίας, γιατί αυτή τη στιγμή όλοι τασσόμαστε υπέρ της ήττας των αντιδραστικών ισλαμοφασιστικών δυνάμεων αλλά και υπέρ της ήττας του αυταρχισμού στο εσωτερικό της Συρίας», είπε ο Νίκος Κοτζιάς για να αποκαλύψει στη συνέχεια ότι «υπάρχει ένα σχέδιο συνταγματικό από πλευράς ορισμένων δυνάμεων της Δύσης, που δεν έχει δημοσιοποιηθεί, όπως και ένα συνταγματικό σχέδιο από την πλευρά της Ρωσίας που έχει δημοσιοποιηθεί και το οποίο προβλέπει να γίνει η Συρία ένα ομοσπονδιακό κράτος με συνιστώσα πολιτεία ένα κουρδικό κράτος».

«Εγώ γενικά θέλω να πω -επειδή η Τουρκία αντιτίθεται σε αυτά όλα, είναι δικαίωμά της και επιλογή της εξωτερικής της πολιτικής- σε όλες αυτές τις χώρες, οι Κούρδοι να έχουν τα δικαιώματα που έχει την πρόθεση να αποδώσει η Κυπριακή Δημοκρατία στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. Γιατί κάποτε πρέπει να συγκρίνουμε τι διεκδικούν κάποιοι πάνω στην Μεγαλόνησο και τι είναι διατεθειμένοι να δώσουν σε πολύ μεγαλύτερες δικές τους κοινότητες στο εσωτερικό τους».

«Είμαστε μία χώρα που έχουμε καλές σχέσεις με τον Αραβικό κόσμο και προσπαθούμε να κρατήσουμε τις σωστές και δίκαιες, ταυτόχρονα, ισορροπίες, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μας δεν υπήρξε ποτέ μια αποικιοκρατική δύναμη, ότι τα ενδιαφέροντά μας είναι να υπάρχει σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Ο κ. Κοτζιάς ερωτηθείς για την κρίση που ξέσπασε τις τελευταίες μέρες με επίκεντρο το Κατάρ τόνισε ότι όλες οι εμπλεκόμενες χώρες σ' αυτή την κρίση βρίσκονταν πριν λίγες εβδομάδες στη Ρόδο και συμμετείχαν στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο με στόχο τη δημιουργία ενός ειδικού οργανισμού ασφαλείας.

Εξήγησε ότι σε αυτήν τη βάση κινείται η ελληνική διπλωματία και ότι είχε τηλεφωνικές επαφές με όλους. Κληθείς να σχολιάσει την παρούσα κρίση ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι αυτές οι εξελίξεις είχαν μια προϊστορία, 15-20 χρόνων, καθώς «είναι μία συζήτηση για τις σχέσεις που έχει ο αραβικός κόσμος με το Ιράν, για το ποια είναι η πηγή της τρομοκρατίας και ποια μπορεί να είναι -ή δεν μπορεί να είναι- η κοινή στάση των Αραβικών κρατών».

Υπενθύμισε ότι και «το 2014 υπήρξε μια ανάλογη παρέμβαση, όχι ίδιας έντασης και έκτασης, όταν είχε αλλάξει ο επικεφαλής της βασιλικής οικογένειας του Κατάρ» επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα των εμπλεκομένων, με βάση τις δηλώσεις τους, «δεν είναι η αλλαγή προσώπου αλλά η αλλαγή της πολιτικής. Δηλαδή, να ευθυγραμμισθεί περισσότερο το Κατάρ με την κοινή εξωτερική πολιτική των άλλων χωρών, που είναι βασικά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος».

Απαντώντας σχετικά με τον ρόλο της Τουρκίας και του Ερντογάν στην αραβική κρίση είπε ότι «θέλουν να εμφανισθούν ως διαμεσολαβητές, έναν ρόλο που εμείς τον έχουμε, αλλά δεν μπορούν να το κάνουν γιατί θεωρούνται από τις χώρες που βρίσκονται από την άλλη πλευρά ότι είναι ταυτισμένοι με το Κατάρ και με τους Αδερφούς Μουσουλμάνους».

Τέλος, ερωτηθείς αναφορικά με τα αποτελέσματα των βρετανικών εκλογών ο κ. Κοτζιάς εκτίμησε μεταξύ άλλων ότι το βρετανικό ζήτημα και το ζήτημα του Brexit θα γίνει πιο πολύπλοκο και- στέλνοντας μήνυμα σε πολλούς αποδέκτες- υπενθύμισε ότι όλες οι διαπραγματεύσεις συνδέονται μεταξύ τους.

«Πρέπει οι Βρετανοί να θυμούνται πάντα» είπε χαρακτηριστικά «ότι από τη στάση τους απέναντι στο Κυπριακό θα εξαρτηθούν και σε μεγάλο βαθμό οι ελληνικοί χειρισμοί σε ζητήματα μεγάλου δικού τους ενδιαφέροντος».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

S-350 Vityaz
Ένοπλες Συρράξεις 0

Παγκόσμια Πρωτιά: Το ρωσικό υπερόπλο S-350 κατέρριψε ουκρανικό αεροσκάφος σε αυτόματη λειτουργία-Είναι καλύτερο από τον Patriot; (Εικόνες)

Την ίδια στιγμή, μαθαίνουμε πως οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιτυχίες τους στην περιοχή της Αβντίικα, αφού...