Κόσμος

Ξηλώνεται το «πουλόβερ» του Ερντογάν - Θα ακυρωθούν οι εκλογές στην Τουρκία; - Χαμηλή «πτήση» του «Σουλτάνου» στις δημοσκοπήσεις

Δύσκολα τα πράγματα για τον Σουλτάνο πλέον. Χαμηλό ποσοσοστό νίκης δίνει στον Ταγίπ Ερντογάν δημοσκόπηση της εταιρείας Piar, που δημοσιεύει η εφημερίδα “Τζουμχουριέτ”.

Τα δημοσκοπικά αποτελέσματα, αν οι εκλογές γίνονταν την επόμενη Κυριακή:

Συμμαχία Ερντογάν - Μπαχτσελί: 32.3%

Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα: 17.1%

HDP – Φιλοκουρδικό Κόμμα: 8.8%

Καλό Κόμμα: %12.8

Κόμμα Ευημερίας: 1.8%

Αναποφάσιστοι: 11%

Δεν ψηφίζω: 16% 

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το ποσοστό μιας ευρύτερης συμμαχίας της αντιπολίτευσης με έναν κοινό υποψήφιο. Το 53% των πολιτών θα ψήφιζε τον κοινό υποψήφιο των κομμάτων της αντιπολίτευσης και θα έβγαινε αυτοδύναμος, ενώ η συμμαχία Ερντογάν-Μπαχτσελί θα έπαιρνε το 46%.

H “Τζουμχουριέτ”, πάντως, επικαλούμενη αναλυτές, κάνει λόγο για plan Β του Ερντογάν, αν δει ότι “καταποντίζεται” στις δημοσκοπήσεις, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1, Μαρία Ζαχαράκη .

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP, Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, έχει απευθυνθεί στο Συνταγματικό Δικαστήριο για την ακύρωση των εκλογών της 24ης Ιουνίου. Το αίτημα θα εξεταστεί, αύριο, Τετάρτη αλλά η απόφαση δεν θα βγει αμέσως.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, αν ο Ερντογάν δει, στο μεσοδιάστημα, ότι οι δημοσκοπήσεις δεν του δίνουν αυτοδυναμία, ενδέχεται να «χρησιμοποιήσει» το δικαστήριο, ώστε να βγάλει απόφαση ακύρωσης των εκλογών.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το ποσοστό μιας ευρύτερης συμμαχίας της αντιπολίτευσης με έναν κοινό υποψήφιο.

Το 53% των πολιτών θα ψήφιζε τον κοινό υποψήφιο των κομμάτων της αντιπολίτευσης και θα έβγαινε αυτοδύναμος, ενώ η συμμαχία Ερντογάν-Μπαχτσελί θα έπαιρνε το 46%.

Την ίδια στιγμή, Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση σφάζονται

Μύδρους κατά του Ντεβλέτ Κιλιντζάρογλου εξαπέλυσε ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Μπεκίρ Μποζντάγ. Με διαδοχικές αναρτήσεις του στο Twitter και χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα, εναντίον του προεκλογικού αντιπάλου του AKP, για το γεγονός ότι το κόμμα των γκρίζων λύκων ακόμη δεν χρίσει τον υποψήφιο για τις κάλπες της 24ης Ιουνίου.

Ο Μπεκίρ Μποζντάγ υποστήριξε ότι ο νυν "συνεταίρος" του κυβερνώντος κόμματος είναι "τόσος πολιτικός όσο και πολιτικός φυγάς" για το γεγονός ότι δεν έχει ανακοινώσει ακόμη τον υποψήφιο των προεδρικών εκλογών."Αυτή η αξιοθρήνητη κατάσταση της διοίκησης του CHP είναι μια πλήρης ανικανότητα" είπε ο Τούρκος Αντιπρόεδρος και πρόσθεσε:·"Είναι εντελώς αποτυχημένος"

Οι προσεχείς διπλές προεδρικές και βουλευτικές εκλογές είναι κρίσιμες για την Τουρκία καθώς θα σηματοδοτήσουν την έναρξη της ισχύος των περισσότερων μέτρων που ενισχύουν τις εξουσίες του προέδρου της χώρας, τα οποία εγκρίθηκαν με το δημοψήφισμα για την τροποποίηση του συντάγματος, τον Απρίλιο του 2017.

Ο Ερντογάν είναι βαθύτατα στριμωγμένος, τόσο γεωπολιτικά, όσο κυρίως και οικονομικά. Αυτό τι σημαίνει; Οτι θα οξύνει την ένταση στο Αιγαίο, καθώς θα θελήσει να χαϊδέψει τα αυτιά των ψηφοφόρων του. Αυτό μεταφράζεται ως εξής. Ενταση σε Αιγαίο, Θράκη και Κύπρο.

Έπειτα από μια περίοδο έντασης και κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητάς σε πολλαπλά μέτωπα σε Δύση και Ανατολή τα οποία κατάφερε να ανοίξει μέσα σε λίγους μόλις μήνες ο Ερντογάν, τώρα αρχίζει να εισπράττει τα αποτελέσματα των επιθετικών του ενεργειών.

Η προσέγγιση του Ερντογάν προς τη Ρωσία του Πούτιν και η κλιμακούμενη απομάκρυνση από το πλαίσιο των κοινών στόχων με τη Δύση και το ΝΑΤΟ, οι συνεχείς προκλήσεις στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο κατά της Ελλάδας, της Κύπρου αλλά και άλλων κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η Ιταλία και η Γαλλία, η εισβολή στη Συρία, η πολιτική κόντρα με το Κόσοβο, αλλά και το καθεστώς προεδρικής δικτατορίας που έχει επιβάλλει στη γείτονα χώρα ο Ερντογάν, έχουν προκαλέσει τριγμούς στον «θρόνο» του «Σουτάνου».

Όπως είναι φυσικό, λόγω του εύθραυστου πολιτικού σκηνικού που διαμορφώνεται στην Τουρκία δημιουργούνται φόβοι ότι οι εξελίξεις θα επηρεάσουν σημαντικά τη χώρα μας, καθώς ενδέχεται να ενταθεί η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο αλλά και στο φλέγον ζήτημα της απελευθέρωσης των Ελλήνων στρατιωτικών με στόχο την απήχηση στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Οι όλο και συχνότεροι λεονταρισμοί της γειτονικής χώρας είναι αποτέλεσμα αυξανόμενης νευρικότητας και αποτελούν σημάδια μάλλον ανασφάλειας παρά αυτοπεποίθησης και ισχύος.

Σε συνδυασμό με τα υψηλού ρίσκου παίγνια εξωτερικής πολιτικής που παίζει ο κ. Ερντογάν σε άλλα μέτωπα και την ανάγκη του να αναζητήσει πολιτικά ερείσματα στο εθνικιστικό άκρο του πολιτικού εκκρεμούς στο εσωτερικό της χώρας του, οι τουρκικές κινήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο εγκυμονούν καθόλου αμελητέους κινδύνους κλιμάκωσης λόγω σφάλματος ή ατυχήματος.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...