Διατροφή

Απώλεια βάρους: Ποιος ο ρόλος των υδατανθράκων

Πιθανότατα έχετε ακούσει, και ίσως ακόμη και δοκιμάσει, μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων. Από την περίφημη δίαιτα keto έως την Atkins, αυτές οι δίαιτες χρησιμοποιούνται γενικά για απώλεια βάρους και διαφέρουν ως προς τον αριθμό των υδατανθράκων που πρέπει να λαμβάνει ένα άτομο ανά ημέρα. Ωστόσο, αυτός ο αριθμός είναι συνήθως σημαντικά χαμηλότερος από το συνιστώμενο 45-60% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων από υδατάνθρακες που συνιστούν οι τρέχουσες διατροφικές οδηγίες, εξηγεί το Verywell Health.

Απώλεια βάρους: Ποιος ο ρόλος των υδατανθράκων

Η τάση της δίαιτας χαμηλών υδατανθράκων μπορεί να σας κάνει να πιστεύετε ότι οι δίαιτες πλούσιες σε υδατάνθρακες είναι ανθυγιεινές, αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Μάλιστα, το MindBodyGreen επισημαίνει ότι ορισμένες δίαιτες με χαμηλούς υδατάνθρακες μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις, ειδικά για τις γυναίκες. 

Οι γυναίκες που μειώνουν την πρόσληψη υδατανθράκων μπορεί να διαπιστώσουν ότι υποφέρουν από προβλήματα ύπνουάγχος και αύξηση βάρους. Μέρος αυτών οφείλεται στο ότι οι υδατάνθρακες βοηθούν το σώμα να παράγει λεπτίνη, η οποία με τη σειρά της βοηθά το σώμα να παράγει σεροτονίνη και αυτό βοηθά στη διατήρηση της λειτουργίας του θυρεοειδούς. Τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης μπορεί, επίσης, να οδηγήσουν σε κατάθλιψη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δεν είναι όλοι οι υδατάνθρακες ανθυγιεινοί

Εάν αγωνίζεστε για μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες, ίσως είναι καιρός να επανεξετάσετε την προσθήκη τους. Το μυστικό για τους υδατάνθρακες έγκειται στην επιλογή των σωστών. Οι καλύτεροι υδατάνθρακες είναι σύνθετοι ή ολόκληροι, σε αντίθεση με τους απλούς ή εκλεπτυσμένους, τονίζει το Healthline. Οι σύνθετοι, ολόκληροι υδατάνθρακες είναι πιο υγιεινοί επειδή περιέχουν φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες επιβραδύνουν τη διαδικασία της πέψης, η οποία επιβραδύνει την απελευθέρωση γλυκόζης στην κυκλοφορία του αίματος. Φρούταλαχανικάπλιγούρι βρώμηςφασόλια και ρύζι είναι μερικά μόνο παραδείγματα σύνθετων υδατανθράκων.

Στο άλλο άκρο του φάσματος βρίσκονται απλοί ή επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, οι οποίοι αναγκάζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα να αυξάνονται και να πέφτουν γρήγορα, σύμφωνα με το Healthline. Το λευκό ψωμί, τα αρτοσκευάσματα, οι καραμέλες και τα μπισκότα είναι παραδείγματα απλών υδατανθράκων. Οι απλοί υδατάνθρακες περιέχουν ελάχιστα έως καθόλου θρεπτικά συστατικά ή φυτικές ίνες και συνδέονται με διάφορες καταστάσεις υγείας, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας και του διαβήτη τύπου 2.

Οι υγιεινοί υδατάνθρακες είναι πραγματικά καλοί επειδή περιέχουν θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα σας, αναφέρει το Healthline. Επιπλέον, συνδέονται με άλλα οφέλη που περιλαμβάνουν τη βελτίωση της διάθεσης και της υγείας της καρδιάς σας, την ενίσχυση της μνήμης και την προώθηση της απώλειας βάρους, σύμφωνα με το Eating Well.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ