Κόσμος

«Βόμβα» από Σαλβίνι και Βέμπερ: Μέσα στην ΕΕ η Ρωσία και έξω οι Τούρκοι - Θέλουμε Ευρώπη που θα στηρίζεται σε χριστιανικές αξίες - Διπλή «φάπα» στον Ρ. Τ. Ερντογάν

Σαλβίνι και Βέμπερ εκφράστηκαν κατά της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Ο Ιταλός Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, μίλησε για ακόμη μια φορά ανοιχτά, σε σχέση με τις χώρες που προτιμά να ενταχθούν στην ΕΕ.

Στις αρχές του μήνα, ο Ματέο Σαλβίνι είχε ασκήσει έντονη κριτική στα σχέδια ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, υποστηρίζοντας πως η Τουρκία «δεν έχει σχέση με την Ευρώπη» και πως «ποτέ» δεν θα της επιτραπεί η ένταξη στην ένωση. Σύμφωνα με το Ιταλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ANSA, ο Σαλβίνι είχε πει πως «η Τουρκία δεν βρίσκεται στην Ευρώπη και δεν θα ενταχθεί ποτέ. Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα πρέπει να ακυρωθούν. Θα πρέπει να σταματήσουν εντελώς».

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Sputnik και μεταφέρει το cosmostatus, ο Ματέο Σαλβίνι δήλωσε πως προτιμά την ένταξη της Ρωσίας στην ΕΕ, παρά της Τουρκίας.

«Για δεκαετίες ξοδεύουμε δισεκατομμύρια ευρώ για να πείσουμε τους Τούρκους να ενταχθούν στην ΕΕ, παρά το ότι η Τουρκία δεν έχει σχέση με την Ευρώπη. Αντί να υποστηρίζουμε την ιδέα της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, για να είμαι ειλικρινής, θα προτιμούσα να δω τη Ρωσία να εντάσσεται στην Ευρωπαϊκή κοινότητα. Η Ρωσία είναι πιο κοντά σε εμάς, σε σχέση με την ιστορία, τον πολιτισμό, την οικονομία και τις παραδόσεις μας, παρά η Τουρκία» είπε ο Ματέο Σαλβίνι.

Όσον αφορά την άρση των κυρώσεων της ΕΕ στην Ρωσία, ο Ιταλός πολιτικός δήλωσε πως είναι υπέρ.

«Η θέση ήταν πάντα καθαρή, παρόλο που κάποια ΜΜΕ ακόμη αναζητούν τα ρούβλια που μου έδωσαν οι Ρώσοι για να διατηρώ αυτή τη στάση. Το κάνω δωρεάν, επειδή οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας είναι άχρηστες, για να μην πω επιζήμιες για την Ιταλική οικονομία και για τη λύση των προβλημάτων στην Ευρωπαϊκή ήπειρο» τόνισε ο Ματέο Σαλβίνι.

Τον Οκτώβριο του 2018, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Μόσχα, ο Σαλβίνι είχε αναφερθεί στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και είχε δηλώσει πως «ήρθα εδώ επειδή είμαι πεπεισμένος πως οι κυρώσεις είναι οικονομική, πολιτική και πολιτιστική τρέλα» σύμφωνα με το The Local.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Ματέο Σαλβίνι είχε αναφερθεί και στην κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία λέγοντας πως η ΕΕ χρηματοδοτεί την Τουρκία «μια χώρα που κατέχει στρατιωτικά μια άλλη Ευρωπαϊκή χώρα εδώ και 44 χρόνια».

Βέμπερ: Η Τουρκία δεν μπορεί να είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Μια Ευρώπη που θα στηρίζεται στις χριστιανικές αξίες, χωρίς την Τουρκία στους κόλπους της, επιθυμεί ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Είμαστε υπερήφανοι που η (ευρωπαϊκή) ήπειρος έχει χριστιανικές επιρροές» και «αυτό δεν είναι κάτι το μουσειακό, πρέπει να μας καθοδηγήσεις για το μέλλον», είπε ο Βέμπερ σε ομιλία του στο Μίνστερ της Γερμανίας, κηρύσσοντας την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας των κεντροδεξιών γερμανικών κομμάτων, του Χριστιανοδημοκρατικού (CDU) της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ και των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας (CSU).

Αυτές οι χριστιανικές αξίες θα πρέπει να οδηγήσουν τους Ευρωπαίους να είναι «ειλικρινείς» στις συνομιλίες τους με την Άγκυρα, τόνισε. «Για αυτόν τον λόγο πιστεύω ότι η Τουρκία δεν μπορεί να είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», επέμεινε, καταχειροκροτούμενος από τους υποστηρικτές του.

«Θέλουμε μια εταιρική σχέση, μια φιλική σχέση, αλλά θα έπρεπε να βάλουμε τέλος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία», επανέλαβε ο Βέμπερ.

Ο υποψήφιος του ΕΛΚ τόνισε επίσης ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να υπερασπιστούν το ευρωπαϊκό σχέδιο «απέναντι στους εθνικιστές και τους εγωιστές», εκτιμώντας ότι η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με μια «ιστορική στροφή» και πρέπει να αγωνιστεί για τον ευρωπαϊκό «τρόπο ζωής».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης