Κόσμος

Βαθαίνει η κρίση: Τελεσίγραφο από Καταλονία για αποχώρηση των ισπανικών δυνάμεων - Ο Ραχόι θα εφαρμόσει το Άρθρο 155 για να αποτρέψει την Ανεξαρτησία ξεκινώντας νέο εμφύλιο

Ασχημες και ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Ισπανία. O Ραχόι συζητά με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και το Υπουργικό Συμβούλιο την εφαρμογή του άρθρου 155 του Συντάγματος, για την αναστολή των εξουσιών των τοπικών κυβερνήσεων σε περίπτωση που πλήττεται η εθνική κυριαρχία. Αν συμβεί κάτι τέτοιο η Ισπανία θα εισέλθει σε ένα βέβαιο σπιράλ θανάτου με γοργούς ρυθμούς καθώς μιλάμε για εμφυλιοπολεμικές καταστάσεις.

Ο Καταλανός πρόεδρος της Ζενεραλιτάτ (της περιφερειακής κυβέρνησης), Κάρλες Πουτζδεμόν, σε συνέντευξή του απαίτησε να αποχωρήσουν άμεσα από την Καταλονία η Ισπανική Αστυνομία και η Κρατική Πολιτοφυλακή, υπηρεσίες που λαμβάνουν εντολές κατευθείαν από τη Μαδρίτη.

Ο Πουτζεμόντ συγκάλεσε επειγόντως την καταλανική περιφερειακή κυβέρνηση. Στη Μαδρίτη, ο Ραχόι σχεδιάζει να συντονίσει τα επόμενα βήματα σε μια συνάντηση με τον Πέδρο Σάντσεθ, ηγέτη των Σοσιαλιστών, του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μετά τις χθεσινές σκηνές βίας που σόκαραν τον πλανήτη, και έδειχναν τους αστυνομικούς να εξαπολύουν σφοδρές επιθέσεις ενάντια σε ειρηνικούς διαδηλωτές και ψηφοφόρους, ο Καταλανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι η αποχώρηση των δυνάμεων της ισπανικής αστυνομίας είναι επιβεβλημένη.

«Απαιτούμε την αποχώρηση της κρατικής αστυνομίας που παραμένει ανεπτυγμένη σε μια περιφέρεια (την Καταλονία) η οποία πάντα ενεργούσε ειρηνικά», τόνισε ο Πουτζδεμόν.

Ο Καταλανός πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης ότι η περιφερειακή κυβέρνηση θα συστήσει μια επιτροπή που θα διερευνήσει τη «χθεσινή καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και ότι θα ληφθούν οι απαιτούμενες νομικές ενέργειες ώστε να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι.

Επίσης κάλεσε τα κράτη της ΕΕ να παρέμβουν σε ρόλο μεσολαβητή, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένα σημείο επαφής με την κυβέρνηση της Μαδρίτης.

«Το θέμα αφορά στην πολιτική, όχι στην αστυνόμευση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η προειδοποίηση Πουτεζμόντ δημιουργεί… τρόμο

Κατά την περίοδο που προηγήθηκε τους δημοψηφίσματος, ο Πουτζεμόντ είχε πει πως θα προχωρούσε σε ανακήρυξη της ανεξαρτησίας μέσα σε 48 ώρες μετά τη νίκη του «Ναι». Το γεγονός ότι υπήρξαν προβλήματα στη διεξαγωγή της ψηφοφορίας θα μπορούσε να περιπλέξει οποιαδήποτε τέτοια κίνηση.

Ο Πουτζεμόντ κάλεσε χθες την Ευρώπη να παρέμβει, προκειμένου να διασφαλίσει ότι τα θεμελιώδη δικαιώματα να γίνουν πλήρως σεβαστά.

«Αυτή την ημέρα ελπίδας και δεινών, οι πολίτες της Καταλονίας κερδίσαμε το δικαίωμα να αποκτήσουμε ένα ανεξάρτητο κράτος που θα πάρει τη μορφή μιας Δημοκρατίας», δήλωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμα.

Ο ίδιος τόνισε ότι η κυβέρνησή του θα επιδώσει τις προσεχείς ημέρες τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στο κοινοβούλιο της Καταλονίας, προκειμένου αυτό «να μπορέσει να ενεργήσει βάσει του νόμου με τον οποίο οργανώθηκε το δημοψήφισμα».

Ο Ραχόι πρότεινε τη διεξαγωγή πολιτικών συζητήσεων, αλλά είπε πως οποιοσδήποτε διάλογος θα διεξαχθεί «στο πλαίσιο του νόμου».

«Προτείνω να συναντηθούν όλα τα κόμματα που έχουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση και, μαζί, να σκεφθούμε το μέλλον που αντιμετωπίζουμε όλοι», επισήμανε σε τηλεοπτικό διάγγελμα.

Οι Καταλανοί είναι σοκαρισμένοι από το επίπεδο βίας που έζησαν. Στα χωριά η αποφασιστικότητα ήταν τέτοια που φτιάχτηκαν ακόμα και οδοφράγματα. Κόψανε δέντρα, βάλανε φορτηγά και τρακτέρ για να μην μπορούν να περάσουν οι αστυνομικές δυνάμεις μέσα.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ραφαέλ Καταλά, δήλωσε πως η Ισπανία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την εξουσία που της δίνει το Σύνταγμα και να αναστείλει την καταλανική αυτονομία αν το περιφερειακό κοινοβούλιο ανακηρύξει την ανεξαρτησία της περιοχής.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, βάσει του άρθρου 155 του ισπανικού Συντάγματος, η κεντρική κυβέρνηση μπορεί να αναστείλει τις αυτόνομες εξουσίες της περιοχής.

«Το άρθρο 155 είναι εκεί. Θα χρησιμοποιήσουμε την πλήρη δύναμη του νόμου. Υποχρέωσή μας είναι να επιλύουμε προβλήματα και θα το κάνουμε, ακόμη και αν η χρήση ορισμένων μέτρων μπορεί να πονέσει. Αλλά, αν κάποιος κηρύξει ανεξαρτησία, θα πρέπει να του πούμε ότι δεν μπορεί», είπε ο Καταλά σε τηλεοπτική συνέντευξη.

Όσον αφορά τη χθεσινή δράση της αστυνομίας στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, ο Ραφαέλ Καταλά τη χαρακτήρισε «υποδειγματική», ενώ και ο υπουργός Εσωτερικών Χουάν Ιγνάθιο Θόιδο εξέφρασε «τη λύπη του για τους τραυματίες και από τις δύο πλευρές».

«Όσο κι εάν προσπάθησε κανείς να εστιάσει στο αντίθετο, εγώ βλέπω πως συμπεριφέρονται απέναντι σε δημόσιες αναταραχές οι αστυνομίες κρατών, των οποίων σήμερα τα μέσα ενημέρωσης εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους. Εγώ πιστεύω πως επέδειξαν απέναντι στους πολίτες σεβασμό, μέτρο, αναλογικότητα στην επέμβασή τους και δεν χρησιμοποιήθηκε βία παρά μόνον σε ακραίες περιστάσεις», υποστήριξε ο Καταλά στην TVE.

Όσον αφορά το γεγονός ότι παρ’ ότι σε πολλές περιπτώσεις η αστυνομία χρειάσθηκε να επέμβει έντονα, εντούτοις δεν κατόρθωσε να αποτρέψει τη λειτουργία αρκετών τμημάτων, ο ίδιος υπουργός δήλωσε επίσης σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό Onda Cero πως οι αστυνομικές δυνάμεις «χρειάσθηκε να μετριάσουν τη χρήση βίας στις επεμβάσεις τους. Μία δύσκολη ισορροπία. Η βασική θεωρία ήταν να εμποδίσουμε την παράνομη ψηφοφορία, όμως υπό αυτές τις συνθήκες αναγκασθήκαμε να δράσουμε με προνοητικότητα και με περιορισμένη χρήση βίας: ο στόχος ήταν να μη γίνει το δημοψήφισμα και αυτό το κατορθώσαμε».

Από την πλευρά του ο Θόιδο, σε δηλώσεις του σήμερα στα δίκτυα Antena 3 και RNE, υπεραμύνθηκε των μέσων που μετήλθε η αστυνομία, παρά το γεγονός ότι παραδέχθηκε πως «δεν είναι ευχάριστο» να βλέπει κανείς τραυματίες στους δρόμους. «Λυπούμαι για τους τραυματίες και από τις δύο πλευρές», αλλά η χρήση βίας κατέστη επιβεβλημένη «για να αποφευχθεί ένα χειρότερο κακό» πρόσθεσε.

Όπως υποστήριξε, η Εθνική Αστυνομία και η Εθνοφυλακή χρησιμοποίησαν ειδικές δυνάμεις καταστολής μόνον σε μία περίπτωση για την επέμβαση στην περιοχή γύρω από το γυμνάσιο «Ραμόν Λουλ» στη Βαρκελώνη και μόνον όταν διαπίστωσαν πως οι αστυνομικές δυνάμεις εκεί «ήταν περικυκλωμένες» και σε μία «περίπλοκη κατάσταση».

Ο Θόιδο τόνισε πως οι επαγγελματίες αστυνομικοί είναι «πολύ καλά προετοιμασμένοι» για να αντιμετωπίζουν συνθήκες μεγάλης πίεσης».

Όσον αφορά το άλλο μεγάλο θέμα, την παθητικότητα που επέδειξε σε πολλές περιπτώσεις το σώμα της τοπικής αστυνομίας Mossos d’ Esquadra, επιτρέποντας σε πολλές περιπτώσεις να σπάσει ο αποκλεισμός των εκλογικών τμημάτων και να διεξαχθεί η ψηφοφορία, αμφότεροι οι υπουργοί απέφυγαν να εκφρασθούν άμεσα. O Kαταλά δήλωσε πως θα αφήσει στα χέρια «των δικαστών και της εισαγγελίας τις έρευνες για το εάν διαπράχθηκαν παρατυπίες, για παράδειγμα η απραξία των Mossos, όπως έχει καταγγελθεί. Γιατί οι Mossos, ως δικαστική αστυνομία, είχαν μία αποστολή και θα πρέπει να επιβεβαιωθεί το τι συνέβη. Αλλά αυτό σε ένα κράτος δικαίου επαφίεται στους δικαστές».

Από την πλευρά του και ο Θόιδο προέτρεψε να πρυτανεύσει η φρονιμότητα και να περιμένουν πρώτα την απόφαση των δικαστών. Όσον αφορά γιατί έμειναν ορισμένα εκλογικά τμήματα ανοικτά, παρέπεμψε για την απάντηση στους ίδιους τους Mossos: ρωτήστε αυτούς. Ήταν εκείνοι που είχαν την ευθύνη και την δικαιοδοσία για να εκτελέσουν τη δικαστική απόφαση».

Ο ίδιος τόνισε πως «πολλά στελέχη» του σώματος αυτού θεωρούν πως βρίσκονται πάνω από τις διαταγές των πολιτικών: «ευελπιστώ πως θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων», υπενθυμίζοντας πως χθες προτού ανοίξουν οι κάλπες, οι Mossos είχαν ζητήσει την συνδρομή της Εθνικής Αστυνομίας και της Εθνοφυλακής.

Οι Καταλανοί απαντούν στη βία με γενική απεργία

Από σήμερα ξεκίνησε ο «πόλεμος χαρακωμάτων» της καταλανικής κυβέρνησης απέναντι στο κεντρικό κράτος της Μαδρίτης.

Εν αναμονή της μονομερούς διακήρυξης της ανεξαρτησίας της αυτόνομης περιοχής από την Ισπανία, η τοπική «Τζενεραλιτάτ» διέταξε σήμερα οι υπηρεσίες του δημοσίου και τα μέσα μεταφοράς να λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας ενόψει της αυριανής γενικής απεργίας σε όλην την Καταλονία για την υπεράσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών της, που κατά την τοπική κοινωνία παραβιάσθηκαν με την αστυνομική και κρατική καταστολή του χθεσινού δημοψηφίσματος.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων που επικαλείται δημοσιεύματα του ισπανικού Τύπου, εκτός από τη στάση εργασίας, τα εργατικά συνδικάτα και οι οργανώσεις και θεσμοί που συμμετέχουν στην Taula per la Democràcia (Στρογγυλή τράπεζα για τη Δημοκρατία) έχουν προκηρύξει συγκεντρώσεις στις 12.00 τοπική ώρα( 13.00, ώρα Ελλάδος) στους χώρους εργασίας και στην Πλατεία του Παν/μιου της Βαρκελώνης.

Το διάταγμα για την στάση εργασίας υπογράφηκε από τη «σύμβουλο» Εργασίας, Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικογένειας Ντολόρς Μπάσα και προβλέπει ότι το μετρό, τα λεωφορεία και οι τοπικοί σιδηρόδρομοι θα καλύψουν το 50% των δρομολογίων τους κατά τις ώρες αιχμής (06.30-9.30 και 17.00-20.00) και το 25% κατά την υπόλοιπη ημέρα και στους σιδηροδρόμους και τον προαστιακό το 33% καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Μολονότι αρχικά είχε ανακοινωθεί πως τα ποσοστά εξυπηρέτησης του κοινού θα είναι ακόμη μικρότερα κατά τις ώρες αιχμής (25%), σήμερα το υπουργείο επανήλθε, επικαλούμενο τις «οργανωτικές δυσκολίες και τις δυσκολίες στον σχεδιασμό των δρομολογίων που εξέφρασαν οι εργαζόμενοι», αλλά και το «ιδιαίτερο πλαίσιο της κατάστασης κατά τις τελευταίες, αλλά και τις επόμενες ώρες, στην Καταλονία».

Στα νοσοκομεία το διάταγμα προβλέπει ότι θα καλύπτονται κανονικά όλα τα επείγοντα περιστατικά στα νοσοκομεία και στις ειδικές μονάδες τους.

Η γενική απεργία κηρύχθηκε από τα συνδικάτα CGT, COS, Intersindical-CSC y Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC). Ενώ όμως αρχικά είχε προβλεφθεί απεργία διαρκείας από τις 3 έως τις 9 Οκτωβρίου, τελικά οι συνδικαλιστικές οργανώσεις συμφώνησαν να περιορισθεί η γενική απεργία την Τρίτη 3 Οκτωβρίου. Στην προκήρυξή της τα συνδικάτα επικαλούνται ως στόχο τους «τη μάχη κατά της καταστολής και υπέρ των ελευθεριών».

Τα δύο μεγαλύτερα συνδικάτα (CC.OO. και UGT) συντάχθηκαν επίσης με την διακήρυξη για «γενική απεργία στη χώρα» που εξέδωσε η Taula, στην οποία συμμετέχουν και οι αυτονομιστικές οργανώσεις ANC και Òmnium.

Η τελική στήριξη των δύο κύριων εργατικών συνδικάτων, που έως την τελευταία στιγμή δεν είχαν ανακοινώσει την πρόθεσή τους, αποφασίσθηκε μετά τη συνάντηση που είχαν με τον αντιπρόεδρο της καταλανικής κυβέρνησης Οριόλ Τζουνκέρας και άλλες οργανώσεις, αργά χθες το βράδυ.

Ο ΟΗΕ καλεί τις ισπανικές αρχές να διεξάγουν έρευνα για τη βία στην Καταλονία

Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα κάλεσε σήμερα τις ισπανικές αρχές να ερευνήσουν λεπτομερώς και αμερόληπτα τις πράξεις βίας που συνδέονται με τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας και να διεξαγάγουν συνομιλίες για την επίλυση του ζητήματος της απόσχισης της περιοχής από την Ισπανία.

Ο Ζέιντ Ράαντ αλ-Χουσέιν, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, εξέφρασε ανησυχία για τις πράξεις βίας που σημειώθηκαν την Κυριακή κατά τις οποίες εκατοντάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν, λέγοντας πως η απόκριση της αστυνομίας πρέπει «σε κάθε περίπτωση... να είναι ανάλογη και αναγκαία».
«Σταθερή πεποίθησή μου είναι πως η παρούσα κατάσταση πρέπει να επιλυθεί μέσω πολιτικού διαλόγου, με πλήρη σεβασμό των δημοκρατικών ελευθεριών», αναφέρεται σε δήλωση του Ζέιντ που εξέδωσε το γραφείο του στη Γενεύη.

Στα δύο ο ισπανικός Τύπος για το δημοψήφισμα της Καταλονίας -Εγκώμια ή κατάρες

Την ώρα που ο διεθνής Τύπος κατέγραψε στα σημερινά πρωτοσέλιδα τα γεγονότα στην Καταλονία, χαρακτηρίζοντάς τα ως «Ημέρα της Ντροπής για την Ισπανία», η κάλυψη των γεγονότων από τον ισπανικό Τύπο ήταν πολύ ενδιαφέρουσα, με τελείως διαφορετικές απόψεις.

Τα γεγονότα της χθεσινής ημέρας σε όλη την Καταλονία «καλύφθηκαν» είτε με επίκεντρο την αστυνομική βαρβαρότητα εναντίον ενός λαού που προσπαθεί να ασκήσει το δημοκρατικό του δικαίωμα είτε κατηγορώντας τους Καταλανούς για την ανάκαμψη του προβλήματος.

Πώς κάλυψαν όμως οι διάφορες εφημερίδες στην Ισπανία την κρίση στην Καταλονία;
Η αριστερή «El Pais» κυκλοφόρησε σήμερα με εξώφυλλο: «Η κυβέρνηση εμποδίζει το παράνομο δημοψήφισμα με τη χρήση βίας».

Η εφημερίδα El Pais, που τάσσεται κατά της ανεξαρτησίας, σημειώνει την «απόλυτη ανικανότητα του Ραχόι να διαχειριστεί την κρίση από την αρχή».

Κάποιες εφημερίδες υπέρ της Μαδρίτης, μάλιστα, κατηγόρησαν την περιφερειακή αστυνομία της Καταλονίας πως δεν υπάκουσε σε εντολές μετά τις συγκρούσεις μεταξύ ομοσπονδιακής και περιφερειακής αστυνομίας. Για παράδειγμα, η δεξιά εφημερίδα «ABC» κυκλοφόρησε με ολοσέλιδη την εικόνα μιας τέτοιας σύγκρουσης με λεζάντα «Η προδοσία των Mossos» και τίτλο «Ένα αποτυχημένο δημοψήφισμα που αφήνει ζημιωμένη την Ισπανία».

Την ίδια ώρα, η συντηρητική «El Mundo» αναφέρει πως ο Πουζδεμόντ «θα διακηρύξει την ανεξαρτησία μέσα σε λίγες ημέρες» ενώ προβάλλει και μια ιστορία με τίτλο «Οι Mossos προδίδουν το κράτος». Η La Razon κυκλοφόρησε με τον τίτλο «Η σκληρότητα είναι το πρόσωπο ενός πραξικοπήματος».

Εν τω μεταξύ, οι καταλανικές εφημερίδες έφεραν, ως επί το πλείστον, εικόνες από τις αστυνομικές ταραχές με τους διαδηλωτές. Η εφημερίδα «Periodico de Catalunya» φέρει στο πρωτοσέλιδο τις λέξεις «η εξέγερση» και η «απαράδεκτη καταπίεση» με μια φωτογραφία ενός αστυνομικού που χτυπά έναν άνδρα που φωνάζει.

Η «El Punt Avui» κυκλοφορεί με μια φωτογραφία της αστυνομίας που χτυπά τους πολίτες με τη λεζάντα «2017» και μόλις ανοίξει κανείς τη σελίδα φαίνεται μια παρόμοια εικόνα που χρονολογείται από την αβέβαιη περίοδο μετάβασης μετά τον θάνατο του δικτάτορα Φρανσίσκο Φράνκο.

Η «La Vanguardia» φέρει τον τίτλο «Η κυβέρνηση καταπιέζει, 1-0», ενώ η Ara αντιπαραθέτει δύο ισχυρές φωτογραφίες κάτω από τον τίτλο «ντροπή και αξιοπρέπεια». Στις εικόνες φαίνεται μία από τους διαδηλωτές που στέκεται αντιμέτωπη με την αστυνομία και στην άλλη μία ηλικιωμένη γυναίκα με προτεταμένη τη γροθιά της.

Ακόμη και στον αθλητικό Τύπο όμως κυριάρχησε η καταλανική πολιτική.

Η «Marca» αναφέρθηκε στο γεγονός πως ο αγώνας της Μπαρτσελόνα την Κυριακή έγινε κεκλεισμένων των θυρών. «Δεν υπάρχει κανείς που να επικροτεί αυτή την ομάδα της Μπάρτσα» τιτλοφορείται, με μια εικόνα της ομάδας της Μπαρτσελόνα με τα εθνικά χρώματα της Καταλονίας.

Αναμνηστική φωτογραφία των Ισπανών λίγο πριν την έναρξη επίθεσης.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=7&v=APsHNIrS7-s

https://www.youtube.com/watch?v=-RTYuY7FN6w

https://www.youtube.com/watch?v=J83I02_shJc

https://www.youtube.com/watch?v=OrNNXQwR62s

https://www.youtube.com/watch?v=SGpIWAVr-w8

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...