Παιδί

Το αντανακλαστικό Babinski στα μωρά: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Το αντανακλαστικό Babinski είναι ένα από τα φυσιολογικά αντανακλαστικά στα βρέφη. Τα αντανακλαστικά είναι αποκρίσεις που εμφανίζονται όταν το σώμα λαμβάνει ένα ορισμένο ερέθισμα, σύμφωνα με το wikihealth.

Το αντανακλαστικό Babinski συμβαίνει όταν το πέλμα του ποδιού πιεστεί ελαφρώς σταθερά. Στη συνέχεια, το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού κινείται προς τα πάνω και τα υπόλοιπα προς τα έξω.

Αυτό το αντανακλαστικό είναι φυσιολογικό σε παιδιά έως 2 ετών. Εξαφανίζεται καθώς το παιδί μεγαλώνει, ενώ μπορεί να εξαφανιστεί ήδη από τον πρώτο χρόνο ζωής. Αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των νευρολογικών εξετάσεων. Σε παιδιά κάτω των 2 ετών θεωρείται φυσιολογικό, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό των μωρών δεν έχουν ακόμα πλήρως ανεπτυγμένο νευρικό σύστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι σημαίνει το αντανακλαστικό Babinski σε μεγαλύτερες ηλικίες;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όταν το αντανακλαστικό Babinski εμφανίζεται σε παιδί ηλικίας άνω των 2 ετών ή σε ενήλικα, συχνά αποτελεί ένδειξη διαταραχής του κεντρικού νευρικού συστήματος. Το κεντρικό νευρικό σύστημα περιλαμβάνει τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό. Οι διαταραχές μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (νόσος Lou Gehrig)
  • Όγκος/ τραυματισμός εγκεφάλου, εγκεφαλική παράλυση
  • Μηνιγγίτιδα (λοίμωξη των μεμβρανών που καλύπτουν τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό)
  • Πολλαπλή σκλήρυνση
  • Βλάβη ή όγκο στο νωτιαίο μυελό
  • Εγκεφαλικό

Παράλληλα, η εμφάνιση του αντανακλαστικού αυτού σε μεγαλύτερες ηλικίες επηρεάζει και την ισορροπία του ατόμου. Άτομα που έχουν το Babinski νιώθουν άβολα να πατήσουν στο πάτωμα καθώς αντανακλαστικά τα δάχτυλά τους θέλουν να σηκωθούν από αυτό, με αποτέλεσμα να μην έχουν καλή ισορροπία.

Το ότι το αντανακλαστικό Babinski παραμένει μπορεί να είναι ο λόγος που το παιδί σας παρουσιάζει σημάδια κακής ισορροπίας, συντονισμού, παρακολούθησης, συντονισμού όρασης-κίνησης, ευαισθησία στις αισθήσεις, ακόμη και μαθησιακές δυσκολίες.

Η εμφάνιση του αντανακλαστικού αυτού σε μεγαλύτερες ηλικίες δεν αρκεί από μόνη της για διάγνωση και θα πρέπει να γίνουν συμπληρωματικές εξετάσεις, για να μπορέσει ο θεράπων ιατρός να υποδείξει και την κατάλληλη θεραπεία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οπλικά συστήματα 0

Μετά τις Κορβέτες έρχεται ορυμαγδός οπλικών συστημάτων από την ΕΕ και για την Ελλάδα-Το Γαλλικό σχέδιο και ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων

Βρισκόμαστε πολύ κοντά σε ένα εξόχως σημαντικό γεγονός για την Ελλάδα, που είναι η  υλοποίηση του Γαλλικού σχεδίου, που...