Απόψεις

Μία ανάλυση σε βάθος για τις εξελίξεις στη Μ. Ανατολή και Νοτιοανατολική Μεσόγειο

Μία ανάλυση σχετικά με τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, έρχεται να δώσει άλλη βάση σε κάποια δεδομένα.

HΠΑ-ΙΡΑΝ-ΙΣΡΑΗΛ

Οι αμερικανικές εκλογές πρόκειται να διεξαχθούν τον Νοέμβριο 2020. Ο Trump έχει ανάγκη την επιρροή του Ισραηλινού και του ελληνικού Lobby για την επανεκλογή του, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία τυχόν αποπομπής του από τη θέση του Προέδρου των ΗΠΑ. Αν και εκτιμώ ότι τελικά δεν πρόκειται να καθαιρεθεί από τη θέση του ο Trump, και πολύ δύσκολα έως σχεδόν αδύνατον να επανεκλεγεί Πρόεδρος των ΗΠΑ στις προσεχείς εκλογές, εντούτοις θεωρώ ότι θα γίνει περισσότερο προβλέψιμος στις αποφάσεις του σε Διεθνή ζητήματα, αφού πλέον θα ασπάζεται πλέον ολοένα και περισσότερο τις εισηγήσεις του υψηλόβαθμου πολιτικού και στρατιωτικού προσωπικού των ΗΠΑ (πολιτικοστρατιωτικό κατεστημένο).

Αυτό φαίνεται ότι ξεκίνησε επί της ουσίας να γίνεται από χθές το βράδυ, όταν με εντολή του αρχικά εξοντώθηκαν 2 λίαν υψηλόβαθμα στρατιωτικά στελέχη του Ιράν στo Ιράκ και μεταγενέστερα οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις συνέλαβαν 2 υψηλόβαθμους Ιρακινούς πολιτικούς οι οποίοι πρόσκεινται στο Ιράν και ο ένας εξ αυτών μετείχε στις πρόσφατες διαδηλώσεις στην αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη. Το Ιράν απάντησε σε λίαν υψηλούς τόνους απειλώντας τις ΗΠΑ με κτυπήματα ,ως εκδίκηση των παραπάνω αμερικανικών ενεργειών. Οι ΗΠΑ προέτρεψαν τους να εγκαταλείψουν άμεσα το Ιράκ, ενώ επέστρεψε εσπευσμένα στο Ισραήλ από την Αθήνα όπου βρισκόταν για την υπογραφή του EAST MED ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Νετανιάχου .

Το Ισραήλ αλλά και οι απανταχού πρεσβείες των ΗΠΑ, και ιδιαίτερα αυτές της Μ. Ανατολής τελούν σε κατάσταση συναγερμού, υπό τον φόβο Ιρανικών αντιποίνων. Ο κίνδυνος γενικευμένης σύρραξης στη Μ. Ανατολή αυξάνεται δραματικά ιδίως μεταξύ ΗΠΑ-Ιράν και Ιράν-Ισραήλ. Εκτίμηση είναι ότι ΗΠΑ και Ισραήλ θα είναι τουλάχιστον «στενά απασχολημένοι» την επόμενη χρονική περίοδο με το Ιράν-Συρία-Λίβανο, γεγονός το οποίο απομακρύνει σχεδόν εξολοκλήρου από το ενδεχόμενο άμεσης στρατιωτικής εμπλοκής του Ισραήλ σε ΝΑ Μεσόγειο-Κύπρο-Αιγαίο, σε περίπτωση που απαιτηθεί.

Εξεταζόμενες από πλευράς γεωστρατηγικής και οικονομικής σημασίας τα πιθανά μελλοντικά θέατρα επιχειρήσεων για ΗΠΑ- ΙΣΡΑΗΛ στην περιοχή θα λέγαμε ότι ιεραρχούνται ως εξής:

ΙΡΑΝ-ΠΕΡΣΙΚΟΣ, ΣΥΡΙΑ, ΝΑ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ.

Ολα δείχνουν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητατα το ΙΡΑΝ να δεχθεί τελικά αμερικανική επίθεση. ΗΠΑ και ΙΣΡΑΗΛ σε τέτοια περίπτωση θα έχουν την προσοχή τους στραμμένη σε ΙΡΑΝ-ΣΥΡΙΑ-ΛΙΒΑΝΟ. Εδώ ενδέχεται να ζητηθεί από τις ΗΠΑ η τουρκική συνδρομή ως χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, υπό μορφή παροχής στρατιωτικών διευκολύνσεων, σε μία προσπάθεια διάσπασης της ιδιότυπης συμμαχίας Τουρκίας-Ιράν-Ρωσίας. Δεν δείχνει τυχαίο άλλωστε ότι οι ΗΠΑ πολύ πρόσφατα ανάθεσαν σε 6 τουρκικές εταιρείες έναντι ποσού 100 εκατομμυρίων δολλαρίων, εργασίες συντήρησης των υπαρχουσών υποδομών και δημιουργία νέων, εντός της αεροπορικής βάσης του Incirlik.

ΠΡΟΣΟΧΗ

Η Ελλάδα δεν θα πρέπει να υστερήσει σε καμμία περίπτωση και να δεί με εσωστρέφεια τυχόν στρατιωτική ανάφλεξη στην περιοχή, αλλά θα είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να κάνει τη διαφορά έναντι της Τουρκίας, και θα πρέπει να στηρίξει το Ισραήλ –ΗΠΑ εμπράκτως σε περίπτωση που απαιτηθεί κατά του Ιράν, αρχικά υπό την μορφή παροχής στρατιωτικών διευκολύνσεων από Σούδα-Λάρισα πρωτίστως φανερά, αλλά και μυστικά με συμμετοχή της πολεμικής μας αεροπορίας, σε ρόλο δευτερευουσών αποστολών κυρίως, όπως ασφάλειας και επιτήρησης περιοχών. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να τύχει έμπρακτης στήριξης Ισραήλ-ΗΠΑ μελλοντικά σε ΝΑ Μεσόγειο-Κύπρο-Αιγαίο.

ΕΕ-ΓΑΛΛΙΑ-ΑΙΓΥΠΤΟΣ-ΙΤΑΛΙΑ

Η ΕΕ αντιδρά μόνο πολιτικά μέχρι στιγμής έναντι της τουρκικής προκλητικότητας η οποία έχει χτυπήσει κόκκινο συγκεντρώνοντας πολύ μεγάλες πιθανότητες πρόκλησης θερμού επεισοδίου σε ΝΑ Μεσόγειο- Αιγαίο-Κύπρο.
Η Γαλλία είναι η μόνη χώρα της ΕΕ η οποία δείχνει την πρόθεση να διαδραματίσει ενεργό ρόλο σε ΝΑ ΜΕΣΟΓΕΙΟ-ΚΥΠΡΟ, υπέρ των ελληνικών και κυπριακών συμφερόντων. Η Ελλάδα από το 2005 ανήκει στις χώρες της Γαλλοφονίας, γεγονός που σημαίνει κοινή ΚΕΠΠΑ μεταξύ των μελών της.

Η Αίγυπτος επίσης στην παρούσα φάση , για διαφορετικούς λόγους έχει κοινά συμφέροντα με την Ελλάδα στην ΝΑ Μεσόγειο. Η Ιταλία χρήζει ιδιαίτερης προσοχής από την Ελλάδα, κυρίως λόγω EAST MED, λόγω ότι απαιτείται το ταχύτερο δυνατόν να προβούμε από κοινού στην οριοθέτηση της ΑΟΖ μας στο Ιόνιο και λόγω Λιβύης. Οι διπλωματικές μας κινήσεις θα πρέπει να είναι γρήγορες και εύστοχες. Χρήζει ιδιαιτέρας προσοχής και ανάλυσης η Ιταλική στρατιωτική τακτική σε ΝΑ Μεσόγειο και Λιβύη έναντι της Τουρκίας, αφού το ιταλικό πολεμικό ναυτικό συμμετείχε πρόσφατα σε κοινή ναυτική άσκηση με την Τουρκία στη ΝΑ Μεσόγειο, ενώ ανεφοδίασε σε λιμάνι του και 2 τουρκικές φρεγάτες οι οποίες έχουν προορισμό την Αλγερία, για εορταστικούς-επετειακούς λόγους.

ΠΡΟΣΟΧΗ

ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΜΑΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΝΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ

Να προκαλέσουμε άμεσα κοινή αεροναυτική άσκηση ευρείας κλίμακας με συμμετοχή οπωσδήποτε Ιταλίας-Αίγυπτου-Κύπρου-Ελλάδας-Γαλλίας πρωτίστως στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου- Κρήτης -Λιβύης . Να προσκληθούν επίσης για συμμετοχή Ισραήλ , ΗΠΑ αλλά και χώρες της ΕΕ.
Να κλείσουμε το θέμα οριοθέτησης της ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο
Να δημιουργήσουμε θεσμικά και πρακτικά τέλος μια κοινή αεροναυτική Task Force προστασίας του EAST MED, με συμμετοχή Ισραήλ-ΗΠΑ-Γαλλίας-Ιταλίας- Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου-ΕΕ με έδρα την Κρήτη.

Παναγιώτης Νάστος
Σχης (ε.α)-Αναλυτής -Συγγραφέας

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...