Μέση Ανατολή

Αποστολή 120.000 στρατιωτών στη Μ.Ανατολή ετοιμάζουν οι ΗΠΑ; - Πολεμική κινητοποίηση από την Τεχεράνη - Σενάρια ολικής σύγκρουσης

Του Ευάγγελου Δ. Κόκκινου

(Aνανέωση 18:00)

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διέψευσε σήμερα ένα δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times σύμφωνα με το οποίο Αμερικανοί αξιωματούχοι συζητούσαν ένα σχέδιο για την αποστολή έως και 120.000 στρατιωτών στην περιοχή της Μέσης Ανατολής ώστε να αντιμετωπιστεί τυχόν επίθεση εκ μέρους του Ιράν ή κάποια προσπάθεια της Τεχεράνης να επιταχύνει τις προσπάθειές της για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

«Πιστεύω ότι είναι fake news, εντάξει;» είπε ο Τραμπ μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.

«Θα έκανα κάτι τέτοιο; Ασφαλώς. Αλλά δεν έχουμε σχεδιάσει κάτι τέτοιο. Ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί να καταρτίσουμε ένα σχέδιο για αυτό. Και, αν το κάναμε, θα στέλναμε πολύ περισσότερους στρατιώτες», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την NYT, ο ασκών χρέη υπουργού Άμυνας Πάτρικ Σάναχαν παρουσίασε ένα επικαιροποιημένο σχέδιο στον Τραμπ, το οποίο προβλέπει την ανάπτυξη έως και 120.000 ανδρών στη Μέση Ανατολή.

Η ένταση κλιμακώνεται συνεχώς ανάμεσα στις ΗΠΑ και στο Ιράν αφότου η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε πέρυσι ότι αποσύρεται από τη διεθνή συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας που συνήφθη το 2015 και επαναφέρει σε ισχύ όλες τις κυρώσεις που είχαν αρθεί.

Το τελευταίο διάστημα η Ουάσινγκτον μιλά για νέες, άμεσες «απειλές» από πλευράς Τεχεράνης και αναπτύσσει επιπλέον δυνάμεις στην περιοχή. Το Ιράν λέει πως οι ΗΠΑ διεξάγουν «ψυχολογικό πόλεμο».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των Τάιμς, στη συνεδρίαση όπου παρουσιάστηκαν αυτά τα επικαιροποιημένα σχέδια, την περασμένη Πέμπτη, ήταν παρόντες ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζον Μπόλτον, η διευθύντρια της CIA Τζίνα Χάσπελ, ο συντονιστής των υπηρεσιών πληροφοριών (DNI) Νταν Κόουτς, καθώς ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας των ΗΠΑ στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ.

Συζητήθηκαν διάφοροι σχεδιασμοί, ανέφερε η εφημερίδα, με έναν εξ αυτών να προβλέπει «την ανάπτυξη 120.000 στρατιωτών, που θα χρειαζόταν εβδομάδες ως μήνες για να ολοκληρωθεί».

Αρχικό κείμενο

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Πάτρικ Σάναχαν παρουσίασε στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ επικαιροποιημένους στρατιωτικούς σχεδιασμούς για το Ιράν, οι οποίοι προβλέπουν την ανάπτυξη έως και 120.000 ανδρών στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, για την περίπτωση που η Ισλαμική Δημοκρατία επιτεθεί σε αμερικανικά συμφέροντα ή αμερικανικό προσωπικό στην περιοχή, ή επιταχύνει την προσπάθειά της να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, έγραψε η εφημερίδα The New York Times.

Επικαλούμενη στελέχη της ρεπουμπλικανικής κυβέρνησης, τα οποία δεν κατονομάζει, η εφημερίδα γράφει πως ο Σάναχαν παρουσίασε αυτούς τους σχεδιασμούς κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στην οποία πήραν μέρος ο Τραμπ και κορυφαία στελέχη της κυβέρνησής του, αρμόδια για θέματα ασφάλειας, την περασμένη Πέμπτη.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters τονίζει πως δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει από δικές του πηγές την πληροφορία των Τάιμς. Ούτε ο Λευκός Οίκος, ούτε το Πεντάγωνο απάντησαν αμέσως όταν τους ζητήθηκε να σχολιάσουν το δημοσίευμα.

Η ένταση δεν σταματά να ανεβαίνει ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν αφότου η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε πέρυσι ότι αποσύρεται από τη διεθνή συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας που συνήφθη το 2015 και επαναφέρει σε ισχύ όλες τις κυρώσεις που είχαν αρθεί.

Το τελευταίο διάστημα η Ουάσινγκτον μιλά για νέες, άμεσες «απειλές» από πλευράς Τεχεράνης και αναπτύσσει επιπλέον δυνάμεις στην περιοχή. Το Ιράν λέει πως οι ΗΠΑ διεξάγουν «ψυχολογικό πόλεμο».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των Τάιμς, στη συνεδρίαση της Πέμπτης ήταν παρόντες ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζον Μπόλτον, η διευθύντρια της CIA Τζίνα Χάσπελ, ο συντονιστής των υπηρεσιών πληροφοριών (DNI) Νταν Κόουτς, καθώς ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας των ΗΠΑ στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ.

Συζητήθηκαν διάφοροι σχεδιασμοί, ανέφερε η εφημερίδα, με έναν αυτών να προβλέπει «την ανάπτυξη 120.000 στρατιωτών, που θα χρειαζόταν εβδομάδες ως μήνες για να ολοκληρωθεί».

Οι εντάσεις είναι εξαιρετικά υψηλές στην περιοχή τον τελευταίο καιρό. Πρόσφατα, η Ουάσινγκτον ισχυρίστηκε ότι το Ιράν είχε στοχεύσει αμερικανικές δυνάμεις στη Συρία και το Ιράκ και είναι υπεύθυνο για εκατοντάδες θανάτους Αμερικανών στρατιωτών, ενώ τον περασμένο μήνα οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν τρομοκρατική οργάνωση το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης (IRGC).

Στον απόηχο της κρίσης ΗΠΑ-Ιράν, και σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες προς το παρόν πληροφορίες, η Σαουδική Αραβία δείχνει τους αντάρτες Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν, ως υπεύθυνους για επιθέσεις σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, ενώ συγκεκριμένα αναφέρει πως διαθέτουν drones παγιδευμένα με εκρηκτικά.

Τα βομβαρδιστικά B-52 των ΗΠΑ έχουν παραταχθεί στο Κατάρ και εκτελούν εναέριες επιχειρήσεις με σκοπό να αποκρούσουν άμεσα οποιαδήποτε φερόμενη επίθεση του Ιράν κατά αμερικανικών συμφερόντων.

Παράλληλα, οι δυνάμεις αεροπορικής άμυνας του Ιράν έχουν ξεκινήσει να παρατάσουν συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας κατά μήκος κομβικών στρατιωτικών βάσεων και πεδίων πυρηνικών, με σκοπό και την άμεση προστασία των μεταφορών πετρελαίου εντός της χώρας και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Όλα τα παραπάνω, συνθέτουν ένα σκηνικό πολέμου στην περιοχή, με ΗΠΑ και Ιράν να είναι με το δάκτυλο στη σκάνδαλη και έτοιμες να ανταποκριθούν σε οποιαδήποτε κίνηση κατά των συμφερόντων τους στην περιοχή.

Δείτε εικόνες & βίντεο:

https://twitter.com/yosefyisrael25/status/1128246769903702016

https://twitter.com/RT_com/status/1128066640552153089

https://twitter.com/BabakTaghvaee/status/1128009309466423297

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ
ιρανοί πύραυλοι και Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν
Μέση Ανατολή 0

Κομβόι του ιρανικού στρατού σπεύδει άρον άρον στην Τεχεράνη (Βίντεο)-Αποκάλυψη: Οι Άραβες πρόδωσαν τους Ιρανούς βοηθώντας το Ισραήλ

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενημερώθηκαν από τους Ιρανούς για την επίθεση δύο ημέρες πριν γίνει,...