Κόσμος

Αιγαίο θα «βλέπουν» δύο από τις τέσσερις συστοιχίες των S-400 που θα πάρουν οι Τούρκοι - Δείτε που θα τοποθετηθούν

Είναι οριστικό πλέον. Η Τουρκία αγόρασε από την Ρωσία και θα αρχίσει να παραλαμβάνει από το 2020 τέσσερα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας S-400, αξίας 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων και το 55% του ποσού της σύμβασης θα καλυφθεί από ρωσικά δάνεια. Αυτό δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ρωσικής εταιρείας Ροστέκ Σεργκέι Τσέμεζοφ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Κομερσάντ και η οποία δημοσιεύεται σήμερα.

Το σημαντικότερο ωστόσο είναι πώς έχει αποφασιστεί και που θα τοποθετηθούν αυτά τα συστήματα και όπως λένε έγκυρες πληροφορίες τα δύο εξ αυτών θα «βλέπουν» Αιγαίο, κάτι που συνιστά μεγάλο κίνδυνο για την Ελλάδα και την Αεροπορία της χώρας μας. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως το ένα σύστημα S-400 θα τοποθετηθεί κοντά στα Στενά του Βοσπόρου, το άλλο στη Μαρμαρίδα και τα άλλα δύο στα σύνορα με τη Συρία, αν και το ένα ακούγεται πως θα σταλεί στην Συρία.

Φαίνεται δηλαδή πώς Ρώσοι και Τούρκοι δίνουν πολύ μεγάλη σημασία πλέον στον έλεγχο των Στενών και βεβαίως στην περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Έτσι εξηγείται και η βάση των Αμερικανών στην Αλεξανδρούπολη, όπως και οι συνεχείς ασκήσεις που κάνουν οι ΗΠΑ με τις Βαλκανικές χώρες επιρροής τους στη Μαύρη Θάλασσα και όχι μόνο.

Για να επανέλθουμε ωστόσο τα όσα λέει στη συνέντευξη του ο Σεργκέι Τσέμεζοφ και ερωτηθείς σχετικά με το αν η Τουρκία αγόρασε  τέσσερα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας S-400, είπε, «ναι, (αγόρασαν τα τέσσερα συστήματα) αξίας 2,5 δισεκ. δολαρίων». Σύμφωνα με τον ίδιο, το υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας και το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας ολοκλήρωσαν ήδη τις συνομιλίες για το δάνειο της Μόσχας στην Άγκυρα.

«Θα πρέπει τώρα να οριστικοποιήσουν τα έγγραφα για τις χρηματοοικονομικές συμβάσεις. Μπορώ να πω ότι εκείνοι (η Τουρκία) θα καταβάλουν το 45% του ποσού προκαταβολικά, το 55% (του ποσού) είναι ρωσικά δάνεια. Θα αρχίσουμε τις παραδόσεις τον Μάρτιο του 2020», διευκρίνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Ροστέκ.

Μετά απ' αυτή την εξέλιξη, που διαφαίνεται άλλωστε εδώ και πολύ καιρό η Ελλάδα θα πρέπει να αλλάξει προσέγγιση όσον αφορά στην αντιμετώπιση κινδύνων από την Τουρκία και να προσαρμόσει τα σχέδια της. Η Αλήθεια είναι πώς με τα οπλικά συστήματα που διαθέτει δεν έχει και πολλές επιλογές.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...