Ρωσία

Στο πλευρό των Ελλήνων η Μόσχα - Οι Ρώσοι τουρίστες «ψηφίζουν» Ελλάδα - Συνεχίζονται οι Κυβερνητικές επιθέσεις: «Θα απαντάμε όταν θίγονται ζητήματα εθνικής κυριαρχίας»

Οι ελληνορωσικές σχέσεις βρίσκονται στο "κόκκινο" μετά τις απελάσεις Ρώσων διπλωματών, αλλά οι Ρώσοι τουρίστες έχουν υψηλά την Ελλάδα στις προτιμήσεις για τις διακοπές τους.

Την ίδια στιγμή, η Αθήνα κάνει ότι μπορεί για να εξοργίσει την Μόσχα με τις κινήσεις της.

Σύμφωνα με έρευνα του ρωσικού πρακτορείου Ria Novosti, οι πιο δημοφιλείς προορισμοί των Ρώσων για τις καλοκαιρινές τους διακοπές είναι η ίδια η Ρωσία, η Ελλάδα και η Τουρκία, ενώ στην τέταρτη θέση ακολουθεί η Κύπρος, η οποία αναβαθμίσθηκε σημαντικά καθώς πέρυσι βρίσκονταν στην έκτη θέση των προτιμήσεών τους.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι Ρώσοι τουρίστες επιλέγουν πιο συχνά χώρες, όπως η Τουρκία ( οι αγορές ταξιδίων εφέτος αυξήθηκαν κατά 42%), η Κύπρος, η Αμπχαζία και η Κίνα. Γενικά αυξήθηκε η ζήτηση για χώρες, στις οποίες δεν χρειάζεται να πάρει κανείς βίζα.

Η έρευνα διαπίστωσε μεταξύ των άλλων ότι σε όλους τους προορισμούς οι τιμές αυξήθηκαν σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Για παράδειγμα οι τιμές για την Αρμενία αυξήθηκαν κατά 62%. Κατά 53% αυξήθηκαν οι τιμές των ταξιδιών στα ΗΑΕ και κατά 46% στην Τσεχία. Οι τιμές των ταξιδιών εντός της Ρωσίας αυξήθηκαν κατά 19%.

Εξαίρεση αποτελούν η Κύπρος, όπου οι τιμές μειώθηκαν (-1%), η Τουρκία (-2%), η Ελλάδα(-4%), η Βουλγαρία(-8%) και η Κίνα (-25%).

Επίσης, σύμφωνα με την έρευνα, το 30% των τουριστών επιλέγουν πακέτα all inclusive. Τα πλέον δημοφιλή ξενοδοχεία που επιλέγουν οι Ρώσοι τουρίστες είναι τα ξενοδοχεία τριών αστέρων (τα επιλέγουν το 39% των τουριστών).

Ο θρησκευτικός τουρισμός και το προσκύνημα σε Ιερούς Τόπους μπορούν να καταστήσουν ακόμη πιο ελκυστική την Ελλάδα για τους Ρώσους τουρίστες και να αυξήσουν την έλευση των Ελλήνων στη Ρωσία.

Ο τουρισμός αυτού του τύπου δεν επηρεάζεται από την οικονομική κρίση, ούτε από την χρονική περίοδο.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς , έχουμε περίπου 300 χιλιάδες θρησκευτικούς τουρίστες, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο μιλάμε για 300 εκατομμύρια θρησκευτικούς τουρίστες με ένα κύκλο εργασιών που φτάνει τα 15 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις, στην Ελλάδα υπάρχουν τουλάχιστον 250-280 ιεροί τόποι προσκυνήματος που προκαλούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Οι Ρώσοι επισκέπτες δεν επιλέγουν την Ελλάδα μόνο για το “ελληνικό καλοκαίρι αλλά ταξιδεύουν και την άνοιξη, το φθινόπωρο και ακόμη και το χειμώνα, και δεν έχουν πρόβλημα να μείνουν σε μικρά τουριστικά συγκροτήματα, κοντά σε θρησκευτικούς προορισμούς.

Όπως και να το κάνουμε η «βαριά» βιομηχανία της χώρας μας είναι ο τουρισμός και αυτήν ειδικά την περίοδο πρέπει να τον εκμεταλλευτούμε όσο γίνεται περισσότερο για το καλό της χώρας και των Ελλήνων πολιτών.

Τι συζήτησαν Κοτζιάς-Τσίπρας

Για όλα τα τρέχοντα θέματα, με έμφαση στις εξελίξεις με τη Ρωσία, συζήτησαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, σε συνάντησή τους το απόγευμα της Πέμπτης (19.07.2018).

Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, κατά τη συζήτηση υπογράμμισαν πως η Ελλάδα θα απαντά αποφασιστικά όποτε θίγεται ζήτημα εθνικής κυριαρχίας, τονίζοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση ακολουθεί και θα συνεχίσει να ακολουθεί την πάγια πολιτική της για προώθηση των σχέσεων με τη Ρωσία σε διμερές και πολυμερές επίπεδο.

Μετά την ακύρωση της επίσκεψης του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στην Αθήνα, ο Νίκος Κοτζιάς αποχώρησε εσπευσμένα από το υπουργείο Εξωτερικών, ενώ ήταν σε εξέλιξη ημερίδα σχετικά με τις νομικές πτυχές της συμφωνίας των Πρεσπών. Προορισμός του ήταν το Μέγαρο Μαξίμου, όπου συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό.

Η Μόσχα διέψευξε Κοτζιά

Συγκεκριμένα, μέσω tweet στον επίσημο λογαριασμό της, η πρεσβεία αναφέρει ότι η Αθήνα ήταν εκείνη που ζήτησε την επίσκεψη Λάβρόφ.

Στο tweet σημειώνεται χαρακτηριστικά: «Δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Ν. Κοτζιά, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον ομόλογό του της Ρωσικής Ομοσπονδίας, S. Lavrov (Μόσχα, 13.06.2018): «Επιβεβαιώσαμε την πρόσκληση στον ομόλογό μου να έρθει στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ