Διατροφή

Ένα αβοκάντο την ημέρα μειώνει σημαντικά την “κακή” χοληστερόλη (LDL)

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Heart Association αξιολόγησε τον αντίκτυπο της κατανάλωσης ενός αβοκάντο ημερησίως σε σύγκριση με μια συνήθη δίαιτα.

Αν και οι ερευνητές δεν βρήκαν μεγάλη διαφορά μεταξύ της ομάδας ελέγχου και της ομάδας παρέμβασης, διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που έτρωγαν ένα αβοκάντο καθημερινά είχαν χαμηλότερα επίπεδα κακής χοληστερόλης και βελτίωσαν την ποιότητα της διατροφής τους.

Είναι επίσης σημαντικό να επισημανθεί ότι η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το Hass Avocado Board.

Χοληστερόλη και αβοκάντο: Διατροφική αξία

Μπορείτε να πάρετε χοληστερόλη από τα τρόφιμα, αλλά το σώμα παράγει επίσης χοληστερόλη. Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι χοληστερόλης:

  1. η λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL) και
  2. η λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Είναι σημαντικό να διατηρείται η χοληστερόλη -ιδιαίτερα η LDL- κάτω από ένα ορισμένο επίπεδο για την πρόληψη σοβαρών καταστάσεων, όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο και η στεφανιαία νόσος.

Γενικά, διάφορες έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικά με τους παράγοντες που επηρεάζουν τα επίπεδα χοληστερόλης και το πώς οι άνθρωποι μπορούν να τροποποιήσουν τη διατροφή τους για να διατηρήσουν τη χοληστερόλη τους σε υγιή επίπεδα. Ένας τομέας ενδιαφέροντος είναι ο τρόπος με τον οποίο συγκεκριμένα τρόφιμα επηρεάζουν την υγεία.

Για παράδειγμα, η κατανάλωση αβοκάντο μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση υγιών επιπέδων χοληστερόλης. Τα αβοκάντο περιέχουν επίσης πολλές χρήσιμες βιταμίνες, όπως βιταμίνη C και Κ, και είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών.

Τα οφέλη ενός αβοκάντο την ημέρα

Η εν λόγω μελέτη ήταν μια τυχαιοποιημένη δοκιμή και εξέτασε τα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση ενός αβοκάντο καθημερινά για έξι μήνες. Οι ερευνητές ήθελαν να δουν εάν η καθημερινή κατανάλωση αυτού του φρούτου θα βοηθούσε να μειώσουν το σπλαχνικό τους λίπος συμμετέχοντες με αυξημένη περίμετρο μέσης (≥89 cm για τις γυναίκες και ≥102 cm για τους άνδρες).

Εξέτασαν επίσης τον αντίκτυπο σε πολλούς άλλους δείκτες υγείας, όπως τα επίπεδα χοληστερόλης, το σωματικό βάρος και ο δείκτης μάζας σώματος.

Για να συμπεριληφθούν στην μελέτη, οι συμμετέχοντες έπρεπε να έχουν αυξημένη περιφέρεια μέσης και τακτική κατανάλωση δύο ή λιγότερων αβοκάντο το μήνα. Η ομάδα παρέμβασης (505 συμμετέχοντες) κατανάλωνε ένα αβοκάντο καθημερινά, ενώ η ομάδα ελέγχου (503 συμμετέχοντες) συνέχισε την τυπική διατροφή της. Οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα σχετικά με τη διατροφική πρόσληψη στην αρχή της μελέτης καθώς και μετά από 2, 4, και 6 μήνες. Χρησιμοποίησαν μαγνητικές τομογραφίες για να εξετάσουν τα επίπεδα του σπλαχνικού λιπώδους ιστού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχαν πολλές σημαντικές διαφορές μεταξύ των ομάδων ελέγχου και παρέμβασης. Η εξαίρεση ήταν στα επίπεδα χοληστερόλης:

Η ομάδα που έτρωγε καθημερινά ένα αβοκάντο είχε χαμηλότερα επίπεδα ολικής χοληστερόλης και χαμηλότερα επίπεδα LDL χοληστερόλης.

Υπήρχαν επίσης μικρές διαφορές στη διατροφή μεταξύ των δύο ομάδων, με την ομάδα παρέμβασης να έχει υψηλότερες βαθμολογίες σε δείκτες υγιεινής διατροφής. Έλαβε υψηλότερα επίπεδα φυτικών ινών και λίπους και χαμηλότερα επίπεδα υδατανθράκων και πρωτεϊνών.

Επιπλέον, οι ερευνητές δεν βρήκαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των ομάδων όσον αφορά την αύξηση βάρους, υποδεικνύοντας ότι η ενσωμάτωση ενός καθημερινού αβοκάντο στη διατροφή δεν συνέβαλε στην αύξηση βάρους.

Η συγγραφέας της μελέτης δρ. Alice H. Lichtenstein σημείωσε, ότι η προσθήκη υπερτροφών, ή υγιεινών τροφών στη διατροφή κάποιου δεν μεταφράζεται απαραίτητα σε σημαντικά οφέλη για την υγεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περιορισμοί της μελέτης

Αυτή η μελέτη είχε ορισμένους περιορισμούς:

  • Οι ερευνητές δεν συνέλεξαν δεδομένα σχετικά με τα φάρμακα των συμμετεχόντων
  • Οι συμμετέχοντες παρατηρήθηκαν μόνο σε διάστημα έξι μηνών και ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα θα μπορούσε να δώσει διαφορετικά αποτελέσματα, ιδιαίτερα όσον αφορά τον σπλαχνικό λιπώδη ιστό
  • Οι ερευνητές διεξήγαγαν επίσης τη μελέτη κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, η οποία μπορεί να επηρέασε τη ζωή των συμμετεχόντων
  • Ορισμένες συλλογές δεδομένων, όπως για τη διατροφή, βασίστηκαν στην αναφορά των συμμετεχόντων, επομένως υπάρχει κίνδυνος για σφάλματα
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Οι Ουκρανοί υποχώρησαν από την Παρασκοβίικα-Σαράντα Tu-95MS ετοιμάζουν κτύπημα τύπου “ Κόβεντρυ” στο ουκρανικό μέτωπο; (Βίντεο)

Ρωσικά κοινωνικά δίκτυα αναφέρουν ότι “μέσα σε 24 ώρες οι Ουκρανοί έχασαν περισσότερους από 1.700 στρατιώτες σε όλο το...