Κοινωνία

Πρόεδρος ΠΕΔ ΚΜ : Να μην ξεπεράσουν το 20% οι πρόσφυγες που θα παραμείνουν στην Κεντρική Μακεδονία

Ανάστατοι είναι κάτοικοι και φορείς στην Κεντρική Μακεδονία, κάνοντας λόγο για έλλειψη ενημέρωσης γύρω από τη διαφαινόμενη εγκατάσταση προσφύγων-μεταναστών.

Οι κάτοικοι περιοχών της Θεσσαλονίκης, όπως στην Καλαμαριά, αλλά και σε άλλες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, όπως τα Βρασνά, τα Γιαννιτσά και τη Νάουσα, έχουν προχωρήσει σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας, ενώ οι δήμαρχοι φαίνεται ότι δεν είναι ενημερωμένοι για το εάν στην περιοχή τους θα εγκατασταθούν πρόσφυγες και μετανάστες.

Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ ΚΜ) και δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, σε δηλώσεις του στο Sputnik, για το θέμα της εγκατάστασης προσφύγων-μεταναστών ζητά άμεσα συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς.

«Από την Ειδομένη, ένα χωριό με 70 κατοίκους, πέρασαν ένα εκατομμύριο πρόσφυγες»
Πριν από λίγες ημέρες, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι, σε κάθε περιφέρεια της χώρας, θα εγκατασταθούν πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι αριθμητικά θα αντιστοιχούν στο 1% του πληθυσμού της Περιφέρειας. Ωστόσο, οι φορείς της Κεντρικής Μακεδονίας ανησυχούν, καθώς μέχρι τώρα - όπως λένε - δέχτηκαν έναν μεγάλο αριθμό προσφύγων.

«Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας υποδέχτηκε πάνω από 50% των προσφυγικών ροών την περίοδο 2016- 2017. Δεν πρέπει να έχουμε ασθενή μνήμη, ότι από την Κεντρική Μακεδονία, μέσα από την Ειδομένη - ένα χωριό με 70 κατοίκους - πέρασαν ένα εκατομμύριο πρόσφυγες. Επίσης, παρέμειναν εκεί, όταν έκλεισαν οι γείτονές μας, οι Σκοπιανοί τα σύνορα, πάνω από 15.000 πρόσφυγες για μεγάλο χρονικό διάστημα. "Η ντροπή της Ειδομένης", λέγαμε τότε. Έχουμε, επομένως, βιωματική εμπειρία ως προς τη διοίκηση και τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Sputnik, o δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου.

«Δεν μπορεί να ξεπεράσει το 20% των προσφύγων, το ποσοστό εκείνων που πρέπει να παραμένει στη Κεντρική Μακεδονία. Με το σκεπτικό της αναλογικής κατανομής, το 40% να πάει στην Αττική και το υπόλοιπο 60% σε όλες τις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας. Όχι βέβαια, πρόσφυγες στα νησιά και στη Θράκη, για αυτονόητους εθνικούς και κοινωνικούς λόγους. Αυτή είναι η ομόφωνη απόφαση που πήραμε οι αιρετοί, παρουσία και της τότε πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών, στο συνέδριο της Σάμου για το μεταναστευτικό. Αυτή την απόφαση ζητάμε να εφαρμόσει και η κυβέρνηση σήμερα, με μια ισόρροπη και αναλογική κατανομή», ανέφερε ο ίδιος.

Ο κ. Κυρίζογλου επεσήμανε, επίσης, ότι οι δήμαρχοι ζητούν άμεσα συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς, προκειμένου να μην μαθαίνουν - όπως λέει - «τα νέα από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης», ενώ, παράλληλα, τόνισε ότι όλοι οι δήμοι πρέπει να υποδεχτούν πρόσφυγες και μετανάστες, και να μην σηκώσουν μόνο μερικοί το βάρος του θέματος.

«Ζητάμε, ταυτόχρονα όμως, να γίνει συνάντηση άμεσα και σύσκεψη κοινή Περιφερειαρχών, δημάρχων με τους καθ’ ύλην αρμόδιους υπουργούς που χειρίζονται το προσφυγικό ζήτημα. Έτσι, ώστε, να πληροφορούμαστε, όχι από τις εφημερίδες, αλλά επίσημα και υπεύθυνα, ποιο είναι το εθνικό στρατηγικό σχέδιο αντιμετώπισης, διοίκησης και διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος. Και επίσης, να μαθαίνουν και να ενημερώνονται, εγκαίρως και υπεύθυνα, οι δήμαρχοι και οι δημοτικές αρχές κατά τόπους. Επειδή δεν πρέπει να σφυρίζει αδιάφορα κανένας δήμαρχος, στην περιοχή του οποίου δεν υπάρχουν πρόσφυγες, γιατί κανείς δεν δικαιούται να ευτυχεί μόνος του, πρέπει όλοι να βάλουμε πλάτη, ούτως ώστε να σηκώσουμε αυτό το βάρος», τόνισε ο κ. Κυρίζογλου.

«Ορισμένες αντιδράσεις είναι δικαιολογημένες»
Όσον αφορά, τέλος, τις αντιδράσεις κατοίκων για το θέμα των προσφύγων, ο κ. Κυρίζογλου θεωρεί ότι ορισμένες είναι δικαιολογημένες.

«Ορισμένες αντιδράσεις είναι δικαιολογημένες, διότι παρέχονται ορισμένες πάγιες, σταθερές υπηρεσίες από τους κατά περιοχή δήμους στους πολίτες των τοπικών κοινωνιών. Όταν θα μειωθεί ή θα σταματήσει η απόλαυση αυτών των υπηρεσιών, λόγω της υπερσυγκέντρωσης προσφύγων - σε ένα μείγμα εκρηκτικό, όπως για παράδειγμα στη Σάμο, όπου η πόλη της Σάμου έχει 7.000 κατοίκους και οι πρόσφυγες ξεπερνούν τις 6.000 - δεν χρειάζεται να κάνω κανένα σχόλιο. Τότε, είναι δικαιολογημένες οι αντιδράσεις. Οι ακραίες φωνές μίσους και ρατσιστικού περιεχομένου μας βρίσκουν κάθετα αντίθετους», κατέληξε.

«Αγώνας δρόμου» στην Κεντρική Μακεδονία για να γίνει η καταγραφή
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εδώ και λίγες ημέρες, από τις 17 Οκτωβρίου, έχει αναθέσει στην περιφερειακή σύμβουλο, κ. Μελίνα Δερμεντζοπούλου, το νεοσύστατο για την Περιφέρεια «χαρτοφυλάκιο» της Συντονίστριας προσφυγικού –μεταναστευτικού. Η ίδια έχει εξαγγείλει τη δημιουργία παρατηρητηρίου καταγραφής των παραμέτρων γύρω από το θέμα, καθώς, όπως έχει δηλώσει και έχει γράψει στην προσωπική της σελίδα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης:

«Το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα έχει την ανθρωπιστική διάσταση, τη διάσταση της εθνικής ασφάλειας, τη διάσταση των κοινωνικών παρενεργειών και την ευρωπαϊκή διάσταση».
Συνολικά στους επτά νομούς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σε έκταση και πληθυσμό της χώρας, όπως είπε η κ. Δερμεντζοπούλου, υπάρχουν οκτώ κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών σε:

Διαβατά
Λαγκαδίκια
Βαγιοχώρι
Νέα Καβάλα Κιλκίς
Βέροια
Σέρρες
Αλεξάνδρεια
Κάτω Μηλιά Πιερίας
Η κ. Δερμεντζοπούλου, όπως είπε στο Sputnik, έχει επιδοθεί σε έναν «αγώνα δρόμου», προκειμένου να επισκεφτεί «όλες τις δομές και να καταγράψει αριθμητικά τους πρόσφυγες και μετανάστες που φιλοξενούνται σε αυτές».

Επιπλέον, πρόσφυγες και μετανάστες φιλοξενούνται στα Λουτρά της Νέας Απολλωνίας, καθώς και σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα καταλύματα, όπως στα Βρασνά, αλλά και σε διαμερίσματα μέσα από το πρόγραμμα στέγασης που πραγματοποίησαν δήμοι, με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ