Διατροφή

Αυγά: Πόσα είναι καλό να καταναλώνουμε μέσα στην εβδομάδα

Για δεκαετίες, η κατανάλωση αυγών βρίσκεται στο επίκεντρο της ιατρικής συζήτησης, κυρίως λόγω της περιεκτικότητάς τους σε χοληστερόλη . Η γενική σύσταση της ιατρικής κοινότητας ήταν να μειωθεί η ποσότητα των αυγών στη διατροφή, λόγω των ανησυχιών ότι η κατανάλωσή τους θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων .

Ωστόσο, πιο πρόσφατες μελέτες έριξαν διαφορετικό φως, δείχνοντας ότι η μέτρια κατανάλωση αυγών δεν έχει σημαντική αρνητική επίδραση στην καρδιαγγειακή υγεία των υγιών ατόμων, σύμφωνα με μια ειδική έκθεση του Sportlife .

Πόσα αυγά είναι ασφαλές να τρώμε;

Ένα από τα βασικά σημεία της νέας επιστημονικής θέσης είναι ο ορισμός του τι θεωρείται «μέτρια κατανάλωση». Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA) , η κατανάλωση έως ενός αυγού την ημέρα είναι απολύτως ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους, που ισοδυναμεί με περίπου επτά αυγά την εβδομάδα. Αυτή η σύσταση επεκτείνεται σε άτομα που ασκούνται τακτικά, τα οποία μπορεί να αυξήσουν το όριο έως και 12 αυγά την εβδομάδα .

Από την άλλη πλευρά, τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 ή εκείνα που διατρέχουν υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο θα πρέπει να περιορίσουν την κατανάλωση αυγών σε τρία έως τέσσερα την εβδομάδα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, στην περίπτωσή τους, η χοληστερόλη μπορεί να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στην υγεία τους, ιδίως όσον αφορά τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Γιατί είναι σημαντικός ο τρόπος παρασκευής των αυγών;

Αν και τα αυγά είναι εξαιρετικά θρεπτικά, ο τρόπος παρασκευής τους έχει σημαντική επίδραση στη θρεπτική τους αξία. Η AHA και άλλοι ειδικοί διατροφολόγοι συμφωνούν ότι οι μέθοδοι μαγειρέματος παίζουν καθοριστικό ρόλο στην υγεία.

Για παράδειγμα, τα τηγανητά αυγά, λόγω της παρασκευής τους σε λάδι ή βούτυρο, είναι σημαντικά λιγότερο υγιεινά από τα βραστά ή τα ποσέ αυγά. Τα βραστά ή τα ποσέ αυγά διατηρούν τα θρεπτικά τους συστατικά και δεν προσθέτουν επιπλέον λίπος, καθιστώντας τα μια πιο υγιεινή επιλογή.

Θρεπτικά οφέλη των αυγών

Συζητήθηκαν οι αρνητικές επιπτώσεις των αυγών, καθώς και τα αξιοσημείωτα οφέλη τους για την υγεία. Τα αυγά είναι πλούσια πηγή υψηλής ποιότητας πρωτεϊνών, απαραίτητων για την ανάπτυξη και την αποκατάσταση των μυών και άλλων ιστών του σώματος. Είναι επίσης εξαιρετική πηγή βιταμινών όπως η Α, η D, η Β12 και η ριβοφλαβίνη, θρεπτικά συστατικά ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, την υγεία των οστών και τον κυτταρικό μεταβολισμό.

Όσον αφορά τα μέταλλα, τα αυγά παρέχουν φώσφορο , σελήνιο και άλλα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την παραγωγή ενέργειας και τη βέλτιστη λειτουργία του νευρικού συστήματος. Περιέχουν επίσης υγιεινά λίπη, ειδικά τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στα αυγά από κότες που τρέφονται με χόρτο, τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και είναι ευεργετικά για την καρδιά.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ