Πατριαρχεία

Διάλογοι-θρίλερ στο Φανάρι - Βαρθολομαίος: «Παραιτήσου» - Δημήτριος: «Οχι» - Ποιος αποκάλεσε «τουρκόσπορο» τον Πατριάρχη

Κρίση με απρόβλεπτες διαστάσεις, έχει ξεσπάσει μεταξύ του Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ. Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου.

Μία κρίση που εάν δεν τερματίσει, μόνη χαμένη θα βγει η ενότητα της εκκλησίας μας, καθώς ειδικά σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς που ζούμε, η Ορθοδοξία και οι πατέρες των μεγάλων εκκλησιών, οφείλουν να δίδουν το παράδειγμα προς το χριστιανικό κοινό.

Στην Ομογένεια επικρατεί αναταραχή εδώ και πολλούς μήνες μετά τις αποκαλύψεις ότι η Ιερά Αρχιεπισκοπή ταλανίζεται από οικονομικά προβλήματα, για τα οποία πολλοί κατηγορούν τον επικεφαλής της Ορθοδοξίας και γενικά τους κληρικούς του Φαναρίου. Σύμφωνα με ομογενειακή εφημερίδα, ο Πατριάρχης ζήτησε επίσημα την παραίτηση του στην Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αλλά ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής απάντησε αρνητικά.

Οι διάλογοι που ακολουθούν πραγματικά είναι θρίλερ, με την κατάσταση να μην δείχνει μέχρι στιγμής που γράφονται αυτές οι γραμμές να έχει εξομαλυνθεί.

Ο Πατριάρχης τον κάλεσε στο γραφείο του, όπου του επεσήμανε την εκρηκτική κατάσταση στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής και τα πράγματα στην ομογένεια που βρίσκονται εκτός ελέγχου. Υπογράμμισε στον Δημήτριο ότι απαιτείται αλλαγή σελίδας και κατέληξε ότι η παραίτησή του θα τον «διευκόλυνε». «Εχω ακόμα πολλά πράγματα να κάνω...», ήταν η απάντηση του Αμερικής, όπως αναφέρει σε άρθρο της η Αριστοτέλια Πελώνη για την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

«Τουρκόσπορος»...

Το καλύτερο διημείφθη στη συνέχεια. Απευθυνόμενος στους Συνοδικούς εντός της συνεδρίασης, ο Βαρθολομαίος είπε δημοσίως ότι έθεσε στον Δημήτριο θέμα παραίτησης κι ότι εκείνος αρνήθηκε. «Το ζήτημα είναι σοβαρό και σας θέτω ενώπιον των ευθυνών σας για να λάβουμε μία απόφαση όλοι μαζί», σημείωσε.

«Απορώ πώς επιβραβεύετε τις πράξεις ενός ανθρώπου που προσβάλλει το Πατριαρχείο και τον Πατριάρχη και με έχει αποκαλέσει δημοσίως τουρκόσπορο». Και συνέχισε: «Δεν προσβάλλετε μόνο εμένα και τον θεσμό της Εκκλησίας. Προσβάλλετε την τιμή και τη μνήμη του πατέρα μου και της μητέρας μου». Περιττό να προσθέσω ότι τέτοια λόγια δεν έχουν ξανακουστεί.

Ο Βαρθολομαίος αναφερόταν στον πάμπλουτο ομογενή Ευστάθιο Βαλιώτη, ιδιοκτήτη μεγάλης εταιρείας real estate στη Ν. Υόρκη και μεγαλομέτοχο της Alma Bank. Ο Δημήτριος αποφάσισε να τον αναγορεύσει επίτιμο διδάκτορα του Ελληνικού Κολεγίου του Τιμίου Σταυρού της Βοστώνης χωρίς καμία διαβούλευση με τον σύλλογο διδασκόντων.

Στην αναγόρευσή του, ο διδάκτορας είπε ότι η Εκκλησία της Αμερικής πρέπει να κηρύξει την αυτοκεφαλία της, διαφορετικά να μεταφερθεί το Πατριαρχείο στην Αμερική. Οπως είπε, «δεν μπορεί να διοικούμαστε από μια μικρή ομάδα ανθρώπων που βρίσκονται στην Τουρκία». Το συμβάν λειτούργησε σαν το τράβηγμα της περόνης στη χειροβομβίδα που βρισκόταν ήδη στο τραπέζι.

«Είναι δυνατόν να είπε αυτά τα πράγματα ενώπιόν σας;», ρώτησε ο Πατριάρχης, για να λάβει την απάντηση του Αμερικής ότι δεν τα άκουσε γιατί «τα μικρόφωνα δεν λειτουργούσαν»... Το μαρτύριο συνεχίστηκε και στην απογευματινή συνεδρίαση της Ι.Σ., καθώς ο Βαρθολομαίος ζήτησε να μάθει γιατί δεν έχει προχωρήσει το έργο της ανέγερσης του Ι. Ν. Αγίου Νικολάου, για το οποίο έχουν ήδη δαπανηθεί 34 εκατ. δολάρια.

Ο Δημήτριος είπε ότι φταίνε οι ομογενείς που δεν δίνουν χρήματα. Ο Πατριάρχης τότε του αντέτεινε: «Γιατί έχουν απολέσει την εμπιστοσύνη στην Αρχιεπισκοπή και στο πρόσωπό σας».

Κρίση και μεταξύ Φαναρίου-Αθήνας

Οπως ανέφερε χθες το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, ο κ. Ιερώνυμος δεν έδωσε το παρόν στην Ιερά Μονή Οσίου Δαβίδ Ευβοίας με αφορμή τους εορτασμούς για την αγιοκατάταξη του Οσίου Ιακώβου Τσαλίκη του νέου Ασκητού.

Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος και συλλειτουργησαν οι Μητροπολίτες Σύρου Δωρόθεος (αντιπρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Ελλαδικής Εκκλησίας), Χαλκίδος Χρυσόστομος, Ισπανίας και Πορτογαλίας Πολύκαρπος και Σηλυβρίας Μάξιμος.

H απουσία του Αρχιεπισκόπου είναι σαφές πλέον πως αποτελεί ξεκάθαρο μήνυμα για τις σχέσεις των δύο πλευρών. Σχέσεις των δύο πλευρών που είναι άκρως προβληματικές. 

Και πλέον δεν μιλάμε για θεωρητικά ζητήματα, διαφωνίες και άλλα τινά, αλλά για έμπρακτη αντιπαράθεση την οποία καλούνται να επιλύσουν τα ελληνικά δικαστήρια. Και η υπόθεση του κτήματος Προμπονά δεν είναι δικαστική διαμάχη του τύπου “ποια μου έριξε νερά στην μπουγάδα”, αλλά έχει να κάνει με ιδιοκτησία και τα συμπαρομαρτούντα αυτής… 

Βαρύ κι ασήκωτο το κλίμα στην συνάντηση Ιερώνυμου

Τα χαμόγελα έβγαιναν με το ζόρι όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες… Το κλίμα κάθε άλλο παρά εγκάρδιο… Η αμηχανία έκδηλη….

Το ραντεβού Ιερώνυμου-Βαρθολομαίου στην Αρχιεπισκοπή σήμερα το πρωί μόνο σε “πολύ καλό κλίμα” δεν ήταν όπως μας το πλασάρουν οι σφουγκοκωλάριοι των εκκλησιαστικών κύκλων.

Άλλωστε ακριβώς αυτή την μεταφορά με το γυαλί που δεν ξανακολλάει εύκολα είχε χρησιμοποιήσει και σε παλιότερη συνέντευξη του ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος.

Ο φωτογραφικός φακός του Χρήστου Μπόνη κατέγραψε τις συγκρατημένες αντιδράσεις και τα σοβαρά πρόσωπα που μόνο σε θερμή συνάντηση δεν παραπέμπουν.

Συναντήσεις Βαρθολομαίου με την πολιτική ηγεσία της χώρας

Ο Πατριάρχης την ίδια στιγμή, συναντήθηκε σήμερα με τον Α. Τσίπρα και τον ΠτΔ. Προς το παρόν δεν έχει βγει στο φως τη δημοσιότητας εάν στο μενού των συζητήσεων υπήρξε και η κόντρα Πατριαρχείου με την Αθήνα και Βαρθολομαίο με τον Δημήτριο, όμως σίγουρα, λόγω της ήδη τεταμένης καταστάσεως, κάτι τέτοιο μπορεί να έπεσε στο τραπέζι. 

https://www.youtube.com/watch?v=HwYicRfumq8

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ