Κυβέρνηση

«Ώρα μηδέν» σε Αιγαίο-Α. Μεσόγειο: Οι προκλήσεις των Τούρκων επισπεύδουν την αναβάθμιση του στόλου - Εξελίξεις με F-16-Μirage & υποβρύχια 214

Tην στιγμή που η Τουρκία προκαλεί, με τελευταίο παράδειγμα την συμφωνία με την Λιβύη για ΑΟΖ, οι ΕΔ ήρθε η στιγμή να αναβαθμιστούν και να ανέβουν επίπεδο.

Όπως αναφέραμε χθες, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με τον Φαγιέζ Αλ Σαράντ στην Άγκυρα

Η συνάντηση είχε διάρκεια 2 ωρών και ελάχιστα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας για προφανής λόγους.

Στην ανακοίνωση των Τούρκων αναφέρονται μόνο τα εξής:

«Υπογράψαμε με την Κυβέρνηση της Τρίπολης Μνημόνιο Συνεργασίας για την Ασφάλεια και τη Στρατιωτική Συνεργασία, ενώ ταυτόχρονα, υπογράψαμε Μνημόνιο Συνεννόησης για τη θάλασσα, κάτι που απορρέει από το διεθνές δίκαιο».

Τα μνημόνια συμφωνίας αποσκοπούσαν στην ενίσχυση των σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Αμέσως αντέδρασε το ΥΠΕΞ, τόσο σε διεθνές επίπεδο όσο και προς την πλευρά της Τουρκίας το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε τους ισχυρισμούς της Άγκυρας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές μόλις γνωστοποιήθηκε η υπογραφή μνημονίου κατανόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης αναφορικά με θαλάσσιες ζώνες.

Ο υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα στο υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να ζητήσει εξηγήσεις

Υπήρξε δημόσια αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών.

Υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Υπουργού Εξωτερικών με τους ομολόγους του της Κύπρου και της Αιγύπτου, Νίκο Χριστοδουλίδη και Σαμέχ Ελ-Σούκρι αντίστοιχα. Παράλληλα η

Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στην ΕΕ έλαβε οδηγίες να ενημερώσει άμεσα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και συγκεκριμένα τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.  

Η Κυβέρνηση λοιπόν, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες λόγω και αυτών των εξελίξεων αποφάσισε να να ζεστάνει τις μηχανές υων ΕΔ.

Ήδη οι Έλληνες επιτελείς είχαν χτυπήσει «καμπανάκι» για την ανάγκη εκσυγχρονισμού αλλά και ενίσχυσης του Στόλου ο οποίος πλέον βγαίνει από το «κλειστό» Αιγαίο όπου κυριαρχούσε εδώ και δεκαετίες για να υπερασπιστεί ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και στην ανοιχτή θάλασσα της Ανατολικής Μεσογείου.

Το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο πέρα από την αναβάθμιση των μαχητικών f-16 και την «στήριξη» των Μirage με ανταλλακτικά, αποφάσισε και την ενίσχυση των «σιωπηλών φονιάδων» υποβρυχίων 214 με σύγχρονες τορπίλες βαρέως τύπου συνολικού κόστους περίπου 105 εκατ. ευρώ. Απόφαση η οποία «σερνόταν» εδώ και χρόνια με αποτέλεσμα ο Στόλος να μην εκμεταλλεύεται στο έπακρο το πλέον ισχυρό όπλο του αυτή στη στιγμή.

Η δήλωση του πρωθυπουργού ο οποίος τόνισε ότι πρωταρχικός στόχος είναι η αναβάθμιση του υφιστάμενου υλικού και μετά η προμήθεια νέου, φαίνεται ότι ανοίγει το δρόμο και για τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων φρεγατών τύπου ΜEKO.

Το μεγάλο όμως ζητούμενο για το Πολεμικό Ναυτικό αποτελεί χωρίς αμφιβολία η άμεση ανάγκη ενίσχυσης με καινούργια πλοία.

Το τελευταίο διάστημα όπως φαίνεται και ενώ βρίσκονται στην τελική ευθεία οι διαπραγματεύσεις για την απόκτηση τουλάχιστον δύο γαλλικών ψηφιακών φρεγατών Belh@ra στην «κούρσα» έχουν «εισβάλει» και οι Αμερικανοί οι οποίοι φέρονται να έχουν προτείνει την παραχώρηση των αντιτορπιλικών Arleigh Burke.

Σε κάθε περίπτωση τους αμέσως επόμενους μήνες η Ελλάδα πιθανότατα σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο θα κληθεί να λάβει αποφάσεις για την ενίσχυση του Στόλου με νέα πλοία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ