Ένοπλες Συρράξεις

Τα γυρίζουν οι ΗΠΑ για την Τουρκία - Θέλουν συνεργασία κατά των Κούρδων - Στόχος ο εκτοπισμός της Ρωσίας από τη Συρία αλλά...

Τα γυρίζουν τώρα οι ΗΠΑ όσον αφορά στη στάση της Τουρκίας στη Συρία και θέλουν να συνεργαστούν με τον Ταγίπ Ερντογάν κατά των Κούρδων. Πρόκειται για μία στάση η οποία εκφράστηκε από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τράμπ, τη στιγμή πάντως που το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μιλούσε για κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας αν πάρει τους S-400 από τη Ρωσία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θέλει «να ενισχύσει τη συνεργασία του με την Τουρκία» στο θέμα της Συρίας, όπου οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις επιχειρούν εναντίον των Κούρδων ανταρτών, των συμμάχων της Ουάσινγκτον, ανέφερε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε για αυτήν την πρόθεσή του στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν.

Η Άγκυρα έχει εξαπολύσει επίθεση εναντίον της συριακής κουρδικής οργάνωσης Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) την οποία χαρακτηρίζει «τρομοκρατική». Παρά τις επικρίσεις της Ουάσινγκτον, οι τουρκικές δυνάμεις κατέλαβαν την περασμένη εβδομάδα τον κουρδικό θύλακα του Αφρίν και στοχεύουν πλέον να προωθηθούν στη Μανμπίτζ, άλλον έναν κουρδικό θύλακα όπου σταθμεύουν πολλοί Αμερικανοί στρατιωτικοί.

Η τύχη της Μανμπίτζ συζητιέται παρασκηνιακά μεταξύ Αμερικανών και Τούρκων διπλωματών μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Άγκυρα ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον, η οποία δεν κατέληξε σε κάποια λύση στην κρίση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Άσχετα πάντως με το πώς διαχειρίστηκαν τα πράγματα οι Κούρδοι, η Ρωσία ήταν αυτή που έδωσε την άδεια στην Τουρκία να εισβάλει πρώτα στην Αλ Μπαμπ, τον Αύγουστο του 2016, μετά, τον Ιανουάριο του 2018, στο Αφρίν και σήμερα στην επαρχία Σέχμπα, που έχει πρωτεύουσα το Τελ Ριφάτ.

Δηλαδή, η Ρωσία, για να εκδικηθεί τους Αμερικανούς και τους Κούρδους, παραδίδει σημαντικό μέρος της επικράτειας της Συρίας στους Τούρκους, οι οποίοι, με τη στήριξη της Μόσχας, πραγματοποιούν γενοκτονία εναντίον των Κούρδων, οι οποίοι συνεργάζονται με εγκληματίες τζιχαντιστές τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους και της Αλ Κάιντα.

Τώρα φαίνεται πώς οι ΗΠΑ κοιτάζουν να σπάσουν αυτόν τον δεσμό μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας και μάλλον θα την πληρώσουν πάλι οι Κούρδοι. Η στάση των Αμερικανών στην προέλαση που θέλει ο Ερντογάν προς τις περιοχές που κατέχουν από κοινού με τους Κούρδους, αρχής γενομένης από την Μένπετζ θα δείξει που πηγαίνει το πράγμα. Θα ταπεινωθούν υποχωρώντας ή θα συγκρουστούν με τους Τούρκους.

Αν υποχωρήσουν και συνεργαστούν οι ΗΠΑ με τους Τούρκους, μένει να δούμε πώς θα αντιδράσει η Ρωσία. Αν συγκρουστεί η Τουρκία με τις ΗΠΑ, μένει να δούμε τι κατάληξη θα έχει αυτή η σύγκρουση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ