Επιστήμες Υγείας

Μετάλλαξη Όμικρον: Αναπόφευκτη η νέα παραλλαγή σύμφωνα με Βρετανούς ειδικούς - Λεφτά με την...σέσουλα για τους φαρμακευτικούς κολοσσούς

Το βασικότερο σημείο, που πρέπει να αναζητηθεί στη νέα παραλλαγή Omicron του Covid είναι ο κλινικός της αντίκτυπος, τονίζει ο διεθνούς φήμης ιατρικός ερευνητής Sir Jeremy Farrar διευθυντής του κέντρου βιοιατρικών ερευνών «Wellcome Trust».

Καταπέλτης για τους φαρμακευτικούς κολοσσούς ο ειδικός στη δημόσιας και επικεφαλής του think tank, Chatham House's One Health Project, Osman Dar.

«Οι νέες παραλλαγές είναι αναπόφευκτες, ο ιός παραμένει εξαιρετικά ευέλικτος, εξακολουθεί να εξελίσσεται και θα συνεχίσει να το κάνει.

Οι μεταλλάξεις δεν είναι λόγος να σταματήσουμε να κάνουμε αυτό που γνωρίζουμε ότι λειτουργεί σε βάρος του.

Οι νέες παραλλαγές είναι μια υπενθύμιση εάν το χρειαζόμασταν ότι η πανδημία απέχει πολύ από το να τελειώσει, η ανισότητα στην κατανομή των εμβολίων είναι αυτή που θα την επεκτείνει.

Χρειάζεται να έχουμε δημόσια υγεία χωρίς αποκλεισμούς, συμπεριλαμβανομένης της επείγουσας δίκαιης πρόσβασης σε εμβόλια και όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να σταματήσει η πανδημία, τονίζει ο Farrar.

Έρχονται και νέες παραλλαγές

Η άνιση κατανομή των εμβολίων κατά του Covid παγκοσμίως είναι πιθανό να οδηγήσει στην εμφάνιση περισσότερων παραλλαγών όπως η Omicron, προειδοποιεί το διεθνούς φήμης think tank Chatham House.

«Η εμφάνιση μιας νέας παραλλαγής του Covid-19 με όλες τις μεταλλάξεις της –όπως αυτή από τη Νότια Αφρική– δεν είναι απροσδόκητη», δήλωσε ο Osman Dar, διευθυντής του Chatham House's One Health Project και ειδικός στη δημόσια υγεία και τον έλεγχο των μεταδοτικών ασθενειών.

Αυτό που τονίζει είναι οι συνεχείς και θεμελιώδεις κίνδυνοι για όλους που συνδέονται με τη μη σοβαρή αντιμετώπιση των ανισοτήτων που εξακολουθούν να διαδραματίζονται παγκοσμίως στον αγώνα κατά των ασθενειών και της κακής υγείας.

Οι μεταλλάξεις θα συνεχίσουν να εμφανίζονται, όπως κατά πάσα πιθανότητα και άλλοι μολυσματικοί ιοί με δυνατότητα να προκαλέσουν πανδημία».

Τιμωρήθηκε η Νότια Αφρική

Αυτή η τελευταία παραλλαγή -που ανιχνεύτηκε γρήγορα χάρη στη σχετικά προηγμένη ικανότητα γονιδιωματικής αλληλουχίας της Νότιας Αφρικής και την προθυμία να συνεργαστεί με διεθνείς εταίρους και συνεργαζόμενους φορείς- είχε ως αποτέλεσμα για τη χώρα μια σειρά ταξιδιωτικών απαγορεύσεων που περιορίζουν τους πολίτες τους και εμποδίζουν το διεθνές εμπόριο.

Τα αφρικανικά κράτη θα πληρώσουν το τίμημα των ταξιδιωτικών απαγορεύσεων που εφαρμόζονται για να προσπαθήσουν να περιορίσουν την εξάπλωση της Omicron, ενώ οι φαρμακευτικές εταιρείες θα επωφεληθούν από την αναζήτηση τροποποιημένων εμβολίων», πρόσθεσε.

«Οι περιορισμοί μετακίνησης, συμπεριλαμβανομένων των διεθνών ταξιδιωτικών απαγορεύσεων, επιβραδύνουν και περιορίζουν σαφώς την εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών, και όπως συμβαίνει με την τρέχουσα πανδημία, δίνουν στις χώρες το χρόνο και τον χώρο να προετοιμάσουν ιατρικά αντίμετρα καθώς και να προσαρμόσουν τις στρατηγικές τους για τον έλεγχο των τοπικών εστιών.

Ενώ για τις φαρμακευτικές εταιρείες, που εδρεύουν σε μεγάλο βαθμό στον βορρά, αντιπροσωπεύει την εκκίνηση στον επόμενο αγώνα για μερίδιο αγοράς και κέρδος καθώς δοκιμάζουν εάν τα επί του παρόντος αδειοδοτημένα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και όχι εάν ένα νέο, τροποποιημένο εμβόλιο είναι απαραίτητο», επισημαίνει ο Dar.

«Στην πραγματικότητα, ένα μεσαίο κράτος, μαζί με την ήπειρο στην οποία βρίσκεται– τιμωρείται οικονομικά και στιγματίζεται επειδή επιδεικνύει παγκόσμια αλληλεγγύη και κάνει το σωστό μέσω της έγκαιρης αναφοράς και κοινοποίησης των γενετικών δεδομένων της παραλλαγής», είπε αναφερόμενος στη Νότια Αφρική.

Νέα υπέρογκα κέρδη για τους φαρμακευτικούς κολοσσούς

«Την ίδια ώρα, μία μικρή ομάδα φαρμακευτικών κολοσσών βρίσκει νέες ευκαιρίες για να δημιουργήσει υπέρογκα κέρδη καθώς ο φόβος αρχίζει να κυριεύει ξανά τους πολιτικούς και το ευρύτερο κοινό.

Αυτό που είναι απαραίτητο, επομένως, για να περιοριστούν οι αρνητικές κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις αυτών των περιοριστικών μέτρων στο εμπόριο και τα ταξίδια, είναι να υπάρχει ένα παγκόσμιο ταμείο με επαρκείς πόρους.

Αυτό θα πρέπει να υποστηρίξει τις χώρες που αναφέρουν νέες παραλλαγές μέσω των σημαντικών οικονομικών και κοινωνικών δυσκολιών που θα ακολουθήσουν – ένα ταμείο καταστροφής ή πανδημίας ειδικά σχεδιασμένο γύρω από τις επιπτώσεις των εμπορικών και ταξιδιωτικών περιορισμών», κατέληξε ο Dar.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ