Διατροφή
Ενημερώθηκε στις:

Μαστίχα Χίου: Ένας θησαυρός για την υγεία και το γαστρεντερικό

Η μαστίχα είναι μια ρητίνη, η οποία προέρχεται από το μαστιχόδεντρο της ποικιλίας chia (Pistacia lentiscusvarchia), το οποίο αναπτύσσεται μοναδικά στην Νότια Χίο, σύμφωνα με το wikihealth.gr.

Η πιο γνωστή παραδοσιακή χρήση της μαστίχας Χίου, η οποία έχει αναφερθεί από χιλιάδες χρόνια πριν, αφορά την αντιμετώπιση γαστρεντερικών διαταραχών. Συχνή είναι επίσης η χρήση της στη μεσογειακή κουζίνα ως καρύκευμα, στην παρασκευή τσίχλας, στην αρωματοποιία και στην οδοντιατρική.

Στις μέρες μας, μελέτες έχουν ανακαλύψει και άλλα πιθανά οφέλη υγείας της μαστίχας, τα οποία οφείλονται στις σημαντικές αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες που αυτή διαθέτει.

Ποια είναι τα οφέλη υγείας της μαστίχας;

  • Βοηθά στην ανακούφιση των γαστρεντερικών διαταραχών

Η πιο γνωστή ίσως ευεργετική δράση της μαστίχας Χίου είναι η συμβολή της στην ανακούφιση ορισμένων γαστρεντερικών διαταραχών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πεπτικά πρόβλημα, όπως η δυσπεψία, ο στομαχόπονος και η καούρα, σύμφωνα με μελέτες, μπορούν να παρουσιάσουν σημαντική βελτίωση ύστερα από λήψη τσίχλας μαστίχας τρείς φορές την ημέρα.

Η κατανάλωση μαστίχας φάνηκε επίσης να βοηθά στη μείωση του βαθμού βλάβης του γαστρικού βλεννογόνου σε ποντίκια και βελτίωση των συμπτωμάτων σε άτομα που έπασχαν από γαστρικά ή δωδεκαδακτυλικά έλκη.

Τέλος, ορισμένα επιστημονικά δεδομένα υποστηρίζουν πως η μαστίχα θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση των σοβαρών συμπτωμάτων των φλεγμονωδών νόσων του εντέρου, όπως η νόσος του Crohn.

  • Βοηθά στην αντιμετώπιση της λοίμωξης από το βακτήριο Η. pylori

Η λήψη μαστίχας τόσο σε μορφή τσίχλας όσο και σε μορφή αιθέριου ελαίου έχει παρουσιάσει σημαντική αντιβακτηριδιακή δράση ενάντια στο ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (Helicobacter pylori), το οποίο ευθύνεται για την εμφάνιση γαστρικού έλκους και αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου στο στομάχι.

Η μάσηση τσίχλας μαστίχας σε συνδυασμό με τη λήψη αντιβιοτικού, για 2 εβδομάδες, έδειξε μεγάλη αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση του βακτηρίου Η. pylori, σε συμμετέχοντες μιας έρευνας.

Η ευεργετική αυτή δράση της μαστίχας ενάντια στο ανθεκτικό στα αντιβιοτικά βακτήριο Η. pylori, έχει παρατηρηθεί και σε in vitro μελέτες, όπου χρησιμοποιήθηκε στη μορφή αιθέριου ελαίου.

  • Συμβάλει στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης

Μια μελέτη του 2016 διαπίστωσε πως η κατανάλωση μαστίχας για οκτώ εβδομάδες είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα των συμμετεχόντων. Μάλιστα το ευεργετικό αυτό αποτέλεσμα φάνηκε να είναι πιο έντονο για άτομα τα οποία ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

Εκτός από τα χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης, παρατηρήθηκε επίσης μείωση των επιπέδων γλυκόζης στα άτομα που συμμετείχαν στη συγκεκριμένη μελέτη και έλαβαν μαστίχα.

  • Βοηθά στην πρόληψη ορισμένων ειδών καρκίνου

Το αιθέριο έλαιο μαστίχας (μαστιχέλαιο), σύμφωνα με ορισμένες μελέτες in vitro και σε ποντίκια, μπορεί να βοηθήσει στην αναστολή της ανάπτυξης μερικών ειδών καρκίνου, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου, του προστάτη, του πνεύμονα και η λευχαιμία.

Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθεί η ευεργετική αυτή δράση και στους ανθρώπους.

  • Συμβάλει στην καλή υγεία της στοματικής κοιλότητας

Μελέτες έχουν δείξει πως η μάσηση τσίχλας μαστίχας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων ορισμένων βακτηρίων στη στοματική κοιλότητα, τα οποία ευθύνονται για την εμφάνιση οδοντικής πλάκας, τερηδόνας και ασθένειας των ούλων.

Υπάρχουν παρενέργειες από την κατανάλωση μαστίχας;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η μαστίχα θεωρείται ασφαλής για τους περισσότερους ενήλικες και σε ορισμένες μόνο περιπτώσεις έχουν αναφερθεί λιγότερο σοβαρές παρενέργειες, όπως η ζάλη, ο πονοκέφαλος και οι στομαχικές διαταραχές.

Αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί επίσης να εμφανιστούν σε άτομα που είναι αλλεργικά σε άλλα είδη του γένους Pistacia, όπως για παράδειγμα το φιστίκι Αιγίνης.

Τέλος, τα παιδιά και οι γυναίκες κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και του θηλασμού συνιστάται να συμβουλευτούν το γιατρό τους πριν τη χρήση μαστίχας για θεραπευτικούς σκοπούς.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μέση Ανατολή 0

Το Master plan ΗΠΑ-Ισραήλ διάνοιξης του "θαλάσσιου καναλιού Μπέν Γκουριόν" σβήνει τη Διώρυγα του Σουέζ- Έρχονται τεκτονικές αλλαγές σε Παγκόσμιο εμπόριο και άμυνα

Ισραήλ -ΗΠΑ φαίνεται ότι προωθούν  την κατασκευή του  «Καναλιού Μπεν Γκουριόν», με το οποίο θα συνδεόταν ο κόλπος της...
Ελληνοτουρκικά 0

Τρόμος για την Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) του στόλου μας από τους Τούρκους- "Άρον -άρον" ενεργοποιούν το σόναρ ανίχνευσης δυτών "Aras-2023"

Οι Τούρκοι γνωρίζουν ότι τα λιμάνια τους στα μικρασιατικά παράλια και οι κρίσιμες σταθερές εγκαταστάσεις παροχής ...