Κύπρος

Οι Βρετανοί μεταφέρουν F-35 στην Κύπρο - Έλληνας Α/ΓΕΕΘΑ: “Αν θέλεις ειρήνη προετοιμάσου για πόλεμο”

Αναμένονται καυτοί μήνες σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, με την Τουρκία να βρίσκεται σε κατάσταση σύγχυσης λόγω της απομόνωσης από τη διεθνή κοινότητα. Οι εξελίξεις στα ενεργειακά τρέχουν, ενώ το τοπίο θα ξεκαθαρίσει ακόμα περισσότερα με το αποτέλεσμα του ζητήματος των S-400 - F-35.

Η Άγκυρα έχει αυξήσει επικίνδυνα τις προκλήσεις στην περιοχή, ενώ και η πολεμική ρητορική από Τούρκους αξιωματούχους προμηνύει ελληνοτουρκική κρίση, πιθανότατα και στο άμεσο μέλλον.

Με φόντο τα παραπάνω, ο κ. Χριστοδούλου, στην πρώτη του επαφή με δημοσιογράφους ως Α/ΓΕΕΘΑ, προχώρησε σε μια βαρυσήμαντη δήλωση, κατά την οποία ουσιαστικά προαναγγέλλει πολεμική ετοιμότητα στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων.

Παράλληλα, οι Βρετανοί μεταφέρουν και εγκαθιστούν στην Κύπρο μαχητικά F-35. Η κίνηση αυτή είναι ένδειξη της διεθνούς/νατοϊκής στήριξης στην Κύπρο, λόγω ενεργειακών συμφερόντων βέβαια, αλλά και του οριστικού, πλέον, γεωπολιτικού εξοβελισμού της Τουρκίας από τη δυτική συμμαχία.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες φέρουν την ελληνική Πολεμική Αεροπορία να εξετάζει σχέδιο αγοράς των "τουρκικών" F-35΄ακόμα και στο 1/2-1/3 της αρχικής τιμής. Συγκεκριμένα, με την συμμετοχή των ιταλικών F-35 στην άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ, δόθηκε η ευκαιρία στην ελληνική ΠΑ να αξιολογήσει τις δυνατότητες του αμερικανικού μαχητικού νέας γενιάς.

https://twitter.com/BabakTaghvaee/status/1115179614324830208

"Αν θέλεις ειρήνη προετοιμάσου για πόλεμο"

“Αν θέλεις ειρήνη προετοιμάσου για πόλεμο” είχε πει ο Βιργίλιος και αυτόν επικαλέστηκε ο Α/ΓΕΕΘΑ αναφερόμενος στην περιοχή μας και στην κατάσταση που επικρατεί. Ο κ.Χριστοδούλου έδωσε βαρύτητα στην αξιοποίηση των υπαρχόντων οπλικών συστημάτων. Αναφέρθηκε στα δεδομένα οικονομικά προβλήματα που υπάρχουν ,τα οποία δεν επιτρέπουν πολλές και μεγάλες κινήσεις.

Ο Πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου στην πρώτη του επαφή με τους δημοσιογράφους ως Α/ΓΕΕΘΑ, επεσήμανε την ανάγκη να σχεδιάσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις των “επόμενων 30-35 ετών”. Προφανώς όπως είπε ο Α/ΓΕΕΘΑ, “τα σχέδιά μας καθορίζονται ανάλογα με το πορτοφόλι μας”.

Ο Α/ΓΕΕΘΑ επικαλέστηκε τον Αϊνστάιν που έλεγε ότι υπάρχουν τρεις κατηγορίες ανθρώπων: “Οι ευφυείς που λύνουν προβλήματα, οι ιδιοφυείς που τα προβλέπουν και οι βλάκες που απλά κρίνουν”. Όπως είπε “στην τρίτη κατηγορία δεν ανήκει κανένας από τις ΕΔ”.

Ο Α/ΓΕΕΘΑ ανακοίνωσε ότι η πρώτη πτήση του P-3 Orion που αναβαθμίστηκε θα γίνει στις 10 Μαίου, όπως αναφέρει το militaire. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση χαρακτήρισε το πρόγραμμα πολύ σημαντικό. Απαντώντας σε ερώτηση για την ηλικία του αεροσκάφους απάντησε με ερώτηση: “Ποιο είναι πιο παλιό το P-3 ή το B-52”, θέλοντας να δείξει ότι αν γίνονται σωστά οι αναβαθμίσεις και η υποστήριξη σ΄ ένα αεροσκάφος, η ηλικία δεν είναι θέμα.

Οι Βρετανοί στέλνουν στην Κύπρο τα F-35

Στην Κύπρο θα μεταφερθούν μέχρι το επόμενο φθινόπωρο τα F-35B της Βρετανικής Πολεμικής Αεροπορίας, αποκάλυψε σήμερα η βρετανική ITV. Η έδρα των μαχητικών «F-35 είναι στην RAF Μάρχαμ στο Νορφολκ και θα εγκατασταθούν στην RAF Ακρωτηρίου στην Κύπρο», αναφέρει η ITV.

Η Βρετανία διαθέτει τώρα 17 αεροσκάφη F-35 τα οποία σύμφωνα με τον Βρετανό υπουργό Αμυνας σταδιακά θα αυξηθούν και θα φτάσουν στα 138.

Να σημειωθεί ότι το τελευταίο δεκαήμερο Φεβρουαρίου, είχαν αποχωρήσει από την βρετανική βάση Ακρωτηρίου οκτώ μαχητικά τύπου Tornado που συμμετείχαν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε επιχειρήσεις από τον πόλεμο του Κόλπου μέχρι και την Συρία και το Ιρακ.

Τα Tornado μεταφέρθηκαν στην αεροπορική βάση RAF Μάρχαμ στο Νορφολκ, όπου βρίσκεται και η μονάδα των F-35 της Βρετανίας, η Lightning Force HQ που συστάθηκε το περασμένο καλοκαίρι.

https://twitter.com/RoyalNavy/status/1115142620102242304

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ