Επιστήμες Υγείας

«Χιμαιρικό έμβρυο» από μαϊμού και άνθρωπο

Ρ/Καθολικοί θεολόγοι και ειδικοί στην βιοηθική ανησυχούν για αναφορές ότι οι επιστήμονες δημιούργησαν με επιτυχία ένα «χιμαιρικό έμβρυο», μέρος του κυτταρικού υλικού του οποίου δανείζεται από έναν μακάκο (είδος μαϊμούς) και ένα μέρος από ένα άτομο, αναφέρει το Catholic Newsagency.

Σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cell στις 15 Απριλίου, λέγεται ότι οι επιστήμονες πήραν βλαστοκύστη από έναν μακάκο και εμφύτευσαν ανθρώπινα κύτταρα σε αυτή. Η βλαστοκύστη στη συνέχεια εξελίχθηκε επιτυχώς σε ένα χιμαιρικό έμβρυο από βιοϋλικά και των δύο ειδών. Ο στόχος του πειράματος είναι η χρήση βιολογικών υλικών από πρωτεύοντα για την ανάπτυξη οργάνων κατάλληλων για μεταμόσχευση σε ανθρώπους. Παρόμοια πειράματα έχουν ήδη πραγματοποιηθεί σε ζώα, αλλά είναι η πρώτη φορά που δημιουργήθηκε κάτι τέτοιο.

«Όταν εξετάζουμε τις ηθικές πτυχές της ανάμιξης ανθρώπινων και ζωικών κυτταρικών καλλιεργειών για να δημιουργήσουμε «χιμαιρικά πλάσματα», οι λεπτομέρειες της παρέμβασης των ερευνητών είναι υψίστης σημασίας», δήλωσε στο CNA ο ιερέας Tad Pacholczyk, διευθυντής εκπαίδευσης στο Εθνικό Κέντρο Καθολικής Βιοηθικής στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ.

“Η ηθική ουσία αυτής της έρευνας είναι η εμφύτευση ανθρώπινων βλαστικών κυττάρων σε έμβρυα πιθήκου για την ανάπτυξη ανθρώπινων καρδιών, νεφρών και άλλων οργάνων μέσα στο ζώο όπως ο πίθηκος σε αυτήν την περίπτωση. Και, ως εκ τούτου, εν μέρει για την αντιμετώπιση της σοβαρής έλλειψης ανθρώπινων οργάνων δοτών για μεταμόσχευση. Τέτοια πειράματα μπορούν να θεωρηθούν ηθικά μόνο εάν τηρούνται ορισμένα όρια και όρια. Για παράδειγμα, το αντίστροφο πείραμα - με την εισαγωγή βλαστικών κυττάρων πιθήκων στον άνθρωπο - εγείρει σοβαρές ηθικές αντιρρήσεις.” σχολιάζει ο π. Tad Pakholchik.

“Ο κύριος στόχος σε αυτήν την περίπτωση είναι να ωθήσει την μαϊμού να μεγαλώσει ένα όργανο ή έναν ιστό διαφορετικού είδους και όχι να δημιουργήσει ένα νέο είδος ζωντανών πλασμάτων. Τέτοιες διαδικασίες δεν πρέπει να θέτουν τον στόχο της αναπαραγωγής των θεμελίων της ανθρώπινης ταυτότητας ή της ανθρώπινης συνείδησης σε έναν πίθηκο για παράδειγμα, παρεμβαίνοντας στους μηχανισμούς του σχηματισμού του ανθρώπινου εγκεφάλου”, επεσήμανε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ