Κυπριακό

Στους δρόμους οι Κύπριοι: 500 πόδια πάνω από το έδαφος τουρκικά μαχητικά - Η Εθνική Φρουρά δέσμευσε επειγόντως 5 περιοχές - Δείτε τα βίντεο

Προκαλούν ξανά και ξανά οι Τούρκοι με τρόπο ιταμό με αφορμή την 34η επέτειο της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους. Το τουρκικό υπουργείο άμυνας ανάρτησε Βίντεο από την πτήση τουρκικών μαχητικών που πραγματοποιούν υπερπτήσεις πάνω από τη κατεχόμενη Κύπρο για τους εορτασμούς της 34η επετείου από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους. Σήμερα πέταξαν τέσσερα F-16 της ομάδα Solo Turk .

Τα αεροσκάφη εισήλθαν στον κυπριακό εναέριο χώρο από τα βόρεια και έφθασαν μέχρι τα όρια της πράσινης γραμμής στη Λευκωσία.

Μέχρι και στα 500 πόδια πετούν τα τουρκικά μαχητικά σε επίδειξη ισχύος στα κατεχόμενα, με αφορμή την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, σύμφωνα με τις σχετικές τουρκικές ΝΟΤΑΜ.

Ο κυπριακός τύπος σύμφωνα με πηγή στο κέντρο Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας της Πολιτικής Αεροπορίας, αναφέρει ότι τα τουρκικά μαχητικά πετούν σε χαμηλό ύψος, που δεν αποκλείεται να φτάνει μόλις τα 500 πόδια.

Το πρωί πραγματοποιήθηκε η παρέλαση των μαθητών στο ψευδοκράτους, ενώ το απόγευμα προγραμματίζονται στρατιωτικές επιδείξεις.

Ήδη, στα λιμάνια της Κερύνειας και Αμμοχώστου βρίσκονται δύο φρεγάτες και ένα υποβρύχιο.

Χθες, σε μήνυμά του, ο Τούρκος Πρωθυπουργός ανέφερε, «δεν θα αποδεχθούμε αυτή την απάνθρωπη απομόνωση, αλλά και τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στους Τ/κ. Θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα».

Την ώρα που Τ/κ και Άγκυρα τερματίζουν το κοντέρ προκλητικότητας, η Λευκωσία απαντά με ασκήσεις. Δεσμεύονται 5 περιοχές, μεταξύ του FIR Λευκωσίας-Ισραήλ, νότια της Κύπρου στην ΑΟΖ και μεταξύ Πάφου-Κουκλιών, και τέλος μια ευρύτατη περιοχή πάνω από το Τρόοδος

Δείτε τα Βίντεο που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

https://www.youtube.com/watch?v=ceqbfd50MbM

https://www.youtube.com/watch?v=8SwVr8YZ7nQ

https://www.youtube.com/watch?v=2DZqLrlhFi4

Η Άγκυρα έχει δεσμεύσει περιοχή βόρεια της Λευκωσίας, που εκτείνεται από τη Μιά Μηλιά και το Δίκωμο, μέχρι και τα νότια της Κυθρέας.

Οι τουρκικές πτήσεις θα συνεχιστούν και σήμερα, σε δύο περιόδους, από τις 11.00 μέχρι τις 11.45 και από τις 15.00 μέχρι τις 16.30.

Ο κυπριακός στρατός απαντά στους Τούρκους αφού δέσμευσε πέντε διαφορετικές περιοχές για ασκήσεις σήμερα σε διαδοχικούς χρόνους.

Περιοχές που δεσμεύτηκαν, αφορούν τη ζώνη από τα όρια του FIR Λευκωσίας και αυτού του Ισραήλ.

Η δεύτερη αποτελεί συνέχεια της πρώτης και αφορούν μεγάλες θαλάσσιες περιοχές νότια της Κύπρου.

Η τέταρτη ζώνη αφορά περιοχή που καλύπτει μέρος της επαρχίας Πάφου και θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κουκλιών και πόλης της Πάφου.

Τέλος έχει δεσμευτεί από τις κυπριακές ΕΔ  και μεγάλη περιοχή πάνω από το Τρόοδος, μέρος της επαρχίας Πάφου και τον Ακάμα αναφέρει δημοσίευμα.

Οι κάτοικοι της Λευκωσίας  ξύπνησαν χθες βράδυ αναστατωμένοι από τους πανηγυρισμούς με πυροτεχνήματα στα κατεχόμενα, με αφορμή την επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

Ο θόρυβος από τις εκρήξεις άρχισε περίπου στις 11 μ.μ. και ήταν αρκετά αισθητός στις περιοχές κοντά στην πράσινη γραμμή, προκαλώντας αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μάλιστα διοργανώθηκαν γιορτές με οθωμανικό στυλ σε αντιγραφή των εκδηλώσεων που γίνονται στην Τουρκία ενδεικτικό του κλίματος που καλλιεργεί η κυβέρνηση Ερντογάν.

Εντωμεταξύ η κατάργηση της υποχρεωτικής προσφυγής στο Μουφτή για οικογενειακές και κληρονομικές υποθέσεις της μειονότητας στη Θράκη, έχει προκαλέσει σύμφωνα με πληροφορίες μεγάλη αναστάτωση στην Άγκυρα και αναμένουμε σίγουρα νέες προκλήσεις .

Η σημερινή κατάσταση με την εφαρμογή της Σαρίας στην δυτική Θράκη δεν αποτελούσε τιμή για την Ελλάδα και άφηνε μία κατάσταση κατά την οποία οι Μουσουλμάνοι εξαρτιόντουσαν από τους εκάστοτε μουφτήδες , σε ένα κράτος που ανήκει στην ΕΕ από το 1981.

Όλα αυτά, ενώ αναμένεται η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου η οποία θα υλοποιηθεί μέσα σε ένα "περίεργο" και "δύσκολο" περιβάλλον.

ΗΠΑ και ΕΕ τόνισαν ότι η Αθήνα "βιάστηκε" να προϋπαντήσει τον Τούρκο πρόεδρο που όπου πάει προκαλεί...

Ο Τούρκος δεν «πιάνεται ποτέ φίλος» έλεγαν πολλοί Έλληνες που ήρθαν στην Ελλάδα αφού είχαν ζήσει στα άγια χώματα της Μικράς Ασίας και είχαν δίκιο μιας και είχαν βιώσει την συμβίωση με τους νεο-οθωμανούς .   

Την ίδια ώρα, στη Λευκωσία, στο οδόφραγμα του Ορφέα, πέραν των 2 χιλιάδων Ε/κ μαθητών, διαμαρτύρονται για την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους.

Μήνυμα Αναστασιάδη

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης καταδίκασε έντονα την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους πριν από 34 χρόνια.

Τόνισε ότι η ενέργεια αυτή δεν συνάδει ποσώς με τα όσα έχουν μέχρι σήμερα συμφωνηθεί στο Κυπριακό και αποτελούν τη βάση προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα.

Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου και απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε ότι η Κυβέρνηση παρακολουθεί τις δηλώσεις που γίνονται στα κατεχόμενα ενώ κληθείς να αναφερθεί στις προκλήσεις που συνεχίζονται και στις πληροφορίες ότι σήμερα εμφανίστηκαν ακόμη τέσσερα τουρκικά μαχητικά, είπε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που παρακολουθούμε ανάλογα φαινόμενα.

"Η μια παρανομία διαδέχεται την άλλη, η μεγίστη παρανομία ήταν η εισβολή, το επόμενο ήταν η ανακήρυξη του ψευδοκράτους," επεσήμανε.

"Από τις δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη αλλά και άλλων Τούρκων πολιτικών φαίνεται ότι διαμορφώνουν μια πολιτική η οποία ποσώς δεν ανταποκρίνεται σε αυτά τα οποία προσδοκούμε. Εν πάση όμως περιπτώσει δεν θέλω να προχωρήσω πέραν από την έντονη καταδίκη ενός αποσχιστικού φαινομένου, το οποίο δεν συνάδει ποσώς με τα όσα έχουν μέχρι σήμερα συμφωνηθεί και αποτελούν τη βάση προκειμένου να επιλυθεί το Κυπριακό", κατέληξε ο Πρόεδρος.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ