Ελληνοτουρκικά

"Τουρκικά" χωριά στον Έβρο βλέπει η Άγκυρα - Προκλητική παρέμβαση στo εσωτερικό: "Η Ελλάδα έκλεισε τον μουφτή Κομοτηνής φυλακή"

Σε εφαρμογή έχει τεθεί το σχέδιο της Άγκυρας για ευθεία παρέμβαση στα εσωτερικά της ελληνικής δικαιοσύνης, με προκλητικότατο άρθρο στην εφημερίδα Sabah, το οποίο κατηγορεί την χώρα μας, διότι όπως λένε, ένας “εκλεγμένος” (αλλά όχι διορισμένος από το ελληνικό κράτος) μουσουλμάνος θρησκευτικός ηγέτης στην περιοχή της Δυτικής Θράκης τιμωρήθηκε με ποινή φυλάκισης 80 ημερών για «σφετερισμό θρησκευτικής εξουσίας» με την θρησκευτική δράση του σε ένα “τουρκικό χωριό” στο Νομό Έβρου”.

Μιλάμε για τον Ibrahim Serif, ο οποίος είναι τοποθετημένος από κάποιους μουσουλμάνους (και όχι διορισμένος σύμφωνα με τους ελληνικούς νόμους) στην Κομοτηνή, την οποία οι Τούρκοι όπως και άλλες περιοχές της Ελλάδος την αναφέρουν με το τουρκικό όνομα (Gümülcine).

Ο Σέριφ ανέφερε σε tweet ότι, καταδικάστηκε από δικαστήριο στην Αλεξανδρούπολη την Τρίτη, διότι συμμετείχε σε προσευχή την Παρασκευή σε ένα από τα “τουρκικά χωριά” του Νομού Έβρου τον Μάρτιο του 2016.

Ο παράνομος Μουφτής δημοσίευσε το αντίγραφο της κλήτευσης του δικαστηρίου, ενώ μετά τη δίκη ο δικηγόρος του άσκησε έφεση κατά της απόφασης στο Εφετείο.

Ο κατευθυνόμενος τουρκικός τύπος αναφέρει ότι ο συγκεκριμένος παράνομος Μουφτής, “εκλέχθηκε” στην Κομοτηνή το 1990 από την τοπική μουσουλμανική-τουρκική κοινότητα, χωρίς να αναφέρουν βέβαια με ποιο ακριβώς τρόπο έλαβε χώρα η "εκλογή του, κατά παράβαση όμως των ελληνικών νόμων.

Οι Τούρκοι επίσης μας κατηγορούν αναφέροντας ότι “η εκλογή μουφτήτων από μουσουλμάνους πολίτες στην Ελλάδα ρυθμίστηκε με την συνθήκη της Αθήνας μεταξύ της Ελλάδας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1913, ενώ  αργότερα ψηφίστηκε ο ελληνικός νόμος 2345/1920. Ωστόσο, η Ελλάδα ακύρωσε το νόμο αυτό το 1991 και άρχισε να διορίζει το υπουργείο παιδείας τους μουφτήδες στην περιοχή".

Την ίδια ακριβώς μέθοδο χρησιμοποιούν οι Τούρκοι όμως και με την Βουλγαρία, στην οποία παρεμβαίνουν σε θέματα εκπαίδευσης μουφτήδων, εγείροντας ανησυχίες για τα ύποπτα σχέδια τους.

Μιλώντας σε τουρκόφωνη  εφημερίδα της Δυτικής Θράκης ο μη διορισμένος Μουφτής  Ξάνθης Ahmet Mete για το θέμα αυτό δήλωσε:  "Οι εκλεγμένοι μουφτήδες είναι  θρησκευτικοί ηγέτες αυτού του έθνους. Τι γίνεται με το να κρατάνε τους πρόσφατα  εκλεγμένους μουφτήδες υπό συνεχή πίεση; Τόσο ο Μουφτής της Κομοτηνής όσο και εγώ ήμαστε καλεσμένοι σε εκδηλώσεις ανά  τακτά χρονικά διαστήματα σε διάφορες εκδηλώσεις,  και ήρθαμε για αυτό στο δικαστήριο  το τελευταίο ενάμισι έτος. Υπάρχουν προβλήματα στις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και  Ελλάδος, αλλά η πίεση σε μας  αυξάνεται,  Προσπαθούμε να κάνουμε τη δουλειά μας. Προσπαθούμε να κάνουμε το καθήκον μας σύμφωνα με την επιθυμία των ανθρώπων  μας. Εκείνοι που προσπαθούν να μας κάνουν να πληρώσουμε το κόστος του προβλήματος του μουφτή,  το οποίο  έπρεπε να είχε λυθεί πριν από χρόνια, δεν είναι στο σωστό δρόμο. Αυτό δεν πρέπει να ξεχαστεί. "

Σε πρόσφατο προ διμήνου άρθρου μας, αναφέραμε πως στη Δυτική Θράκη για το εκπαιδευτικό έτος 2019-2020, στο ιεροσπουδαστήριο Χαϊριγιέ της Κομοτηνής, είχαμε ένα περιβάλλον έντασης με παρουσία  της αστυνομίας.

Αιτία για αυτή την ένταση που προκλήθηκε το πρωί, ήταν το γεγονός πως ο διορισμένος από το ελληνικό κράτος μουφτής Κομοτηνής Τζιχάτ Χαλίλ, θέλησε να μετάσχει στην τελετή έναρξης της χρονιάς, παρά το ότι δεν είχε προσκληθεί από την σχολική εφορία του σχολείου, σύμφωνα τα tourkikanea.gr

Οι μαθητές μαζεύτηκαν στην πύλη του σχολείου και δεν επέτρεπαν στον τοποτηρητή της μουφτείας να μπει στην αυλή του σχολείου. Τότε ξαφνικά υπήρξε ένταση και ο τοποτηρητής κάλεσε την αστυνομία μπροστά στο σχολείο. Αστυνομικοί με μηχανές έφτασαν σύντομα και αφού συνομίλησαν για λίγο με τον τοποτηρητή, αποσύρθηκαν και παρατηρούσαν.

Ακολούθως ήρθε επί τόπου η διευθύντρια της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Μαίρη Κοσμίδου. Άρχισε να συνομιλεί με τα παιδιά και τους είπε να αποσυρθούν από την πόρτα και να επιτρέψουν στον τοποτηρητή της μουφτείας να εισέλθει στην αυλή. Αν και τους είπε πως αυτό που κάνουν είναι παράνομο, τα παιδιά ήταν αποφασισμένα στην στάση τους και δεν το επέτρεψαν.

Οι Τούρκοι της Άγκυρας, κάνουν ότι μπορούν για να δηλώσουν "παρόντες" στην Θράκη και δυστυχώς το ελληνικό κράτος κινείται πολύ "αργά" εδώ και δεκαετίες, δημιουργώντας νέα προβλήματα αντί να επιλύσει τα παλιά.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...