Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

ΗΠΑ και Ευρώπη: Ψηφιακοί σύμμαχοι ή αντίπαλοι;

Καθώς η παγκόσμια οικονομία στρέφεται προς την ψηφιακή καινοτομία και την υπεροχή της Τεχνητής Νοημοσύνης, οι εντάσεις αυξάνονται όχι μόνο μεταξύ αντιπάλων όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα, αλλά και μεταξύ παραδοσιακών συμμάχων. Σε μια συζήτηση σε πάνελ που διοργάνωσε το The National Interest στις 8 Μαΐου, ειδικοί εξέτασαν τόσο τις αυξανόμενες τριβές όσο και την πιθανή συνεργασία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την πολιτική για την τεχνολογία.

Στο πάνελ συμμετείχαν η Γιαελ Οσσόφσκι του Κέντρου Επιλογής Καταναλωτών και ο Πολ Στεντλερ του Ινστιτούτου Lexington. Με συντονιστή τον Πολ Σαντερς , πρόεδρο του Κέντρου για το Εθνικό Συμφέρον, η συζήτηση παρείχε μια ειλικρινή εικόνα ενός κατακερματισμένου αλλά αλληλεξαρτώμενου διατλαντικού τεχνολογικού τοπίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Οσσόφσκι ξεκίνησε τη συζήτηση με μια άμεση αξιολόγηση της ψηφιακής τριβής μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ. Ενώ η Ευρώπη προωθεί σαρωτικούς τεχνολογικούς κανονισμούς, όπως ο Νόμος περί Ψηφιακών Υπηρεσιών και ο Νόμος περί Ψηφιακών Αγορών, αμερικανικές εταιρείες όπως η Google, η Apple και η Meta πλήττονται από αυξανόμενο κόστος συμμόρφωσης και κανονιστικές κυρώσεις. «Έχουμε πλέον επιβάλει πρόστιμα κατά των περισσότερων μεγάλων αμερικανικών τεχνολογικών εταιρειών», εξήγησε η Οσσόφσκι. «Ταυτόχρονα, ο Τραμπ χρησιμοποιεί το μόχλευμα των εμπορικών σχέσεων για να προστατεύσει τις αμερικανικές εταιρείες».

Ο Στέντλερ, εν τω μεταξύ, τόνισε τα γεωπολιτικά διακυβεύματα, συνδέοντας την ψηφιακή πολιτική άμεσα με τον ευρύτερο ανταγωνισμό των μεγάλων δυνάμεων με την Κίνα. «Όποιος κυριαρχεί στην Τεχνητή Νοημοσύνη θα είναι ο παγκόσμιος ηγέτης για τον επόμενο αιώνα», προειδοποίησε. «Αυτό αφορά το ποιος θα έχει την ισχυρότερη στρατιωτική δύναμη. Αφορά το ποιος θα έχει τα συστήματα και τις πλατφόρμες που θα οδηγήσουν την οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία». Οι συνεργασίες θα παραμείνουν απαραίτητες για τις ΗΠΑ σε αυτόν τον ανταγωνισμό εξοπλισμών του 21ου αιώνα. Και ένας βασικός εταίρος ξεχωρίζει: το Ηνωμένο Βασίλειο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Βρετανία, σημείωσε ο Στέντλερ, έχει αναδειχθεί σε έναν ισχυρό διατλαντικό τεχνολογικό σύμμαχο, με έναν ισχυρό τομέα Τεχνητής Νοημοσύνης και πολιτική ηγεσία που έχει δεσμευτεί να ενισχύσει τις επενδύσεις στην τεχνολογία. Ένα πρόσφατα ανακοινωθέν πλαίσιο για το εμπόριο τεχνολογίας μεταξύ ΗΠΑ και Ηνωμένου Βασιλείου μπορεί να σηματοδοτήσει ένα σημείο καμπής και να βοηθήσει στη δημιουργία «προγεφυρώματος στην Ευρώπη για την τεχνολογική επέκταση».

Αλλά η συνεργασία δεν είναι απλή. Το πάνελ αναφέρθηκε στους βρετανικούς ψηφιακούς φόρους και στον Νόμο περί Ασφάλειας στο Διαδίκτυο, τον οποίο ορισμένοι επικριτές υποστηρίζουν ότι αντικατοπτρίζει την υπέρβαση σε επίπεδο ΕΕ. Παρ 'όλα αυτά, και οι δύο ομιλητές παρέμειναν συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι η κανονιστική ευθυγράμμιση, ή τουλάχιστον η συνύπαρξη, ήταν εφικτή, ιδίως δεδομένων των κοινών δημοκρατικών αξιών και οικονομικών συμφερόντων.

Σε μια εποχή ψηφιακού αυταρχισμού και κυβερνοαπειλών, οι ειδικοί συμφωνούν ότι η ισχυρότερη τεχνολογική ευθυγράμμιση ΗΠΑ-Ηνωμένου Βασιλείου-ΕΕ θα ενισχύσει τόσο τις αγορές όσο και την εθνική ασφάλεια.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Καταπέλτης ο Στρατηγός Χουδελούδης! “Ο πόλεμος είναι πολύ κοντά”-“Η τουρκική απειλή αυξάνεται και έκλεισε Σχηματισμός στην πρώτη γραμμή (7η Ταξιαρχία), ενώ άνοιξε στην Κεντρική Μακεδονία”

“Ο πόλεμος είναι πολύ κοντά, έξω από την πόρτα μας και μπορεί να ξεκινήσει ανά πάσα στιγμή. Θα πρέπει να είμαστε...