Πολιτική

Εκατοντάδες Έλληνες κοιμούνται σε παγκάκια αλλά το κράτος τοποθετεί τους πρόσφυγες σε ξενοδοχεία

Το κράτος ζητά να δεσμεύσει την εκκλησιαστική περιουσία γιατί δεν έχει χρήματα. Ωστόσο βρίσκει τρόπο να τοποθετεί τους μετανάστες σε ξενοδοχεία την ίδια στιγμή που χιλιάδες Έλληνες τρώνε από τα σκουπίδια και κοιμούνται σε παγκάκια.

Μεγάλη επιχείρηση μεταφοράς αιτούντων άσυλο από τα νησιά στην ενδοχώρα πραγματοποιεί το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής την τελευταία εβδομάδα. Η προσπάθεια είναι να μειωθεί ο πληθυσμός όσων βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα νησιά, καθώς τις επόμενες ημέρες αναμένεται να πέσει η θερμοκρασία. Πάντως, την ίδια στιγμή συνεχίζονται και οι αφίξεις από την Τουρκία. Στο ίδιο χρονικό διάστημα τουλάχιστον 250 άτομα πέρασαν από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά.

Συνολικά, από το προηγούμενο Σάββατο έως και σήμερα το πρωί έχουν αναχωρήσει πάνω από 600 αιτούντες άσυλο κυρίως από τη Σάμο αλλά και από Λέσβο, Χίο και Κω. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις αρχές του 2018 έως και προχθές πάνω από 16.500 αιτούντες άσυλο έχουν μεταφερθεί από τα hotspots των νησιών στην ενδοχώρα έχοντας κριθεί ευάλωτοι (ανάπηροι, μονογονεϊκές οικογένειες, άνθρωποι με ψυχικά προβλήματα, ασυνόδευτοι ανήλικοι κ.λπ.). Οσοι κρίνονται ευάλωτοι από τις αρμόδιες επιτροπές, εξαιρούνται της κοινής δήλωσης Ε.Ε. - Τουρκίας και άρα δεν μπορούν να επιστραφούν στην Τουρκία, οπότε και εφαρμόζεται άρση του γεωγραφικού περιορισμού στα νησιά.

Ολοι όσοι μεταφέρθηκαν στην ενδοχώρα αυτές τις ημέρες θα ξεχειμωνιάσουν σε 4 ξενοδοχεία στην Αττική: στον Μαραθώνα 275 άτομα, στον σταθμό Λαρίσης 112 άτομα, στους Αγίους Θεοδώρους 92 άτομα (ωστόσο στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο υπάρχει ακόμα διαθεσιμότητα) και στο Πόρτο Χέλι 380 άτομα.

Τους τελευταίους μήνες νέες δομές άνοιξαν σε όλη τη χώρα προκειμένου να φιλοξενηθούν οι χιλιάδες αιτούντες που μεταφέρονται από τα νησιά. Σε μπλοκ ενοικιαζόμενων δωματίων στη Βόλβη διαμένουν 887 άτομα, σε ξενοδοχεία στα Γρεβενά 740, σε Isobox στον Κατσικά 485 άτομα. Αρκετοί προστέθηκαν σε ήδη υπάρχουσες δομές όπως τα Διαβατά, τη Ριτσώνα, τις Θερμοπύλες, τη Μαλακάσα, την Ελευσίνα, τον Σκαραμαγκά και το Σχιστό.

Πάντως και οι μεταναστευτικές ροές από την πλευρά του Εβρου εξακολουθούν να είναι αυξημένες. Τον Οκτώβριο, 1.911 πρόσφυγες και μετανάστες συνελήφθησαν για παράνομη είσοδο στη χώρα, ενώ παράλληλα οι Αρχές συνέλαβαν και 76 διακινητές. Τον προηγούμενο μήνα είχαν συλληφθεί 1.695 άτομα και 66 διακινητές. Συνολικά, από τον Ιούλιο έως το τέλος Νοεμβρίου 6.577 άτομα είχαν συλληφθεί και είχαν καταγραφεί για παράνομη είσοδο στη χώρα από τα αστυνομικά τμήματα στη Βόρεια Ελλάδα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...