Αν θέλετε να χάσετε βάρος, το καρπούζι είναι ένα από τα φρούτα που μπορεί να σας βοηθήσει σημαντικά στην προσπάθειά σας. Πρόκειται για ένα φρούτο πλούσιο σε νερό και φτωχό σε θερμίδες. Το καρπούζι είναι επίσης πλούσιο σε ενώσεις που συμβάλλουν στην καύση λίπους και βελτιώνουν την πέψη. Όμως, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι παρόλο που το καρπούζι είναι μια θρεπτική τροφή, η προσπάθεια απώλειας βάρους δεν μπορεί να βασιστεί αποκλειστικά σε αυτό. Αντίθετα, το καρπούζι πρέπει να ενσωματώνεται και να καταναλώνεται στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής, σύμφωνα με το wikihealth.
Πώς το καρπούζι βοηθά στην απώλεια βάρους;
Το καρπούζι περιέχει θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στην απώλεια βάρους, προάγοντας τον κορεσμό, βελτιώνοντας την απόδοση κατά την άσκηση, καίγοντας λίπος και συμβάλλοντας στην καλύτερη πέψη. Επίσης, μπορεί να αποτελέσει ένα υγιεινό γλυκό επιδόρπιο, αντί των επεξεργασμένων επιδορπίων που είναι πλούσια σε πρόσθετη ζάχαρη.
Αυξημένος κορεσμός
Το 92% του καρπουζιού είναι νερό, πράγμα που το κάνει μια εξαιρετική επιλογή για καλή ενυδάτωση του σώματος. Η αφυδάτωση, κάνει το σώμα να μπερδεύεται και να μην αντιλαμβάνεται αν διψά ή αν πεινά, γεγονός που αυξάνει την πρόσληψη τροφής και κατά συνέπεια τις θερμίδες που καταναλώνονται κατά τη διάρκεια της μέρας.
Επιπρόσθετα, το καρπούζι είναι χαμηλό σε θερμίδες, οπότε η κατάνάλωσή του δεν συνεπάγεται αυξημένη πρόσληψη θερμίδων. Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι αυξάνει τον κορεσμό, προσθέτοντας στο σώμα μειωμένο αριθμό θερμίδων.
Μια παλαιότερη μελέτη, κατά την οποία ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να καταναλώνουν είτε καρπούζι, είτε μπισκότα με τις ίδιες θερμίδες για τέσσερις εβδομάδες, διαπίστωσε ότι τα άτομα που κατανάλωναν καρπούζι αντί για μπισκότα, ένιωθαν λιγότερη πείνα και κατά συνέπεια κατανάλωναν λιγότερο φαγητό κατά τη διάρκεια της μέρας. Η κατανάλωση καρπουζιού μείωσε επίσης σημαντικά το σωματικό βάρος, τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), την αρτηριακή πίεση και την αναλογία μέσης προς γοφούς των συμμετεχόντων.
Λιγότερες θερμίδες
Ένα φλιτζάνι καρπούζι περιέχει περίπου 45 θερμίδες. Η αντικατάσταση των εξαιρετικά επεξεργασμένων σνακ με καρπούζι μπορεί να μειώσει τις θερμίδες που καταναλώνονται και κατά συνέπεια να μειώσει, με την πάροδο του χρόνου, το σωματικό βάρος.
Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση τροφίμων με λίγες θερμίδες και μεγαλύτερο όγκο πριν το γεύμα, μειώνει την πείνα και τη συνολική πρόσληψη θερμίδων, κάτι που είναι ιδιαίτερα βοηθητικό για την επιθυμητή απώλεια κιλών.
Μυϊκή αποκατάσταση μετά την άσκηση
Το καρπούζι περιέχει ένα αμινοξύ που ονομάζεται κιτρουλίνη, η οποία αυξάνει τα επίπεδα της L-αργινίνης στο αίμα, ενός άλλου αμινοξέος που συμβάλλει στη δόμηση της πρωτεΐνης στο σώμα. Η αύξηση της L-αργινίνης, αυξάνει την παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου, βελτιώνοντας τη ροή του αίματος και την παροχή οξυγόνου στους μυς.
Το μονοξείδιο του αζώτου συμβάλλει επίσης στη ρύθμιση διαφόρων άλλων λειτουργιών των σκελετικών μυών, όπως η μυϊκή συστολή και η επιδιόρθωση των μυών. Η έντονη σωματική άσκηση προκαλεί συσσώρευση αμμωνίας και γαλακτικού οξέος στο αίμα, οδηγώντας σε μυϊκή αδυναμία και κόπωση. Στοιχεία μελετών δείχνουν ότι η κιτρουλίνη μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της αμμωνίας και του γαλακτικού οξέος στο αίμα.
Υγιεινό επιδόρπιο
Το καρπούζι περιέχει φυσικά σάκχαρα, τα οποία μπορούν να ικανοποιήσουν τις λιγούρες με λιγότερες θερμίδες από τα παραδοσιακά επεξεργασμένα γεμάτα με πρόσθετη ζάχαρη επιδόρπια. Παρά τη γλυκύτητα του, το καρπούζι περιέχει λιγότερη ζάχαρη από πολλά άλλα φρούτα και ως εκ τούτου θεωρείται καλύτερη επιλογή για τα άτομα που παρακολουθούν τα επίπεδα του σακχάρου του αίματός τους και τα άτομα που προσέχουν το σωματικό τους βάρος.
Ένα φλιτζάνι κομμένο καρπούζι περιέχει μόνο 9 γραμμάρια (gr) ζάχαρη, ενώ ένα φλιτζάνι σταφύλι περιέχει περίπου 23 γραμμάρια ζάχαρης.
Καύση λίπους
Η κιτρουλίνη που υπάρχει όπως είπαμε στο καρπούζι, μεταβολίζεται στο σώμα σε L-αργινίνη. Μελέτες έχουν δείξει ότι η L-αργινίνη μειώνει σημαντικά τον δείκτη μάζας του σώματος, την περίμετρο της μέσης και τη μάζα του σωματικού λίπους. Μπορεί επίσης να αυξήσει τη μυϊκή μάζα, όμως απαιτείται περεταίρω έρευνα για επιβεβαίωση αυτών των οφελών.
Βελτιωμένη πέψη
Το καρπούζι, εξαιτίας της αυξημένης περιεκτικότητας του σε νερό, βελτιώνει την υγεία του πεπτικού συστήματος. Το νερό βοηθά την τροφή να κινείται ευκολότερα στο εσωτερικό του πεπτικού συστήματος, κάτι που συμβάλλει στη μείωση του φουσκώματος. Επίσης, το νερό βοηθά στη διάσπαση της τροφής, ώστε η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών στο σώμα να είναι πιο αποτελεσματική.
Το καρπούζι περιέχει επίσης μικρές ποσότητες φυτικών ινών, οι οποίες βελτιώνουν την κινητικότητα του εντέρου και γενικότερα την υγεία του.
Ποιους κινδύνους εγκυμονεί η υπερβολική κατανάλωση καρπουζιού;
Παρόλο που το καρπούζι είναι θρεπτικό, η υπερβολική κατανάλωσή του μπορεί να προκαλέσει ορισμένες παρενέργειες. Το καρπούζι είναι πλούσιο σε FODMAP (ζυμώσιμους ολιγο-, δι-, μονοσακχαρίτες και πολυόλες). Τα FODMAP είναι υδατάνθρακες βραχείας αλυσίδας (σάκχαρα) που δεν απορροφώνται εύκολα στο έντερο, αυτό μπορεί να προκαλέσει ενοχλητικά συμπτώματα όπως ο πόνος, το φούσκωμα, η δυσκοιλιότητα και η διάρροια, κυρίως σε άτομα με σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου.
Επίσης, η υπερβολική κατανάλωση καρπουζιού, μπορεί να αυξήσει το σάκχαρο του αίματος σε άτομα με διαβήτη ή να προκαλέσει μια σπάνια πάθηση που ονομάζεται λυκοπιναιμία, η οποία προκαλεί ένα κιτρινο-πορτοκαλί αποχρωματισμό στο δέρμα.
Ποιος πρέπει να αποφεύγει το καρπούζι;
Τα άτομα που είναι αλλεργικά στη γύρη αμβροσίας ή χόρτου, μπορεί να έρθουν αντιμέτωπα με αλλεργικές αντιδράσεις όταν καταναλώσουν καρπούζι. Αν έχετε αλλεργία στη γύρη και εμφανίσετε συμπτώματα όπως η κνίδωση, ο εμετός και η δυσκολία στην αναπνοή μετά την κατανάλωση καρπουζιού, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας και να αποφεύγετε εντελώς το καρπούζι.
Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι το καρπούζι μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους σε άτομα με ημικρανίες.
Αν δεν εμφανίζετε το οποιοδήποτε σύμπτωμα μετά την κατανάλωση καρπουζιού, δεν χρειάζεται να το αποφεύγετε.
Πώς θα εντάξετε το καρπούζι στη διατροφή σας;
Το καρπούζι είναι ένα ευέλικτο φρούτο, το οποίο μπορεί εύκολα να ενσωματωθεί στη διατροφή σας.
Μερικοί δημιουργικοί τρόποι για να απολαύσετε το καρπούζι σας είναι οι ακόλουθοι:
-Κόψτε το καρπούζι σε κύβους και απολαύστε το μόνο του ως σνακ
-Κόψτε και ψήστε ελαφρώς το καρπούζι σε φέτες και συνδυάστε το με κάτι αλμυρό της επιλογής σας
-Κόψτε καρπούζι και συνδυάστε το με τυρί φέτα, αγγούρι και φρέσκο δυόσμο, φτιάχνοντας μια καρπουζοσαλάτα
-Φτιάξτε πουρέ καρπουζιού, ρίχνοντας σε κομμάτια καρπούζι κομμάτια πάγου και χτυπώντας το στο μπλέντερ μέχρι να σταθεροποιηθεί το μείγμα.
Ποια φρούτα είναι παρόμοια με το καρπούζι;
Άλλα φρούτα που είναι πλούσια σε νερό και χαμηλά σε θερμίδες, τα οποία επίσης μπορούν να συμβάλουν στην απώλεια βάρους είναι τα ακόλουθα:
-Φράουλες
-Πεπονι
-Αγγούρια
-Ροδάκινα
-Πορτοκάλια
-Φράπα