Απόψεις

Συνέντευξη: Η «επόμενη ημέρα» στη Συρία βγάζει κερδισμένη τη Ρωσία (βίντεο)

Αναμενόμενη ήταν για τον αναπληρωτή καθηγητή Διεθνούς Δικαίου και βουλευτή της ΝΔ, Άγγελο Συρίγο, η κατάπαυση του πυρρός στη Συρία διότι, όπως δηλώνει στο OnAlert, πλέον «δεν υπάρχει αντικείμενο πολέμου για την Τουρκία καθώς η περιοχή, βάθους 30 χιλιομέτρων και μήκους 480 χιλιομέτρων στα τουρκοσυριακά σύνορα , την οποία ήθελε να καταλάβει ο τουρκικός στρατός, βρίσκεται στο μεγαλύτερο μέρος της υπό τον έλεγχο του στρατού του Άσαντ. Επομένως, δεν υπάρχει λόγος να συνεχιστούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις.»

Ο κ. Συρίγος εκτιμά ότι δεν πρόκειται να υπάρξει σύγκρουση Συρίας –Τουρκίας. «Η Τουρκία θα μείνει για κάποιο διάστημα στα τμήματα του συριακού εδάφους που κατέλαβε κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων της, χωρίς να εμπλακεί σε συγκρούσεις με τον συριακό στρατό.

Ενδεχομένως να υπάρξουν κάποιες επιμέρους μάχες ανάμεσα στις συριακές δυνάμεις και τους αντικαθεστωτικούς σύριους μισθοφόρους που συμμετείχαν στις επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού, αλλά δεν πρόκειται να κρατήσουν για πολύ.»

Ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου επισημαίνει ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία οι ωφελημένοι τελικώς είναι η Ρωσία και το καθεστώς του Άσαντ.

«Η Ρωσία είναι ο μεγάλος κερδισμένος, χωρίς να ρίξει μία σφαίρα έγινε ο βασικός παίχτης στην περιοχή. Το ίδιο ισχύει και για τη Συρία η οποία πριν την εισβολή ήλεγχε το 60% των εδαφών ενώ σήμερα ελέγχει το 90%."

Ο βουλευτής της ΝΔ θεωρεί ότι η ανάδειξη της Ρωσίας σε κεντρική δύναμη στην περιοχή είναι αποτέλεσμα της προσωπικής επιλογής του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τράμπ.

«Ο Τραμπ θα προσπαθήσει να επικοινωνήσει στην αμερικανική κοινή γνώμη ότι έφερε τα παιδιά της πίσω από μία περιοχή όπου που πλέον δε διακυβεύονται σημαντικά αμερικανικά συμφέροντα».

https://youtu.be/h8MKNtMhf98

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ