Κίνα

Εξέγερση στην Κίνα: Άγριες συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία - Άνοιξαν πυρ κατά του πλήθους οι δυνάμεις του καθεστώτος

Του Ευάγγελου Δ. Κόκκινου

Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ έκανε σήμερα χρήση δακρυγόνων, σπρέι πιπεριού, γκλομπ και πλαστικών σφαιρών για να απωθήσει τους δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές που προσπάθησαν να φτάσουν στο τοπικό κοινοβούλιο, καθώς οξύνεται η ένταση για το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που προβλέπει την έκδοση υπόπτων στην ηπειρωτική Κίνα.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν λίγο αφού εξέπνευσε το τελεσίγραφο που είχα δώσει οι διαδηλωτές στην κυβέρνηση για να αποσύρει το νομοσχέδιο. Οι δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές που έχουν συγκεντρωθεί έξω από το κοινοβούλιο χρησιμοποιούσαν ομπρέλες ως ασπίδες και προσπάθησαν να φτάσουν στους αστυνομικούς που φρουρούν το κτίριο, ενώ έριξαν εναντίον τους διάφορα αντικείμενα, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο i-Cable.

https://www.youtube.com/watch?v=47eQdIkYfJE

Η αστυνομία οπλισμένη με ασπίδες, δακρυγόνα και όπλα απώθησε τους διαδηλωτές που προσπαθούσαν να σπάσουντα οδοφράγματα για να μπουν στο κεντρικό κτίριο του Χονγκ Κονγκ.

Οι αριθμοί στις δυνάμεις της αστυνομίας είναι σημαντικά μικρότεροι από τους διαδηλωτές - πολλοί από τους οποίους φορούν μάσκες , κράνη ή γυαλιά - λίγες μόνο ώρες πριν από μια προγραμματισμένη συζήτηση για το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο.

Ορισμένοι διαδηλωτές σταμάτησαν σκόπιμα τα οχήματά τους στη μέση κεντρικών δρόμων εμποδίζοντας την κυκλοφορία και στήνοντας ένα είδος οχυρού.

Η αστυνομία χρησιμοποίησε κανόνια νερού και σπρέι πιπεριού σε διαδηλωτές έξω από το κτίριο Legco και προειδοποίησε ότι είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει βία.

Ο Fredie Hung, 32 ετών, δήλωσε ότι δεν φορούσε γυαλιά ή μάσκα προσώπου όταν ένας αξιωματικός έβαλε κατά πάνω του με χρήση δακρυγόνων, σύμφωνα με την Daily Mail.

«Δεν έβλεπα ούτε καν τα οδοφράγματα. Ήμουν ακριβώς στην άκρη του δρόμου. Δεν μπορούσα να αναπνεύσω από το πρώτο λεπτό. Ένιωσα φρικτό πόνο στα μάτια μου», είπε.

Οι διοργανωτές μιας γιγαντιαίας πορείας την Κυριακή δήλωσαν ότι πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι κατέληξαν να εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους για τον προτεινόμενο νόμο, γεγονός που θα επέτρεπε στο Χονγκ Κονγκ να στείλει υπόπτους σε άλλες δικαιοδοσίες σε όλο τον κόσμο - συμπεριλαμβανομένης της Κίνας.

Η νέα διαδήλωση που εν τέλει μετατράπηκε σε εξέγερση έρχεται τρεις ημέρες, αφού περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι διέσχισαν τους δρόμους του Χονγκ Κονγκ για να εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους για τον προτεινόμενο νόμο.

Δεκάδες εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανώσεων με έδρα την Ταϊβάν, ανάμεσά τους η Διεθνής Αμνηστία και οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF), διαδήλωσαν έξω από το Οικονομικό, Εμπορικό και Πολιτιστικό Γραφείο του Χονγκ Κονγκ στο κέντρο της Ταϊπέι.

Ο γενικός γραμματέας της Ένωσης της Ταϊβάν για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Τσίου Ε-λινγκ δήλωσε ότι «κανένας στον κόσμο δεν πιστεύει» τις υποσχέσεις της Λαμ ότι θα προστεθούν δικλείδες ασφαλείας στο νομοσχέδιο. Το νομοσχέδιο «αποτελεί μεγάλη απειλή για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του Χονγκ Κονγκ, περιλαμβανομένων των δημοσιογράφων και των πηγών τους», σχολίασε ο Σεντρίκ Αλβιάνι επικεφαλής του γραφείου ανατολικής Ασίας των RSF.

Δείτε φωτογραφίες & βίντεο:

https://www.youtube.com/watch?v=LcV0aBwxi84

https://www.youtube.com/watch?v=JGKbxQhjwkY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ