Πολεμικό Ναυτικό

Συναγερμός 62 ημερών: Πληροφορίες για έκτακτο ΚΥΣΕΑ αύριο - «Φινλανδοποίηση» ή εξοπλισμοί το δίλημμα

Σε «κόκκινο» συναγερµό θα βρίσκεται πλέον η χώρα -τουλάχιστον µέχρι το τέλος του Ιουνίου µετά την απόφαση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να προκηρύξει εκλογές-εξπρές στις 24 Ιουνίου.

Η ανάλυση που προκρίνει η Αθήνα γι’ αυτό το γεγονός έχει δύο σκέλη με το δεύτερο να επικρατεί…

Οι πιο αισιόδοξοι θεωρούν ότι η εξέλιξη αυτή είναι καλή για την Ελλάδα, καθώς µια παρατεταµένη προεκλογική περίοδος θα έφερνε και µια παρατεταµένη ένταση στο Αιγαίο, δεδοµένου ότι ο Ταγίπ Ερντογάν επενδύει σε αυτό το σενάριο.

Από την άλλη, στελέχη της κυβέρνησης εκτιµούν ότι η τουρκική προκλητικότητα θα εκτιναχθεί στα ύψη, µε τις πιθανότητες ενός ατυχήµατος να πολλαπλασιάζονται, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος θα θέσει στην κορυφή της προεκλογικής του εκστρατείας την αµφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης, κι αυτή τη φορά όχι µόνο σε φραστικό επίπεδο -«τα σύνορα της καρδιάς µας»-, αλλά εµπράκτως.

Το γεγονός ακόµα ότι ο «σουλτάνος» µετεκλογικά θα συνεργαστεί µε το κόµµα των Γκρίζων Λύκων και τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί ενισχύει αυτές τις ανησυχίες.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το "vertigo" που εμφανίζει η Κυβέρνηση σε σχέση με τα εξοπλιστικά. 

Η πραγματικότητα δείχνει πως η τουρκική απειλή είναι ακόμη πιο σοβαρή και άμεση απ΄όσο φαντάζονταν κάποιοι στην Κυβέρνηση. Αυτό που στην ουσία "περιέγραψε" ο Ρ.Τ.Ερντογάν στην συνέντευξη του το σαββατοκύριακο που μας πέρασε συνοψίζεται σε μια φράση:

«Φινδανδοποίηση» με αντάλλαγμα την ειρήνη ή πόλεμος και παίρνω αυτά που θέλω. 

Αν θες ειρήνη αλλά όχι «Φινλανδοποίηση» χρειάζεσαι εξοπλισμούς. Η Κυβέρνηση και το ΚΥΣΕΑ έδειξαν προχτές πως βρίσκονται σε πανικό και αυτό "εκπέμπεται". Δεν ξέρουν αν χρειάζονται απλά ανταλλακτικά διότι η σύγκρουση θα είναι πολύ κοντά, αναβάθμιση ή νέα οπλικά συστήματα που μπορεί να έρθουν άμεσα στη χώρα.

Είπε επί λέξη ο Ρ.Τ.Ερντογάν:

1. «Αυτοί οι τρεις που ύψωσαν τη σημαία, δεν ήξεραν ότι θα υπάρξει αντίδραση; Άμεσα οι βατραχάνθρωποί μας πήγαν εκεί, κατέβασαν τις σημαίες τους και έκαναν τις βραχονησίδες δικές τους».

2. «Να καθίσουμε στο τραπέζι και να τα αφήσουμε πίσω. Πρόκειται για τη θάλασσα και τον αέρα (...). Να διέρχονται ελεύθερα τα πλοία, τα αεροσκάφη να πετούν ανενόχλητα (σ.σ. στο Αιγαίο). Γιατί να κηλιδώνουμε την ειρήνη;».

Συνεπώς, ή εξοπλιζόμαστε ή δεχόμαστε την «Φινλανδοποίηση» και την μετατροπή μας σε χώρα με περιορισμένα κυριαρχικά δικαιώματα σε τμήματα της επικράτειας της.

Και τις τουρκικές προθέσεις τις γνωστοποιεί κάθε τρεις και λίγο. Λίγα 24ωρα μετά τη δήλωσή του για ειρήνη στο Αιγαίο, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε σήμερα σε Αιγαίο και Θράκη, τονίζοντας πως θα εφαρμόσει τις πολιτικές που εξυπηρετούν τα συμφέροντα της Τουρκίας.

Όπως μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, ο Ερνοτγάν δήλωσε πως «από την Κύπρο μέχρι το Αιγαίο και από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι τη Θράκη και παντού θα φέρουμε εις πέρας πολιτικές που θα εξυπηρετούν τα συμφέροντα της χώρας μας και του λαού μας».

Στο πλαίσιο των προκλήσεων εντάσσεται και η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών µε την οποία υποστηρίζει, µεταξύ άλλων, ότι τα Ιµια, τα χωρικά τους ύδατα και ο εναέριος χώρος πάνω από αυτά βρίσκονται στην τουρκική επικράτεια.

Το καμπανάκι χτυπάει συνέχεια...

 F-16-FREMM

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε από την Γαλλίδα υπουργό Αμυνας η οποία δήλωσε άγνοια για την παραχώρηση δύο φρεγατών, την συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ όπου δεν συζητήθηκε το θέμα με τις φρεγάτες, την σιωπή – μέχρι σήμερα – του υπουργού Αμυνας Πάνου Καμμένου και την δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημ. Τζανακόπουλου, ο οποίος μίλησε αορίστως για την ύπαρξη μιας σειράς «από διερευνήσεις για διάφορα πρότζεκτ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας», ο αναπληρωτής υπ. Αμυνας επανήλθε.

Πηγές από τον αναπληρωτή υπουργό Αμυνας Φώτη Κουβέλη ανέφεραν: «Η διαδικασία προχωρά κανονικά. Σύντομα θα καταλήξουμε σε συμφωνία και δύο φρεγάτες θα έρθουν στην Ελλάδα».

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζεται και νέο ΚΥΣΕΑ για αύριο Τετάρτη. Η ώρα της κρίσεως για την αναβάθμιση των μαχητικών F-16 της ΠΑ σε Viper, έφτασε.

Ο Ερντογάν ετοιμάζει προεκλογική συγκέντρωση σε ευρωπαϊκή πόλη - Τι θα γίνει αν θελήσει να πάει στην Θράκη;

Παρά το γεγονός ότι κυβερνήσεις ορισμένων δυτικών χωρών έχουν διαμηνύσει ότι θα απαγορεύσουν σε Τούρκους υποψηφίους να πραγματοποιήσουν προεκλογική εκστρατεία στο έδαφός τους, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι αναμένει να διεξαγάγει προεκλογική συγκέντρωση σε μια ευρωπαϊκή πόλη τον επόμενο μήνα ενόψει των τουρκικών προεδρικών και βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου.

«Θεού θέλοντος, τον Μάιο, θα διεξαγάγουμε την πρώτη μας συγκέντρωση σε μια κλειστή αθλητική εγκατάσταση στην Ευρώπη, σε μια ευρωπαϊκή χώρα. Όλες οι προετοιμασίες έχουν ολοκληρωθεί», τόνισε ο Ερντογάν σε ομιλία του σε μέλη του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), χωρίς να διευκρινίσει ποια είναι αυτή η ευρωπαϊκή χώρα.

Πέρυσι, ενόψει του δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση στην Τουρκία, η Αυστρία, η Ολλανδία και η Γερμανία είχαν απαγορεύσει πολλές συγκεντρώσεις Τούρκων πολιτικών. Ο Ερντογάν τότε είχε παραλληλίσει τη γερμανική κυβέρνηση με το ναζιστικό καθεστώς, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Μετά την αναγγελία των εκλογών την περασμένη εβδομάδα, ο αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε ότι θα απαγορευτεί στον τούρκο πρόεδρο να «επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί» τις τουρκικές κοινότητες στην Ευρώπη.

Χθες υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της G7 στο Τορόντο, τόνισε ότι δεν θα επιτραπούν συγκεντρώσεις Τούρκων υποψηφίων στη Γερμανία, καθώς η γερμανική νομοθεσία απαγορεύει τις προεκλογικές εκδηλώσεις ξένων υποψηφίων έως και τρεις μήνες πριν από τις εκλογές.

Δυστυχώς για εμάς, ο Ρ.Τ.Ερντογάν έχει συνταχθεί με το εθνικιστικό στοιχείο, με το βλέμμα στις πρόωρες διπλές κάλπες. Μάλιστα, η διάσπαση του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης του Μπαχτσελί έχει φέρει στο προσκήνιο μία ακόμη εξτρεμιστική προσωπικότητα, αυτή της Ακσενέρ.

Oπότε το μέλλον για εμάς γράφει μόνο μια λέξη, "εξοπλισμοί" αλλιώς φινλανδοποίηση.

Δείτε Βίντεο με τις εξελίξεις

https://www.youtube.com/watch?v=LWyuzr2iXsM

https://www.youtube.com/watch?v=UE800Zy961s

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ