Νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Agricultural and Food Chemistry, φέρνει στο «φως» έναν διατροφικό «θησαυρό» που πολλοί ίσως αγνοούν.
Πρόκειται για τα σταφύλια.
Το άρθρο του καθηγητή Τζον Μ. Πετσούτο επιχειρεί να αναδείξει τη διατροφική τους αξία, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι τα σταφύλια περιέχουν περισσότερες από 1.600 φυτοχημικές ενώσεις, μεταξύ των οποίων πολυφαινόλες, φλαβονοειδή και φυσικά την περίφημη ρεσβερατρόλη. Αυτά τα συστατικά προσφέρουν σημαντική προστασία σε βασικά συστήματα του σώματος, από την καρδιά και τον εγκέφαλο, έως το έντερο και την επιδερμίδα.
Η μελέτη βασίζεται σε δεκάδες κλινικές και εργαστηριακές έρευνες, οι οποίες επιβεβαιώνουν ότι τα σταφύλια συνδέονται με βελτιωμένη κυκλοφορία, μείωση της χοληστερόλης, ενίσχυση της γνωστικής λειτουργίας, βελτιωμένη αντίσταση της επιδερμίδας στην υπεριώδη ακτινοβολία και επιπλέον, επηρεάζουν θετικά τη μικροχλωρίδα του εντέρου.
Το πλέον ενδιαφέρον, όμως, είναι ότι η κατανάλωση σταφυλιών φαίνεται να επηρεάζει θετικά ακόμα και τη λειτουργία γονιδίων σε ζωτικά όργανα.