Κοινωνία

Παραδέχονται την αποτυχία της κοινωνίας χωρίς μετρητά!

Για χρόνια η σουηδική κυβέρνηση και η Riksbank πιέζουν για μια "κοινωνία χωρίς μετρητά".

Η Riksbank έχει δημοσιεύσει πάνω από 1.000 άρθρα στον ιστότοπό της σχετικά με την "κοινωνία χωρίς μετρητά". Και η προπαγάνδα πέτυχε: μεταξύ του 2013 και του 2017, το ποσό των μετρητών σε κυκλοφορία μειώθηκε κατά 35%, ανακηρύσσοντας την Σουηδία παγκοσμίως σε «χωρίς μετρητά έθνος».

Πολλά υποκαταστήματα τραπεζών της Σουηδίας είχαν σταματήσει να χειρίζονται τα μετρητά.

Τα στοιχεία από το Βασιλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας στη Στοκχόλμη δείχνουν ότι μόνο το 18% όλων των πληρωμών που πραγματοποιούνται στη Σουηδία είναι σε μετρητά - μείωση κατά 15% από το προηγούμενο έτος.

Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία της σουηδικής εμπορικής ομοσπονδίας δείχνουν ότι οι περισσότεροι σουηδοί λιανοπωλητές δηλώνουν ότι το 80% του εμπορικού τζίρου τους προέρχεται από πληρωμές με κάρτες. Ένας αριθμός που πιθανώς θα φτάσει 90% μέχρι το 2020.

Αλλά τώρα, όπως αναφέρει η Daily Mail, η Σουηδική Υπηρεσία Πολιτικών Επιπτώσεων, ένας βραχίονας της κυβέρνησης, έστειλε καθοδήγηση σε κάθε κατοικία λέγοντας στους Σουηδούς να θεσουν σε ένα ασφαλές ή μυστικό μέρος ειδικά για να μπορεί να διατηρηθεί για μελλοντική χρήση "μετρητά σε μικρές ονομαστικές αξίες" σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης που κυμαίνεται από διακοπές ρεύματος ή τεχνολογικές δυσλειτουργίες μέχρι την τρομοκρατία, τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο ή ακόμη και πόλεμο.

Η Riksbank, η κεντρική τράπεζα της χώρας, ζήτησε την περασμένη εβδομάδα έρευνα για τους κινδύνους που θέτει μια μελλοντική κοινωνία χωρίς μετρητά.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν στο κοινοβούλιο ότι τα  μετρητά ήταν σημαντικά "όχι μόνο σε περιόδους κρίσης και πολέμου αλλά και σε καιρό ειρήνης".

Τον Δεκέμβριο, η πρόσβαση της Μεγάλης Βρετανίας σε μετρητά χτύπησε κόκκινο  και η Βρετανία «ήταν υπνοβασία σε μια κοινωνία χωρίς μετρητά», ανέφερε η Daily Mail.

Το σουηδικό μοντέλο μπάζει!

Ακολουθώντας τα σχόλια των ανώτερων μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ για την υπεράσπιση των ταμείων και την ανοικτή αποδοχή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι το φυσικό χρήμα δεν είναι ίσως η πηγή όλου του κακού, η απόφαση της Riksbank να διαφυλάξει το ρόλο των μετρητών στη χρηματοοικονομική οικονομία είναι το μεγαλύτερο μήνυμα ότι η Ευρώπη παραιτείται από τον πόλεμο της ενάντια στα μετρητά και επιτρέπει στους ανθρώπους να στραφούν σε συστήματα πληρωμών χωρίς μετρητά με το δικό τους ρυθμό, όσο και αν χρειαστεί.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ