Κόσμος

Κατακόρυφη κλιμάκωση - Τελ Αβίβ: "Οι ρωσικοί S-300 στη Συρία θα καταστραφούν" - Ισραηλινοί δοκιμάζουν τα συστήματα σε Κρήτη-Ουκρανία

Νέα πολεμικά δεδομένα φέρνει στην Α.Μεσόγειο η παρουσία των Ιρανών στην Λατάκεια, μαζί με την δράση των συριακών πυραύλων S-300 κατά ισραηλινών και ενδεχομένως κατά των αμερικανικών αεροσκαφών που θα θελήσουν να βομβαρδίσουν την περιοχή.  

Ισραηλινός στρατηγός, ανήγγειλε την ισχυρή απόφαση της χώρας του για την εξουδετέρωση των ρωσικών πυραύλων, χωρίς να φοβάται το αν χαλάσουν οι σχέσεις της χώρας του με το Κρεμλίνο.

"Παρά το γεγονός ότι η Ρωσία με τους αντιαεροπορικούς πυραύλους S-300, υποτίθεται ότι έχει αναγάγει το δυτικό τμήμα του συριακού FIR σε περιοχή A2AD, το Ισραήλ δεν το ξεχνά και για αυτό θα δράσει άμεσα", δηλώνει ο ίδιος.

Πριν από λίγες ώρες σε συνέντευξη στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο στρατηγός Yoel Strick, διοικητής της Βόρειας στρατιωτικής περιφέρειας του Ισραήλ, ανακοίνωσε ότι η ισραηλινή αεροπορία θα καταστρέψει τους πυραύλους αυτούς εφόσον αυτοί απειλούν την πολεμική αεροπορία της χώρας του.

Ο Strick μίλησε αρχικά για το πρόβλημα της Χεζμπολάχ ως ένα από τα βασικά προβλήματα του εβραϊκού κράτους. Την ίδια στιγμή, σημείωσε ότι ο διαχωρισμός της Χεζμπολάχ και του Λιβάνου είναι λάθος, καθώς η Χεζμπολάχ είναι το επίσημο στρατιωτικό σώμα του πολιτικού συστήματος αυτής της χώρας.

Στη συνέχεια, ο Ισραηλινός στρατηγός μίλησε για την Συρία. Εκτίμησε ιδιαίτερα τις ενέργειες του IDF στη διαδικασία καταπολέμησης της ιρανικής παρουσίας στο νότιο τμήμα της χώρας αυτής. Σύμφωνα με τον ίδιο, χάρη στις ενέργειες του ισραηλινού στρατού, οι Ιρανοί απομακρύνθηκαν από τα σύνορα με το Ισραήλ. Μέχρι εδώ όλα καλά. Πολύ πιο ενδιαφέρουσα ήταν η θέση του Strick σχετικά με το ζήτημα των S-300  στην Συρία.

Ο Ισραηλινός στρατηγός ανέφερε σε δημοσιογράφο ότι "το Τελ Αβίβ στην περίπτωση που οι  S-300 περάσουν κάτω από τον πλήρη έλεγχο των Σύρων, τότε θα εξουδετερωθούν οι εν λόγω πύραυλοι με κατάλληλες κινήσεις."

Ο Ισραηλινός ανώτατος αξιωματικός ανέφερε ότι το εβραϊκό κράτος διαθέτει μια ισχυρότατη πολεμική αεροπορία. Είπε επίσης ότι δεν θα αποκαλύψει όλες τις επιλογές του Ισραήλ, αλλά θα μπορούσε να διαβεβαιώσει ότι εάν η Δαμασκός χρησιμοποιούσε πυραύλους S-300 εναντίον ισραηλινών αεροσκαφών, τότε το ρωσικό σύστημα αεράμυνας θα καταστρέφονταν. Στο ερώτημα εάν αυτό θα μπορούσε να επιδεινώσει τις σχέσεις Ρωσίας-Ισραήλ, ο στρατηγός απάντησε ότι πιθανότατα ναι . «Σε αυτή την περίπτωση, η καταστροφή των S-300, θα ονομάζονταν ως  νομικό βήμα», δήλωσε ο ίδιος.

Ο Ρώσος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Alexei Leonkov πιστεύει ότι αυτό δεν είναι τίποτα περισσότερο από προπαγάνδα.

«Για παράδειγμα, οι Ισραηλινοί έφεραν ένα σύστημα παρεμβολών σε αμυντική έκθεση, λέγοντας ότι αυτό μπορεί να καταστρέψει την κεραία των S-300. Αυτό ήταν μια απλή προπαγάνδα. Όσον αφορά τους S-300, μπορώ να πω ότι στο Ισραήλ δεν γνωρίζουν καν πώς λειτουργούν οι πύραυλοι αυτοί.

Φυσικά, οι Ισραηλινοί πήγαν να μελετήσουν τα δεδομένα του συστήματος αεράμυνας στην Ουκρανία και Κρήτη, αλλά αυτό δεν τους βοηθά σε τίποτα. Τα πυραυλικά συγκροτήματα που παραδόθηκαν σε αυτές τις χώρες ήταν μεταξύ των πρώτων που παραδόθηκαν. Από τότε έχουν υπάρξει πολλές αλλαγές. Γενικά, οι S-300 μπορούν να αναβαθμιστούν πολύ γρήγορα, αλλάζοντας γρήγορα όλες τις παραμέτρους. Στην πραγματικότητα, έχουμε αρθρωτή αναβάθμιση, ενώ οι κεραίες και οι πύραυλοι αλλάζουν διαρκώς. Αυτό είναι ένα άλλο σύνθετο πρόβλημα, επομένως, όλα αυτά είναι μόνο προπαγάνδα¨.

«Νομίζω ότι παρόλο που  οι Ισραηλινοί κατόρθωσαν να καταστρέψουν δύο φορές συστήματα Pantsir, τέτοιες σκέψεις δεν θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν στην περίπτωση των S-300. Απλά το Τελ Αβίβ θέλει να προκαλέσει τους Σύρους να ενεργοποιήσουν τους πυραύλους και στην συνέχεια να κάνει αυτό που έγινε με το περιστατικό με το αεροσκάφος  IL-20, όταν το Ισραήλ προκάλεσε σκόπιμα τους Σύρους. Αυτό είναι που προσπαθούν να κάνουν οι Ισραηλινοί, οι οποίοι ελπίζουν σε έλλειψη πειθαρχίας και έλλειψη εμπειρίας. Ελπίζουν ότι ως αποτέλεσμα μιας συριακής αντίδρασης αυτοί θα είναι σε θέση να καταστρέψουν τους S-300.

Σύμφωνα με άρθρο μας το Ιράν, για το οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλλουν και πάλι κυρώσεις, αποφάσισε να ανοίξει το δικό του «παράθυρο στην Ευρώπη».

Πιο συγκεκριμένα, στις μεσογειακές ακτές της Συρίας η Τεχεράνη θα μπορεί να διεξάγει ανεξάρτητη εμπορική και στρατιωτική δραστηριότητα. Για το σκοπό αυτό, η Τεχεράνη υπέγραψε σύμβαση μίσθωσης με το λιμάνι της Λατάκειας με τη Δαμασκό.

Ειδικοί όμως «βλέπουν» εξελίξεις και μεγάλα γεγονότα το επόμενο διάστημα, κατά το οποίο οι Ιρανοί θα εγκατασταθούν στο λιμάνι αυτό, με την δράση των συριακών πυραύλων S-300 PMU-1, οι οποίοι θα εκτοξεύονται κατά των Ισραηλινών αεροσκαφών.

Η Λατάκεια είναι μια πόλη μισού εκατομμυρίου ανθρώπων, γνωστή από ιστορικές πηγές από την εποχή των Φοινίκων.

Οι Αλεβίτες είναι η πλειοψηφία αυτής της επαρχίας της Συρίας και αποτελούν τον κύριο πυλώνα του Προέδρου Μ. Άσαντ.

Σήμερα, ο φορέας εκμετάλλευσης του λιμανιού της πόλης έχει δοθεί σε εταιρεία από τη Γαλλία, αλλά από την 1η Οκτωβρίου 2019, το Ιράν θα πάρει τη θέση της.

Μέσω αυτού του «παραθύρου», το Ιράν, ακόμη και χωρίς κοινά σύνορα με τη Συρία, θα αποκτήσει πρόσβαση στη Μεσόγειο.

Όλα αυτά όμως είναι εξαιρετικά επικίνδυνα για το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, οι οποίες ανακοίνωσαν ρητά την ανάγκη παρεμπόδισης της στρατιωτικής παρουσίας της Τεχεράνης στην Συρία.

Οι ισραηλινές αεροπορικές δυνάμεις δεν θα μείνουν ακίνητες, αλλά θα αυξήσουν δραματικά την απειλή ισχυρότερων επιθέσεων στη Λατάκεια, ειδικά εάν το λιμάνι χρησιμοποιείται από τους Ιρανούς όχι μόνο για πολιτικές αλλά και για στρατιωτικές ανάγκες. Όλα αυτά προμηνύουν έναν ακόμη γύρο κλιμάκωσης των συγκρούσεων.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ