Μέση Ανατολή

Hχούν Σάλπιγγες πολέμου: Κάλεσε σε εξέγερση και επίθεση κατά του Ισραήλ το Ιράν: "Θα απελευθερώσουμε την Ιερουσαλήμ και την Παλαιστίνη" - Ηγετική εμφάνιση Ερντογάν στον Μουσουλμανικό κόσμο


Αντίστροφη μέτρηση για την σύγκρουση στη Μέση Ανατολή με την Τουρκία και το Ιράν να ρίχνουν προειδοποιητικά πυρά. Η Τουρκία και προσωπικά ο ίδιος ο Ρ.Τ.Ερντογάν δείχνει να ηγείται του μουσουλμανικού κόσμου σε αυτό το ζήτημα. Πριν λίγο συναντήθηκε με τον Βασιλιά της Ιορδανίας, Abdullah, ενώ θα φιλοξενήσει την Σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης στις 13 Δεκεμβρίου.

Σε όλα τα τουρκικά ΜΜΕ οι δηλώσεις Ερντογάν είναι πρώτο θέμα, οι Τούρκοι ισλαμιστές είναι έτοιμοι να βοηθήσουν τους Παλαιστινίους. Ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης θα συνεδριάσει στις 13 Δεκεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη για να συντονίσει την απάντηση στην απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ιμπραήμ Καλίν έκανε τη σχετική δήλωση στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα.

Ο Βασιλιάς της Ιορδανίας τόνισε ότι να αγνοεί κανείς τα δικαιώματα Παλαιστινίων, Μουσουλμάνων και Χριστιανών στην Ιερουσαλήμ, πυροδοτεί την ένταση και υπονομεύει τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. 17 μέλη του Ιορδανικού Κοινοβουλίου διαδήλωσαν μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία στο Αμμάν εναντίον του Τραμπ.

Ο Ιορδανός μονάρχης σημείωσε ότι η ιερή πόλη είναι «κρίσιμης σημασίας για τη σταθερότητα» της περιοχής.

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας υπενθύμισε ότι επισήμανε στον Ντοναλντ Τραμπ την «ανησυχία» του ενόψει των ανακοινώσεών του σήμερα και κατόπιν σημείωσε ότι «είναι επιτακτικό να εργαστούμε με στόχο να επιτευχθεί μια συμφωνία για την ειρήνη μεταξύ των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών».

Μια τέτοια διευθέτηση θα επέτρεπε στους Παλαιστίνιους «να εγκαθιδρύσουν ένα ανεξάρτητο Κράτος στο πλευρό του Ισραήλ με την ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε ότι η αναγνώριση από την Ουάσιγκτον της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ «θα εξυπηρετήσει τις τρομοκρατικές οργανώσεις».

«Ένα τέτοιο μέτρο δεν θα χρησιμεύσει σε κάτι άλλο παρά στο να εξυπηρετήσει τις τρομοκρατικές οργανώσεις» επισήμανε ο Ερντογάν μετά το τέλος της συνάντησης που είχε στην Άγκυρα με τον βασιλιά Αμπντάλα Β΄της Ιορδανίας.

«Απευθύνω από το βήμα αυτό μια έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα: προσέξτε μην λάβετε κανένα μέτρο που θα στόχευε στο να τροποποιηθεί το νόμιμο καθεστώς της Ιερουσαλήμ» τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με το πεπρωμένο δισεκατομμυρίων ανθρώπων προκειμένου να ικανοποιήσει τις προσωπικές του επιθυμίες» προειδοποίησε ο Τούρκος ηγέτης, υπογραμμίζοντας ότι η Ιερουσαλήμ θεωρείται «κόρη οφθαλμού για όλους τους μουσουλμάνους».
https://twitter.com/yenisafakEN/status/938391958187331585?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/yenisafakEN/status/938094385509548033?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/anadoluagency/status/938426765806063617?ref_src=twsrc%5Etfw

 
https://twitter.com/yirmidorttv/status/938439106568134656?ref_src=twsrc%5Etfw

Ταυτόχρονα ο Ρ.Τ.Ερντογάν έχει επιδοθεί σε μαραθώνιο τηλεφωνικής διπλωματίας προκειμένου να αποτρέψει την αναγνώριση από τις ΗΠΑ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

Ο Ερντογάν μίλησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό της Μαλαισίας, Νατζίπ Ραζάκ, τον πρόεδρο της Τυνησίας Αλ–Μπέτζι Καίντ και τον πρόεδρο του Ιράν, Χασάν Ροχανί.

Ο Τούρκος πρόεδρος στις τηλεφωνικές συνομιλίες υπογράμμισε ρητά ότι η πρωτοβουλία της αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ θα σημάνει μεγάλη καταστροφή για τις διαπραγματεύσεις της ειρηνευτικής διαδικασίας επίλυσης του μεσανατολικού ζητήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες της τουρκικής προεδρίας, ο Ερντογάν τόνισε ότι για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή πρέπει να αναγνωριστεί ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο παλαιστινιακό κράτος, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ εντός των ορίων του 1967.

Ο Ερντογάν υπενθύμισε ότι η προσάρτηση της Ιερουσαλήμ, την οποία έκανε το Ισραήλ το 1980, απορρίφθηκε από τη διεθνή κοινότητα και τα Ηνωμένα Έθνη και επισήμανε ότι η Ιερουσαλήμ, μια ιερή πόλη για τους μουσουλμάνους, είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα για τις μουσουλμανικές χώρες.

Στις συνομιλίες τόνισε ότι κάθε πρωτοβουλία για αλλαγή του καθεστώτος της Ιερουσαλήμ θα αντιμετωπιστεί με έντονη αντίδραση του ισλαμικού κόσμου και θα έχει αρνητικά αποτελέσματα στην εδραίωση της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή.

Τα τουρκικά πυρά συνέχισε και ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος δήλωσε ότι θα ήταν «σοβαρό λάθος» για τις Ηνωμένες Πολιτείες να μεταφέρουν στην Ιερουσαλήμ την πρεσβεία τους στο Ισραήλ και ότι προειδοποίησε σχετικά τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον.

«Θα ήταν σοβαρό λάθος (να μεταφερθεί η πρεσβεία των ΗΠΑ). Κάτι τέτοιο δεν θα έφερνε σταθερότητα … αλλά μάλλον χάος και αστάθεια».

«Ολόκληρος ο κόσμος είναι εναντίον», τόνισε προσθέτοντας πως έχει ήδη πει στον Τίλερσον πώς αισθάνεται και θα το επαναλάβει στη διάρκεια της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

Λάδι στη φωτιά έριξε από τη πλευρά του το Ιράν καθώς ο Αγιατολάχ προέβλεψε ότι η Ιερουσαλήμ σύντομα «θα απελευθερωθεί από το Ισραήλ»!

Ο ηγέτης της «ισλαμικής επανάστασης» του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, κάλεσε όλους τους μουσουλμάνους του κόσμου σε ενότητα, για να αντιταχθούν στο αμερικανικό και ισραηλινό σχέδιο για «μεταφορά» της διεθνώς αναγνωρισμένης πρωτεύουσας του Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Ο Ιρανός Ανώτατος Ηγέτης απηύθυνε το κάλεσμα για την Ιερουσαλήμ νωρίτερα την Τετάρτη, μιλώντας σε διεθνές ισλαμιστικό συνέδριο στην Τεχεράνη, στο οποίο συμμετέχουν τόσο σιίτες μουσουλμάνοι όσο και σουνίτες.
https://twitter.com/anadoluajansi/status/938432779557228544?ref_src=twsrc%5Etfw

Ο Αγιατολάχ κάλεσε όλους τους μουσουλμάνους να πασχίσουν για την ελευθερία και τη λύτρωση της Ιερουσαλήμ, ενώ παρομοίασε τους ηγέτες των ΗΠΑ και του Ισραήλ με σύγχρονους Φαραώ.

«Ο μουσουλμανικός κόσμος θα σταθεί αναμφιβόλως ενάντια σε αυτή τη συνωμοσία και οι σιωνιστές θα υποστούν ένα βαρύ χτύπημα με αυτή τους την κίνηση και η αγαπημένη Παλαιστίνη θα απελευθερωθεί δίχως καμία αμφιβολία», πρόσθεσε.

"Οι τζιχαντιστές είναι δημιούργημα των Αμερικανών και των Σιωνιστών για να διχάσουν Σουνίτες και Σιίτες μουσουλμάνους" πρόσθεσε.

Στο ίδιο συνέδριο είχε μιλήσει προηγουμένως και ο Πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ροχανί, ο οποίος διαβεβαίωσε όλους ότι «η Ιερουσαλήμ ανήκει στο Ισλάμ, στους μουσουλμάνους και τους Παλαιστίνιους και δεν υπάρχει χώρος για νέους τυχοδιωκτισμούς από την παγκόσμια αλαζονεία».

Ο Χασάν Ρουχανί κάλεσε τους Παλαιστίνιους και τους Μουσουλμάνους να ξεσηκωθούν κατά των ΗΠΑ και της συνωμοσίας τους!

"Καλούμε τους Μουσουλμάνους να εισέλθουν σε μια περίοδο εξέγερσης εναντίον του σχεδίου των ΗΠΑ για μεταφορά της πρεσβείας τους στην Ιερουσαλήμ".

"Η ανακήρυξη της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Σιωνιστικού κράτους είναι μια νέα συνωμοσία που αντιμετωπίζει ο Ισλαμικός κόσμος αυτές τις μέρες".

"Πρέπει να είμαστε πανέτοιμοι να τους αντιμετωπίσουμε. Εχουμε βαριά ευθύνη".
https://twitter.com/yirmidorttv/status/938409314376495105?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/yirmidorttv/status/938410890465968128?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/yirmidorttv/status/938411264077807616?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/yirmidorttv/status/938439106568134656?ref_src=twsrc%5Etfw

President Erdoğan receives Jordanian King Abdullah

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ