Διατροφή

Όταν τα σνακ γίνονται «κυρίως πιάτο» - Πολλαπλές οι αρνητικές επιπτώσεις της κακής διατροφής για την υγεία

Όταν, ωστόσο, μετατρέπεται σε «κύριο πιάτο», οι αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία είναι πολλές. Πόσω μάλλον αν πρόκειται για τροφές πλούσιες σε λιπαρά και ζάχαρη. Ενα κρουασάν, για παράδειγμα, έχει πολλαπλά αρνητικά χαρακτηριστικά.

«Πέρα από τις θερμίδες που δίνει, είναι πλούσιο σε ζάχαρη, ανθυγιεινό λίπος και συστατικά που τροφοδοτούν την οξείδωση και την κυτταρική φθορά. Επομένως, πρόκειται για μια λανθασμένη επιλογή, σε αντίθεση με ένα τοστ ή ένα μπολ με δημητριακά ή ένα φρούτο ή λίγους ξηρούς καρπούς» σημειώνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας Δημήτρης Γρηγοράκης και αναφέρει πως στις μέρες μας «έχουμε τροποποιήσει τα παραδοσιακά σνακ της μεσογειακής διατροφής με ό,τι πιο πρόχειρο και πιο γρήγορο μπορούμε να βρούμε».

Η συνεχής τροφοδότηση του οργανισμού με ακατάλληλα θρεπτικά συστατικά κάθε άλλο παρά ευνοεί το ανοσοποιητικό σύστημα και τη ρύθμιση του σωματικού βάρους, καθώς αυξάνει την πιθανότητα παχυσαρκίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Επιτυγχάνονται ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που θέλουμε» τονίζει ο διαιτολόγος-διατροφολόγος, κρούοντας καμπανάκι κινδύνου: «Εφόσον το ανοσοποιητικό σύστημα δεν δομείται με τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά, αποδιοργανώνεται και δημιουργούνται διάφορα προβλήματα όσον αφορά την έκφραση και την εξέλιξή του.

Υπάρχουν πολλές πιθανότητες - ιδιαίτερα στην ενήλικη ζωή - να εμφανιστούν παθήσεις και χρόνια νοσήματα, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών, του διαβήτη αλλά και διαφόρων μορφών καρκίνου».

Υγιεινά σνακ

Τι πρέπει λοιπόν να κάνουν οι καταναλωτές; Να ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή με υγιεινά σνακ ανάμεσα στα γεύματα και όχι αντικαθιστώντας τα με διάφορα αρτοσκευάσματα και γλυκίσματα, αλλά και να φροντίζουν να τροφοδοτούν τα παιδιά τους με τα καλύτερα δυνατά ποιοτικά και θρεπτικά συστατικά, τα οποία έχουν ανάγκη για την ανάπτυξή τους και τη διατήρηση της υγείας τους.

«Να επιλέγουν μη επεξεργασμένα τρόφιμα, που δεν περιέχουν πρόσθετα, όπως συντηρητικά και αντιοξειδωτικά. Επίσης, να δίνουν οι ίδιοι το διατροφικό παράδειγμα. Σε κάθε περίπτωση αποτελούν πρότυπα, άρα οι διατροφικές τους συνήθειες επηρεάζουν και τις επιλογές των παιδιών τους» προτρέπει ο ειδικός.

Για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αντιμετωπίζουμε μια παγκόσμια επιδημία παχυσαρκίας, «μια κοινωνική και περιβαλλοντική ασθένεια». Οι υπερεπεξεργασμένες τροφές, όπως είναι τα περισσότερα σνακ, θεωρούνται ένας από τους παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτό το φαινόμενο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Τρόμος για την Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) του στόλου μας από τους Τούρκους- "Άρον -άρον" ενεργοποιούν το σόναρ ανίχνευσης δυτών "Aras-2023"

Οι Τούρκοι γνωρίζουν ότι τα λιμάνια τους στα μικρασιατικά παράλια και οι κρίσιμες σταθερές εγκαταστάσεις παροχής ...
Μέση Ανατολή 0

Το Master plan ΗΠΑ-Ισραήλ διάνοιξης του "θαλάσσιου καναλιού Μπέν Γκουριόν" σβήνει τη Διώρυγα του Σουέζ- Έρχονται τεκτονικές αλλαγές σε Παγκόσμιο εμπόριο και άμυνα

Ισραήλ -ΗΠΑ φαίνεται ότι προωθούν  την κατασκευή του  «Καναλιού Μπεν Γκουριόν», με το οποίο θα συνδεόταν ο κόλπος της...