Διατροφή

Είναι ωφέλιμη η δίαιτα του ρυζιού για τον ανθρώπινο οργανισμό;

Η δίαιτα ρυζιού αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 1930 για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων ιατρικών παθήσεων, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και η νεφρική νόσος. Στην πορεία υιοθετήθηκε ως διατροφή απώλειας βάρους. Ο περιοριστικός όμως χαρακτήρας της, γέννησε ερωτήματα αναφορικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της στην ανθρώπινη υγεία. Τελευταία δεδεομένα την καθιστούν ακατάλληλη για μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους, διότι μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκή απώλεια και διατροφικές ανεπάρκειες, σύμφωνα με το wikihealth.

Γιατί η δίαιτα ρυζιού θεωρήθηκε αρχικά κατάλληλη για άτομα με νεφρική νόσο και υπέρταση;

Η δίαιτα ρυζιού διαμορφώθηκε, όπως είπαμε πιο πάνω, για τη θεραπεία σοβαρών ασθενειών, όπως η υπέρταση και η χρόνια νεφρική νόσος. Χαρακτηρίζεται από την υψηλή πρόσληψη λευκού ρυζιού, φρούτων και χυμού φρούτων και τον περιορισμό των υπόλοιπων τροφίμων.

Νεφρική νόσος

Η δίαιτα ρυζιού αναπτύχθηκε και χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως θεραπευτικό σχήμα για ασθενείς με νεφρική νόσο. Ο δημιουργός της, ο Δρ. Walter Kempner, διαπίστωσε ότι η μειωμένη πρόσληψη πρωτεϊνών και νατρίου, που χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη δίαιτα, μειώνει την πίεση που ασκείται στα νεφρά, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή τους λειτουργία. Η αυξημένη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες του λευκού ρυζιού, παρέχει ενέργεια στο σώμα χωρίς να επιβαρύνει επιπλέον τα νεφρά, πράγμα πολύ σημαντικό για τα άτομα με μειωμένη νεφρική λειτουργία.

Υψηλή αρτηριακή πίεση

Η δίαιτα ρυζιού μειώνει σημαντικά την πρόσληψη νατρίου, πράγμα ζωτικής σημασίας για άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση, διότι το νάτριο αυξάνει την αρτηριακή πίεση. Η πλούσια περιεκτικότητά της σε φρούτα, τα οποία είναι πλούσια σε κάλιο και φτωχά σε νάτριο, εξισορροπεί τους ηλεκτρολύτες και μειώνει την αρτηριακή πίεση.

Ο Kempner ανακάλυψε επίσης ότι η συγκεκριμένη δίαιτα μπορεί δυνητικά να είναι ευεργετική και για άτομα με άλλες παθήσεις, όπως ο διαβήτης, το έμφραγμα και η παχυσαρκία.

Πόσο αποτελεσματική ήταν τελικά η δίαιτα ρυζιού για άτομα με νεφρική νόσο και υψηλή αρτηριακή πίεση;

Στις δοκιμές που πραγματοποίησε ο  Δρ Kempner, η δίαιτα ρυζιού δεν ήταν αποτελεσματική σε όλους τους ασθενείς που συμμετείχαν. Συγκεκριμένα, από τα 192 άτομα στα οποία δοκιμάστηκε η συγκεκριμένη δίαιτα, 25 πέθαναν από υπέρταση και πολλοί άλλοι δεν είδαν σημαντική βελτίωση στα επίπεδα της αρτηριακής τους πίεσης. Τονίζεται ωστόσο, ότι τα αποτελέσματα αυτά βρέθηκαν σε μια εποχή όπου οι άνθρωποι με υψηλή αρτηριακή πίεση είχαν προσδόκιμο ζωής μόνο έξι μηνών.

Ωστόσο, κάποιοι από τους συμμετέχοντες είδαν σημαντική βελτίωση στην αρτηριακή τους πίεση, η οποία έπεσε από 200/112 χιλιοστά υδραργύρου (mm/Hg) σε 149/96 mm/Hg. Επιπλέον, στους 66 από τους 72 ασθενείς διαπιστώθηκε μείωση στο μέγεθος της καρδιάς τους, στους 76 από τους 82 ασθενείς παρατηρήθηκε μείωση στα επίπεδα της χοληστερίνης τους και στους 21 από τους 33 ασθενείς παρατηρήθηκε σημαντική βελτίωση στα οφθαλμικά προβλήματα που αντιμετώπιζαν ως αποτέλεσμα του διαβήτη.

Ο συγκεκριμένος τύπος δίαιτας βοήθησε σημαντικά ορισμένους ασθενείς, γεγονός που οδήγησε στη σθεναρή υποστήριξη του Δρ Kempner και της διατροφής του από πολλούς επιστήμονες. Αποτέλεσμα αυτού, πολλοί άλλοι γιατροί άρχισαν να συστήνουν τη δίαιτα ρυζιού στους ασθενείς τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποια πιθανά οφέλη μπορεί να προσφέρει η δίαιτα ρυζιού σήμερα στους ανθρώπους;

Οι Δρ. David C. και Mary Kempner δημοσίευσαν ένα βιβλίο το 2006,  με τίτλο “The Rice Diet Solution: Lose Weight, Improve Your Health, and Live Longer”, στο οποίο προσάρμοσαν στα σύγχρονα δεδομένα την πρωτότυπη δίαιτα ρυζιού του Δρ. Kempner.

Σύμφωνα με το The Rice Diet Solution, η δίαιτα ρυζιού προσφέρει ποικίλα οφέλη στην ανθρώπινη υγεία, όπως:

  • Απώλεια βάρους
  • Μειωμένο φούσκωμα
  • Διαχείριση χρόνιων ασθενειών, όπως ο διαβήτης, η υπέρταση και οι καρδιακές παθήσεις
  • Καλύτερος έλεγχος μερίδων
  • Αυξημένη κατανάλωση φρέσκων φρούτων

Γιατί η δίαιτα ρυζιού δεν είναι κατάλληλη για μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους;

Παρά τις δυνατότητές της για βραχυπρόθεσμη απώλεια βάρους, η δίαιτα ρυζιού έχει πολλά μειονεκτήματα που δεν την καθιστούν ιδανική για μακροπρόθεσμη απώλεια και διαχείριση βάρους, όπως:

  • Διατροφικές ελλείψεις: Η δίαιτα ρυζιού είναι ιδιαίτερα περιοριστική και μπορεί κάλλιστα να οδηγήσει σε διατροφικές ελλείψεις. Επιπρόσθετα, δεν συμπεριλαμβάνει απαραίτητα για τον οργανισμό θρεπτικά συστατικά, όπως οι πρωτεΐνες, τα υγιή λίπη, οι βιταμίνες και τα μέταλλα, γεγονός που αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. 
  • Μυϊκή απώλεια: Η δίαιτα ρυζιού είναι φτωχή σε πρωτεΐνες, γεγονός που ευνοεί την απώλεια μυϊκής μάζας. Οι πρωτεΐνες είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση του μυϊκού ιστού. Η ανεπαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης οδηγεί σε μείωση της μυϊκής δύναμης και σε επιβράδυνση του μεταβολικού ρυθμού. Τόσο ο αργός μεταβολικός ρυθμός, όσο και η μειωμένη μυϊκή μάζα, αποτρέπουν τη μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους, διότι απώλεια μυών συνεπάγεται λιγότερη καύση θερμίδων σε φάση ηρεμίας. (Διαβάστε επίσης: Η απώλεια μυϊκής μάζας κάθως μεγαλώνουμε προκαλεί μείωση της δύναμής μας)
  • Επιβράδυνση μεταβολισμού: Όταν το σώμα αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει σημαντικό θερμιδικό έλλειμμα, εισέρχεται σε φάση επιβίωσης, μειώνοντας το μεταβολικό ρυθμό για εξοικονόμηση ενέργειας. Αυτό δυσκολεύει την απώλεια βάρους. 

Γιατί η δίαιτα ρυζιού θεωρείται “επικίνδυνη” για την ανθρώπινη υγεία;

Πέραν από τους περιορισμούς της σε ότι αφορά την απώλεια βάρους, η δίαιτα ρυζιού εγκυμονεί και άλλους κινδύνους και εγείρει προβληματισμούς.

Ανεπαρκείς πληροφορίες για μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα και ασφάλεια

Παρόλο που η δίαιτα ρυζιού έδειξε αρχικά όφελος σε άτομα με νεφρική νόσο και υπέρταση, υπάρχουν περιορισμένα μακροπρόθεσμα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά της. Πρόκειται για μια πολύ περιοριστική δίαιτα που είναι αδύνατον να ακολουθηθεί μακροπρόθεσμα, ως εκ τούτου δεν είναι εφικτό να μελετηθούν τα αποτελέσματα και η ασφάλειά της με την πάροδο του χρόνου.

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Επειδή η δίαιτα ρυζιού είναι φτωχή σε λιπαρά και πρωτεΐνες, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, όπως η εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος και άλλα προβλήματα υγείας. Η έλλειψη πρωτεϊνών και λιπαρών επηρεάζει ζωτικές λειτουργίες του σώματος και κατά συνέπεια τη γενική υγεία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ