Κύπρος

Οριστικό: Μεταφέρονται στην Κύπρο τα βρετανικά F-35 - "Πυρετός" προετοιμασιών στo Ακρωτήρι - Ενισχύει τις δυνάμεις της η RAF

Επιβεβαιώνεται η είδηση για τη μεταστάθμευση βρετανικών F-35 στην Κύπρο. Το νησί θα προσελκύσει το ενδιαφέρον της διεθνούς σκηνής εν μέσω πολιτικής - και πιθανώς στρατιωτικής - αντιπαράθεσης με την Άγκυρα, καθώς σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται να σταθμεύσουν στις Βρετανικές Βάσεις Ακρωτηρίου τα νέα F-35 της RAF.

To ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ είχε μεταδώσει την εν λόγω είδηση πριν από περίπου ένα μήνα, όταν και ο κ. Χριστοδούλου, στην πρώτη του επαφή με δημοσιογράφους ως Α/ΓΕΕΘΑ, προχώρησε σε μια βαρυσήμαντη δήλωση, κατά την οποία ουσιαστικά προαναγγέλλει πολεμική ετοιμότητα στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων, λέγοντας πως “αν θέλεις ειρήνη προετοιμάσου για πόλεμο”.

Όπως είχαμε αναφέρει, στην Κύπρο θα μεταφερθούν μέχρι το επόμενο φθινόπωρο τα F-35B της Βρετανικής Πολεμικής Αεροπορίας, σύμφωνα με την βρετανική ITV. Η έδρα των μαχητικών «F-35 είναι στην RAF Μάρχαμ στο Νορφολκ και θα εγκατασταθούν στην RAF Ακρωτηρίου στην Κύπρο», μετέδιδε η ITV.

Να σημειωθεί ότι το τελευταίο δεκαήμερο Φεβρουαρίου, είχαν αποχωρήσει από την βρετανική βάση Ακρωτηρίου οκτώ μαχητικά τύπου Tornado που συμμετείχαν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε επιχειρήσεις από τον πόλεμο του Κόλπου μέχρι και την Συρία και το Ιρακ.

Τα Tornado μεταφέρθηκαν στην αεροπορική βάση RAF Μάρχαμ στο Νορφολκ, όπου βρίσκεται και η μονάδα των F-35 της Βρετανίας, η Lightning Force HQ που συστάθηκε το περασμένο καλοκαίρι.

https://twitter.com/RoyalNavy/status/1115142620102242304

Ο αριθμός των αεροσκαφών που θα εγκατασταθούν στην Κύπρο δεν έχει καθοριστεί, ωστόσο πληροφορίες κυπριακών ΜΜΕ αναφέρουν ότι ήδη στο Ακρωτήρι επικρατεί "πυρετός" προετοιμασιών για την άφιξη των μαχητικών πέμπτης γενιάς.

Οι πληορφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για την πρώτη υπερπόντια άσκηση με τα συγκεκριμένα αεροσκάφη που θα διεξαχθεί στην Ανατολική Μεσόγειο με βάση το Ακρωτήρι.

Σύμφωνα με τον Βρετανό Υπουργό Άμυνας Γκάϊν Ουϊλιαμσον η άσκηση στην Ανατολική Μεσόγειο θα επιτρέψει στα μέλη της RAF να πετάξουν με τα υπερσύγχρονα αεροσκάφη σε ένα άγνωστο περιβάλλον.

Τα F-35 θα μεταφερθούν στην Κύπρο με το αεροπλανοφόρο HMS Queen Elizabeth του Βασιλικού Ναυτικού. Τα F-35 έχουν την ικανότητα να λειτουργούν διά ξηράς και θαλάσσης και ταυτόχρονα συνδυάζουν τεχνολογία stealth με το ραντάρ. Οι υπερηχητικές ταχύτητες μαζί με τις κατακόρυφες απογειώσεις και προσγειώσεις τα καθιστούν απροσπέλαστα.

Συνολικά, το Βρετανικό Υπουργείο Άμυνας σχεδιάζει να αγοράσει 138 F-35, ενώ αυτή τη στιγμή στη δύναμή του διαθέτει 17.

Δείτε βίντεο:

https://www.youtube.com/watch?v=jYv4duwu2p8

https://www.youtube.com/watch?v=60z9OgOorPU

https://www.youtube.com/watch?v=NFonEBlEbXo

https://www.youtube.com/watch?v=s_HkvEw9Sf4

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Εθνικά θέματα 0

Τι έγινε τελικά με την σύλληψη του Έλληνα Αστυνομικού-Οι Ισραηλινοί επέβαλαν την παρουσία στον Πανάγιο Τάφο Γεωργιανών διπλωματών παραβιάζοντας τα πρωτόκολλα

Το επεισόδιο έγινε όταν τα μέλη της ελληνικής διπλωματικής αποστολής αντέδρασαν επειδή στο θεωρείο που έχει ορίσει το...