Πατριαρχεία

Βαρύ κι ασήκωτο το κλίμα στην συνάντηση Ιερώνυμου-Βαρθολομαίου: «Παγόβουνο» στις σχέσεις Αθήνας-Φαναρίου (ΦΩΤΟ)

Τα χαμόγελα έβγαιναν με το ζόρι όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες... Το κλίμα κάθε άλλο παρά εγκάρδιο... Η αμηχανία έκδηλη....

Το ραντεβού Ιερώνυμου-Βαρθολομαίου στην Αρχιεπισκοπή σήμερα το πρωί μόνο σε “πολύ καλό κλίμα” δεν ήταν όπως μας το πλασάρουν οι σφουγκοκωλάριοι των εκκλησιαστικών κύκλων.

Το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ το έγραψε και χθες πως το γυαλί που ράγισε δεν ξανακολλάει.

Άλλωστε ακριβώς αυτή την μεταφορά με το γυαλί που δεν ξανακολλάει εύκολα είχε χρησιμοποιήσει και σε παλιότερη συνέντευξη του ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος.

Ο φωτογραφικός φακός του Χρήστου Μπόνη κατέγραψε τις συγκρατημένες αντιδράσεις και τα σοβαρά πρόσωπα που μόνο σε θερμή συνάντηση δεν παραπέμπουν.

Η υπόθεση του κτήματος Προμπονά μπορεί να μοιάζει σταγόνα στον ωκεανό , αλλά αποτέλεσε αφορμή να βγουν καλά κρυμμένα κάτω από το χάλι απωθημένα!

Όσο και αν η ΔΙΣ έστειλε μήνυμα για ειρηνική επίλυση του θέματος, μόνο αυτό δεν εννοούσε. Το ύφος του κειμένου της ανακοίνωσης είναι αρκούντως πιο επιθετικό όταν μιλάει για δικαστήρια και αφήνει να εννοηθεί πως ο Αρχιεπίσκοπος παίρνει το θέμα πάνω του.

Και μετά ήρθαν τα χειρότερα.

Το Φανάρι σήκωσε το γάντι και δια τρίτου (του θεολόγου Αρ. Πανώτη) άρχισε να μιλάει για το καθεστώς των “Νέων Χωρών” σε σημείο που ο Άρχων του Οικ. Πατριαρχείου Αριστείδης Πανώτης αποκάλεσε τον Αρχιεπίσκοπο “Εξαρχο” του οικουμενικού θρόνου!

Και μέσα σε όλα και το ουκρανικό ζήτημα. Η αντιπροσωπεία του Φαναρίου που επισκέψθηκε πρόσφατα τον Αρχιεπίσκοπο για το γνωστό ζήτημα της αυτοκεφαλίας δεν έλαβε την στήριξη που επιδίωκε.

Το παγόβουνο στις σχέσεις Αθήνας-Φαναρίου είναι καλά ριζωμένο δυστυχώς. Δεν πιστεύουμε πως θα δούμε φαινόμενα σκληρής ανοιχτής κόντρας όπως στο παρελθόν με τον μακαριστό Χριστόδουλο αλλά η αρνητικότητα είναι έκδηλη.

Και η σημερινή ανταλλαγή δώρων στάχτη στα μάτια του κόσμου.... Άλλωστε δεν χρειαζόταν καν να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση. Η απουσία του Αρχιεπισκόπου από τις εκδηλώσεις στην Έυβοια για τους εορτασμούς για τον Άγιο Γέροντα Ιάκωβο Τσαλίκη έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα.

Το τι μέλλει γενέσθει θα το δούμε το προσεχές διάστημα με το καλοκαίρι πάντως να αναμένεται ιδιαίτερα θερμό.

Πάντως πριν από λίγη ώρα βγήκε και το επίσημο ανακοινωθέν της συνάντησης όπου αναφέρεται πως κατά την συνάντηση συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν την σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων, το αίτημα της Εκκλησίας της Ουκρανίας για αυτοκεφαλία, καθώς επίσης, και την υπόθεση Προμπονά, ενώ αναφέρθηκαν και στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Αδριανούπολη.

Φωτογραφίες Χρήστος ΜΠόνης-eurokinissi

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ